Press kolegij

Komadina: Zahvaljujem gospodinu Plenkoviću da održava na životu 3. maj

Barbara Čalušić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

No to je vatrogasna priča jer je »3. maj« još uvijek stečajna imovina Uljanika i treba se razriještiti njegov pravni status da bi on počeo ugovarati brodove na tržištu, poručio je KomadinaPrimorsko-goranski dožupan Petar Mamula je na redovitom tjednom susretu s novinarima ponovo upozorio da se Zakon o brdsko-planinskom području, koji je na snazi već dvije godine, uopće ne provodi u praksi.


Podsjetio je da je PGŽ u ovoj godini osigurao 750 tisuća kuna iz županijskog proračuna za projekte koji se provode na području Grada Vrbovskog, a radi se o sufinanciranju projekta izgradnje reciklažnog dvorišta za koje će iz proračuna biti izdvojeno 250 tisuća kuna te pola milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje jaslica u Vrbovskom.


Nedostatak vizije


– Već više od dvije godine imamo Zakon o brdsko-planinskom području, no on se ne provodi jer nisu doneseni podzakonski akti i nisu osigurana sredstva onako kako je Zakonom predviđeno, u razdjelima ministarstava koja bi trebala financirati potrebe tih područja.
Na taj su način Gorani, goranske općine i gradovi, kao i svi koji žive na brdsko-planinskom području u Hrvatskoj i dalje u nepovoljnom položaju.


Od 2015. godine kad je ukinut stari Zakon gdje je bilo puno negodovanja, sve je urodilo samo obećanjima o sredstvima koja će se novim zakonom usmjeriti u razvoj brdsko-planinskih područja.


Navedeno županijsko ulaganje možda nije veliko, no ono ulazi u nekoliko milijuna koje mi godišnje izdvajamo za potrebe Gorana i Gorskog kotara dok najnovijim posjetom ministrice regionalnog razvoja Ravnoj Gori možemo vidjeti da je ono što država radi neplanski i bez vizije.


Reagira se na potrebe goranskih načelnika i gradonačelnika, što je hvalevrijedno, no taj pristup pokazuje potpuni nedostatak vizije kad se radi o pristupu razvoju brdsko-planinskih područja naše zemlje.


Na taj način dodatno povećavamo jaz između naših bogatih i razvijenih područja, kao što su četiri velika grada i njihove županije s područjima kao što je naša Banija koja je nedavno pogođena i potresom.


Apeliram na ministarstvo i sve one koji su nadležni za provođenje donesenog zakona da se po tom ptanju nešto i poduzme, poručio je Mamula.


Župan Zlatko Komadina podsjetio je da je Skupština PGŽ-a donijela odluku o investicijskom održavanju 44 školska objekta sveukupne vrijednosti 22 milijuna kuna. Radovi na mnogim objektima su u tijeku, poput zamjene stolarije na školi u Bakru, a Županija je obećala popraviti dvoranu osnovne škole u Klani.


Specifično ulaganje


– Jedno specifično ulaganje jest suradnja s osnovnom školom u Kastvu i glazbenim odgojem naše djece. U osam razrednih odjeljenja osnovnih škola imamo glazbeni odgoj, plus dvije osnovne glazbene škole u Rijeci i u Delnicama te smo u glazbeni odgoj ukupno uključili deset posto učenika osnovnih škola, odnosno 1.112 učenika, od čega jedan posto završava u srednjoj glazbenoj školi.


Kako je škola u Kastavu skromnije kvadrature, a broj učenika s 40, koliko ih je bilo kad smo otvorili glazbeni odjel, porastao na preko 180 učenika, u suradnji s Gradom Kastvom našli novi prostor u Kastvu gdje će se izdvojiti glazbeni odjel te smo pomogli u uređenju.


Jako mi je drago što svjedočimo da su naša djeca glazbeno nadarena i da im pružamo uvjete da stvaraju možda i svoje glazbene karijere, jer ovaj je kraj uvijek bio poznat po glazbi i pjesmi, poručio je Komadina.


Na posljednjem je Kolegiju župana donesena odluka o izdvajanju 949.000 kuna, i to Domu zdravlja PGŽ-a za sistematizaciju arhivske građe i izgradnju lifta u objektu Doma zdravlja u Ulici Ive Marinkovića te za sanaciju ravnog krova na objektu Thalassotherapije Crikvenica i opremanje ambulante za »post-covid« liječenja.


– Župan je također dao suglasnost za nabavu potrošnog materijala za biokemijski laboratorij Doma zdravlja PGŽ-a, koji je jedini izvanbolnički biokemijski laboratorij i doista pruža znatnu dostupnost zdravstvene zaštite, zaključila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.


Komadina: Treba riješiti pravni status »3. maja«


Na novinarsko pitanje spašava li doista Vlada »3. maj« kako se to tvrdi, Komadina je odgovorio da jedino državni proračun ili EU-fondovi mogu izdvojiti sredstva za velike investicije od preko 100 milijuna kuna.


Dodao je kako je on spreman na suradnju sa svakom vladom oko projekata koji su na dobrobit stanovnika Županije.


– »3. maj« dobio je brod 514, koji završava s projektom međufinanciranja. To je model koji smo zajedno dogovorili premijer Plenković, ministar Marić i ja i tu zahvaljujem gospodinu Plenkoviću da održava na životu »3. maj«.


No to je vatrogasna priča jer je »3. maj« još uvijek stečajna imovina Uljanika i treba se razriještiti njegov pravni status da bi on počeo ugovarati brodove na tržištu, poručio je Komadina, koji smatra da državnih investicija na području Primorsko-goranske županije ne bi bilo da Županija kroz prostorne planove i druge strateške dokumente nije stvorila preduvjete.


– Ova je županija na takvoj geostrateškoj poziciji da može najbrže vratiti državna ulaganja i zato uvijek pozivam da se što više ulaže u našu županiju, istaknuo je Komadina.