Sport i tehnička kultura

KORZO Team work days odvija se uz sudjelovanje 39 učeničkih zadruga

Vladimir Mrvoš

Kreativna izrada medalja za sportska priznanja / Foto V. MRVOŠ

Kreativna izrada medalja za sportska priznanja / Foto V. MRVOŠ

U programu se očekuje sudjelovanje oko 300 sudionika, a svečano otvaranje biti će u 10 sati ispred zgrade Grada Rijeke, Korzo 16., uz nastup Dječjeg zbora i program kojeg je pripremila OŠ Zvonka Cara iz CrikveniceRIJEKA Sutra od 10 do 14 sati na Korzu, Zajednica tehničke kulture Rijeka organizator je manifestacije Team work days u suradnji s Podružnicom Hrvatske udruge učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije i Riječkim sportskim savezom. Team work days odvija se uz sudjelovanje 39 učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije, a domaćin 21. županijske smotre učeničkih zadruga je Osnovna škola Zvonka Cara iz Crikvenice. U okviru Team work daysa održat će se prezentacija košarke u organizaciji Košarkaškog saveza Grada Rijeke i prezentacija odbojke u organizaciji Odbojkaške akademije Petica. U programu se očekuje sudjelovanje oko 300 sudionika, a svečano otvaranje biti će u 10 sati ispred zgrade Grada Rijeke, Korzo 16., uz nastup Dječjeg zbora i program kojeg je pripremila OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice. Program su predstavili Kazimir Mihić, tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka, Anja Kostanjšek Brnić iz Osnovne škole Zvonka Cara, Crikvenica, domaćina 21. smotre učeničkih zadruga, Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke i Goran Lončar, dopredsjednik Košarkaškog saveza Grada Rijeke.


Goran Lončar, Zdravko Ivanković, Kazimir Mihić, Anja Kostanjšek Brnić / Snimio Vladimir MRVOŠ

Goran Lončar, Zdravko Ivanković, Kazimir Mihić, Anja Kostanjšek Brnić / Snimio Vladimir MRVOŠ– To je najveće događanje u tehničkoj kulturi ove godine na Korzu u gradu Rijeci, a posjetitelji će moći i kupiti neke od učeničkih radova. U sklopu radionica predstavit će se i Riječki sportski savez s pokaznim turnirima za mlade u košarci i odbojci, kazao nam je Kazimir Mihić, tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka.
Projektom Team work days želi se pojačati inovacijski impuls mladih na polju izobrazbe i pripreme mladih za njihov ulazak na tržište rada i poduzetništva. Ovakvim okupljanjem, prezentacijom najboljih i predstavljanjem zadruga, slijede se primjeri dobre prakse koje se njeguju i u Europskim zemljama. U cilju animiranja mladih, prezentacije stvaralaštva i udruga tehničke kulture, program Team work days učinit će napore mladih vidljivima, a time poduprijeti važnu ulogu za stjecanje iskustava u kojem učenici razvijaju vlastite vrijednosti, te se pripremaju za svijet rada i svoja prva poduzetnička iskustva. Temelj učeničkog zadrugarstva jest timski rad učenika koji ima tendenciju zajednički rad usmjeriti ostvarenju zajedničkog cilja te potencijal za stvaranje dodatnih gospodarskih i društvenih vrijednosti. Zajednica tehničke kulture Rijeka je 2020. godine u suradnji s Podružnicom učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije pokrenula projekt Team work days, a projektne aktivnosti su te godine trebale biti održane pod okriljem Rijeke-Europske prijestolnice kulture. Međutim, zbog epidemiološke situacije uzrokovane Covid 19 virusom, aktivnosti su nažalost bile otkazane. Učenici iz učeničkih zadruga na ovu temu trebali su tada izrađivati kreativne radove u različitim tehnikama, te im je pružena mogućnost da se u ovu svrhu koristi i laserski stroj Zajednice. U daljnjoj suradnji Zajednice sa Zadrugama u planu je STEM edukacija učenika uključenih u Zadruge, kako bi svoje radove ili ambalažu mogli izrađivati na opremi STEM laboratorija Zajednice (LASER, 3D printer i sl.) S obzirom da je ove 2022. godine naš grad proglašen europskim gradom sporta, želja projektnog tima bila je da mladi polaznici projekta Team work days aktivno doprinesu ovoj sportskoj tituli izradom medalja za sportska priznanja u prihvatljivim tehnikama. U isto vrijeme, učeničke zadruge prezentirati će svoje radove na za to predviđenim radnim mjestima smještena duž centralnog dijela Korza.