Novi val u PGŽ-u

Korona stigla i do Krka, u Lovranu zbog zaražene učenice u samoizolaciji cijeli razred: Nitko od oboljelih nema simptome

Mladen Trinajstić, Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kod obojice otočana su prisutni vrlo blagi, zapravo gotovo pa nikakvi simptomi COVID-19 bolesti te nisu hospitaliziraniKrčka »korona evidencija« od jučer je jača iliti brojnija za nova dva oboljela, prva dva slučaja u novom eskalacijskom valu koji je, sad je to već jasno, nažalost zahvatio i našu zemlju.


Jedan oboljeli u Klimnu, mjestu na području Općine Dobrinj i drugi u Baški, te sedam njihovih kontakata u samoizolaciji, rezultat su prvih, intenzivnih aktivnosti nadležnih epidemiologa s čijim smo predstavnicima jučer imali priliku telefonski razgovarati. Među ne pretjerano detaljnim informacijama do kojih smo od nadležnih jučer ipak usjpeli doći spomena je vrijedna ona da ni kod jednog od dvojice novooboljelih otočana nije utvrđen način na koji su se zarazili, pa tako nažalost niti izvor njihova oboljenja.


Ćakule i dezinformacije


Kod obojice su prisutni vrlo blagi, zapravo gotovo pa nikakvi simptomi COVID-19 bolesti te nisu hospitalizirani, prenose nam epidemiolozi zaduženi za nadzor i praćenje ovih slučajeva.
Iako se jučer glas o dva otočna slučaja korone brzo proširio Krkom, dobar dio »inormacija« koje su počele kružiti pokazao se netočnima. Pričalo se tako o zatvaranjima nekih lokala na području Dobrinjštine kao i izvorima bolesti u kontaktima jednog od oboljelih sa stanovitom osobom iz Srbije, ali smo provjerom tih navoda kod nadležnih ipak došli do zajključka da su priče koje su strelovito prostrujale otokom ipak bile tek – ćakule.


Od dobrinjskog općinskog načelnika Nevena Komadine doznali smo pak da ga je, iako tek telefonski a ne i pismeno, o pojavi korone na području Dobrinjštine telefonski informirao načelnik županijskog stožera CZ-a, Marko Boras Mandić.


– Osim te telefonske dojave, ja drugo saznanje o tome nemam i iskreno govoreći, nisam baš niti sretan načinom na koji se ovakvom, prilično osjetljivom situacijom sad upravlja jer ne mogu pobjeći od dojma da se izostankom ozbiljnijih i uigranijih poteza, među ostalim i onih komunikacijske prirode, ostavlja previše prostora špekulacijama i dezinformacijama.


Uskoro Koordinacija


A one nas, kao turističku sredinu, mogu skupo stajati, napomenuo je Komadina iskoristivši razgovor s nama da lokalnoj javnosti iznova uputi poziv za opreznijim i savjesnijim postupanjem, pridržavanjem svih (samo)zaštitnih mjera, posebice onih povezanih s nošenjem zaštitnih maski i socijalnim distanciranjem.


Slične informacije i pozive čuli smo i od Komadininog kolege, krčkog gradonačelnika Darija Vasilića koji nam je prenio da će se u ponedjeljak održati sastanak Koordinacije predstavnika stožera civilne zaštite otoka Krka na kojem će se razmotriti trenutno »stanje stvari«, a u dogovorima s nadležnim službama razmatrati i sve mjere koje će u narednim danima eventulano biti potrebno poduzimati.


Učenica pozitivna, razred u samoizolaciji


Učenica trećeg razreda lovranske Osnovne škole »Viktor Car Emin« pozitivna je na COVID-19, potvrdila je to jučer ravnateljica škole Iva Erceg.


– Nakon što je stigla potvrda da je učenica, koja je posljednjeg dana nastave bila u školi, pozitivna, poduzeli smo sve potrebne mjere. Dezinficirali smo školu te je obavljeno testiranje učenika njezinog razrednog odjela na koronavirus. Učenici razreda i učiteljica nalaze se u samoizolaciji te čekaju rezultate testova koji bi trebali biti gotovi u roku od 48 sati – rekla je Erceg.


Kako saznajemo djevojčica nije imala nikakvih simptoma. Za pozitivan nalaz saznala je tek nakon završetka nastave, a njeno testiranje na COVID-19 u KB-u Sestara milosrdnica bilo je obavljeno iz razloga što se djevojčica spremala na operativni zahvat.