Turizam

Konačne brojke: Kvarner ostvario 80 posto noćenja iz rekordne godine., neki su radili čak i bolje nego 2019.

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Svi skupa pokazali smo kako na Kvarneru možemo istovremeno očuvati naše zdravlje i zdravlje naših gostiju te im ponuditi kvalitetnu i sigurnu uslugu i turističku destinaciju, poručila je Peršić ŽivadinovTijekom 2021. godine na Kvarneru je ostvareno 2,35 milijuna turističkih dolazaka i 15,2 milijuna noćenja, što je 80 posto ostvarenih noćenja u usporedbi s rekordnom 2019. godinom te 38 posto više noćenja u odnosu na 2020. godinu. Istaknuli su to na današnjoj press konferenciji Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan i predsjednik Turističke zajednice (TZ) Kvarnera, i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.


– Turistički rezultati Kvarnera u uvjetima korone su vrlo dobri. Ostvarili smo 80 posto noćenja iz rekordne 2019. godine. Pokazali smo da je upravo struktura smještaja, i to privatni smještaj koji je ostvario najbolju popunjenost, potom kampovi zatim hoteli, omogućila turizam u vremenu korone. Gosti dolaze na destinaciju gdje se osjećaju sigurno i imaju svoj mir što pokazuje vitalnost našeg turizma i sinergiju s kvalitetnim turističkim proizvodima. Također, prilagodio se i naš zdravstveni sustav i dao potporu turističkoj priči, rekao je Komadina i zahvalio se svim turističkim djelatnicima koji su zaslužni za ovako dobre pokazatelje i ostvarene turističke prihode naše Županije, ali i Hrvatske.


Uspoređujući lanjske podatke s onima iz rekordne 2019. godine, Peršić Živadinov je, pak, kazala kako je u posezoni ostvareno 90 posto noćenja iz 2019. godine, u ljetnoj turističkoj sezoni 87 posto, dok je predsezonu ipak očekivano obilježio najveći pad prometa, što znači da je u prvim mjesecima prošle turističke godine bilo ostvareno 50 posto noćenja manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
– Iza nas je još jedna godina obilježena pandemijom usprkos kojoj je na Kvarneru ostvareno 80 posto turističkog prometa iz 2019. godine, što nam je bio i cilj. Od faktora koji su utjecali na ovako dobre rezultate prije svega je činjenica da je Hrvatska općenito uspjela očuvati status jedne od najsigurnijih destinacija Mediterana i samim time, čim su mnoge europske zemlje krenule s popuštanjem mjera, postali smo visoko pozicionirana destinacija za odmor.


To nam potvrđuju i rezultati koje su ostvarili gosti iz Njemačke, Češke i Poljske. Gosti iz susjednih zemalja ostali su vjerni Kvarneru kao svojoj najbližoj destinaciji, posebice kada govorimo o gostima iz Njemačke koji su u 2021. godini ostvarili gotovo isti broj noćenja kao rekordne 2019. godine, rekla je direktorica županijske TZ.


Također, je istakla i kako je na uspjeh Kvarnera utjecala i kvalitetna suradnja na razini destinacije, ne samo turističkih dkelatnika, nego i zdravstvenih djelatnika, javnim službama iz domene sigurnosti, gospodarstva, ali i građana.


– Svi skupa pokazali smo kako na Kvarneru možemo istovremeno očuvati naše zdravlje i zdravlje naših gostiju te im ponuditi kvalitetnu i sigurnu uslugu i turističku destinaciju, poručila je Peršić Živadinov.


Istakla je i kako je i lanjska godina pokazala kako su se isplatila ulaganja u kvalitetu u destinaciji, od projekta Kvarner family, do sufinanciranja kamata na kredite za iznajmljivače koje je provodila Županija. Kod smještaja najbolje rezultate u 2021. godini zabilježili su tako objekti s pet zvjezdica.


Primjerice hoteli s pet zvjezdica su ostvarili čak 90 posto noćenja iz 2019. godine, a primjerice objekti u domaćinstvu s pet zvjezdica imali su čak 32 posto više noćenja u odnosu na pretpandemijske brojke.


Kampovi su, pak, lani općenito imali najmanji pad prometa, tek 9 posto u odnosu na 2019., s time da je u posezoni zabilježeno 27 posto više kamping noćenja nego rekordne 2019. Isto tako, otpornom na koronakrizu pokazala se nautika koja se lani uspjela vratiti na brojke prije pandemije.