Rijeka City Card

Konačno više nema čekanja u nemogućim redovima pred Autotrolejom, otvorili su web trgovinu

Biljana Savić

Fotografije Sergej Drechsler, Marko Gracin

Fotografije Sergej Drechsler, Marko Gracin

Prve dvije e-usluge dostupne putem web trgovine Rijeka City Card su online kupnja mjesečnih karata za korisnike Autotroleja i kupnja prava vožnje riječkim e-biciklimaWeb trgovina Rijeka City Card nova je online usluga dostupna građanima na adresi https://www.rijekacitycard.hr, putem koje se može kupiti mjesečna karta Autotroleja, a uskoro i ostale usluge gradskih komunalnih društava i ustanova.


Web trgovinu Rijeka City Card u gradskoj vijećnici su predstavili zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, Silvija Lučić, direktorica tvrtke Poslovni sustavi d.o.o. Silvija Lučić, direktor Autotroleja Alberto Kontuš, Emir Dizdarević, direktor tvrtke WSPay – Web studio d.o.o. Emir Dizdarević i pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić.


Riječ je o novom projektu digitalizacije gradske RCC Torpedo kartice, odnosno digitalizacije procesa plaćanja i usluga koje koriste građani Rijeke, korisnici gradske Torpedo kartice.
Prve dvije e-usluge koje su građanima dostupne putem web trgovine Rijeka City Card su online upisivanje mjesečnih prava, odnosno, online kupnja mjesečnih karata za korisnike Autotroleja i kupnja prava vožnje riječkim e-biciklima.


Web trgovinu za riječku gradsku, RCC Torpedo karticu, izradili su gradska tvrtka Poslovni sustavi d.o.o., tvrtka Kupuj online d.o.o. koja radi sa inovativnim rješenjima e-poslovanja i uvođenja umjetne inteligencije u e-poslovanje te tvrtka WSPay – Web Studio d.o.o. kao najveći Payment provider i lider u online naplati.


Dakle, sad je putem web shopa moguće kupiti radničku, osnovnoškolsku, srednjoškolsku, studentsku i mirovinsku kartu Autotroleja i nema potrebe za čekanje za kupovinu mjesečne karte Autotroleja.


Digitalizacija procesa plaćanja i usluga koje koriste građani Rijeke, korisnici gradske Torpedo kartice smanjit će nepotrebne redove za upis pretplatnog prava za korištenje prijevoza autobusima KD Autotrolej d.o.o., a plaćanje putem Web trgovine Rijeka City Card mogu ostvariti ne samo pojedinci, već roditelji za svoju djecu, odnosno čitavu obitelj te tvrtke za svoje djelatnike.U projekt prodaje putem web shopa prve su ušle usluge Autotroleja i riječke bicikle Ricikleta, a trenutno se radi na uvođenju usluga Rijeka plus-Parkinga i Gradske Knjižnice.


Autotrolej u ovoj prvoj fazi omogućuje kupnju i produženje mjesečnih prava koja se upisuju na RCC Torpedo karticu, a u sljedećim fazama je predviđena i kupnja prava jednokratne, dnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje vožnje po svim zonama koje pokriva Autotrolej.


Kako je kazao Filipović, sustav Ricikleta bike sharinga je prirodni nastavak na uvrštene usluge Autotroleja, kako u smislu povećanja zaštite okoliša, tako i kao usluga koja se nadopunjuje.


– Uključivanjem Rijeka plusa i i uvođenjem parkinga u web shop, korisnici će moći kupiti ili produljiti pravo korištenja parkinga ili kupiti dnevnu, tjednu ili satnu kartu.


U tijeku je i uvođenje Gradske Knjižnice u sustav RCC-a, što će članovima Knjižnice omogućiti pregled dugovanja i plaćanje članarine u GKR.


– I TZ Grada Rijeke želi se uključiti u ovaj projekt turističkom karticom i tako omogućiti svim posjetiteljima pogodnosti RCC Turističke kartice – od ulazaka u muzeje, kupnje prava vožnje do ostvarivanja pogodnosti u sinergiji kupnje paketa usluga.


Grad Rijeka već godinama ulaže napore kako bi čitav niz gradskih usluga ponudio u digitalnom, jednostavnijem obliku i olakšao građanima svakodnevicu.


Rijeka je dva puta proglašena najspremnijim gradom u Hrvatskoj za digitalnu transformaciju, osvojivši dva puta nagradu Smart City koja se tiče primjene pametnih IT rješenja u poslovanju javne uprave i pružanju usluga građanima. Web shop gradske Torpedo kartice jedna je od takvih usluga, kazao je Filipović.


Jurić je naglasio da je digitalna komponenta jedno od ključnih temelja, kako strategije 2014. – 2020., tako i Plana razvoja grada Rijeke do 2030. godine za koji se trenutno provodi javno savjetovanje.