Izložba

‘Komentari s komentarima’: Obračunale se s grubim izjavama po društvenim mrežama

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA – Na Filozofskom fakultetu u Rijeci otvorena je izložba pod naslovom “Komentari s komentarima” autorica Ive Breulj i Marte Čaržavec, koje su se odlučile obračunati s neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama.


Otvorenju izložbe, uz autorice, prisustvovale su i dr. sc. Brigita Miloš te mentorice iz udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Tina Kovačić, Maja Sikirica i Lorena Zec, a uvodnu riječ izrekla je dekanica Filozofskoga fakulteta, dr. sc. Ines Srdoč-Konestra koja je prisutne pozvala na nultu stopu tolerancije na nasilje.


Izložba je nastala kao produkt višemjesečnog istraživanja u sklopu kolegija “Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti”, pod mentorstvom nositeljice kolegija, profesorice Brigite Miloš, ali i stečenih znanja u udruzi SOS Rijeka, a objedinjuje komentare s društvenih mreža, nastale kao reakcija na medijsko izvještavanje o rodno uvjetovanom nasilju i nasilju u obitelji.
S ciljem informiranja i educiranja autora komentara i šire publike studentice su iskoristile svoja znanja kako bi im odgovorile na pitanja i dekonstruirale sveprisutne mitove o nasilju.


– Uz objavljene grube i nepotrebne komentare u svojim smo odgovorima postavile činjenice o rodno uvjetovanom nasilju, a ostavile smo i vlastiti trag u obliku refleksije na pročitane komentare koji su nas potresli, pojasnila je Iva Breulj.


Samo neki od komentara s društvenih mreža na koje su autorice prilikom istraživanja naišle:


“Koja sila tjera žene da iz loše veze uđu u još goriju? Novac, strah od samoće, šta ih tjera?”


“Kažite šta hoćete ali cura je sama kriva što se uopće upuštala u bilo kakav odnos s retardom, a i tko zna što je napravila da ga je izazvala da to napravi”


“Zato većina žena hoće muškarca od prije 40-50 godina. Koji bije kad se vrati iz kafane.”


“Valjda sa nekim kad si u vezi normalno je da znaš je li osoba normalna u glavi ili idiot kao dotična osoba ipak je ona rodila to dite. To mu sigurno nije prvi put da je ukaza svoju ćud nismo u srednjem vijeku.”“Ona je zatražila pomoć i kad su svi skočili da je brane ona lijepo sve pošalje preko Drine i prikloni se mužu. Zar takvu osobu treba žaliti, ne nek je mlati i dalje još jače.”


“Molim poštovanja prema muškarcu kao glavi obitelji, potrebno je održavati red čestim šibanjem neposlušnih žena.”


“Evo dokle je došlo da ne možeš ni ženu više udariti…”


“Pa kad ne sluša, šta da čovjek radi, mora ju malo…”


Komentari odražavaju društveni kontekst nerazumijevanja rodno uvjetovanoga nasilja, nejednakih odnosa moći počinitelja i žrtve te adresiranje krivnje i odgovornosti u pogrešnom smjeru.


– Pokušale smo napraviti balans između komentara, onih grubih, i onih koji progovaraju o činjenicama rodno uvjetovanoga nasilja. Izložba je svojevrsni kolaž koji je vrlo intiman jer su prikazane osobne i duboke emocije kolegice Ive i mene. Ona je reakcija na postojeći problem koji možda nije dovoljno zastupljen u javnosti i kojem bi se trebalo više razgovarati, kazala je Marta Čaržavec.


Izložba je nastala u organizaciji udruge SOS Rijeka u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a u sklopu projekta “Humano obrazovanje- odgovorno društvo”, u kojemu, uz navedene, sudjeluju i Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” te Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter”.