Press kolegij

Komadina usporedio Filipovića i Obersnela, osvrnuo se i na Mrtvašku

Barbara Čalušić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Osvrnuo se i na izjave čelnika pojedinih općina i gradova u Gorskom kotar o tome da gradovi i općine uplaćuju u županijski proračun više no što dobivaju natrag, nazvavši ih notornim neistinamaRIJEKA – Župan Zlatko Komadina na redovnom susretu s novinarima izjavio je da je nakon zadnje sjednice Županijske skupštine na kojoj je povećan proračun i koja se poklapa s prvom godinom mandata, može reći da su u prvoj godini završeni svi projekti iz proteklog mandata i pripremljeni novi.


Još jednom je izrazio zabrinutost zbog inflatornih kretanja, ali i državnih sredstava koja ne prate povećane rashode.


– Ulazimo u nestabilno razdoblje u kojem porast prihoda gradova, općina i županija ne prati rashode. Županije su između čekića i nakovnja, između središnje državne vlasti koja je poprilično daleko i ne čuje problematiku te gradova i općina koji od županija očekuju sredstva. Država ne razumije da gura u gubitak sve zdravstvene ustanove. Naime, isplaćuju se prekovremeni sati i razna druga davanja, ali to nije rezultiralo novim ugovorima s HZZO-om i nova sredstva nisu odobrena. Također nije odobreno povećanje decentraliziranih sredstva što sam tražio na susretu s premijerom, budući da ta sredstva služe za financiranje zdravstva i školstva. Ako se ne podignu ti prihodi mi ćemo sve maje ulagati u naše ustanove, a sve više plaćati njihove režije, smatra Komadina koji ponavlja da će porast ovogodišnjih prihoda iskoristiti za završavanje projekata u tijeku.


Ulaganja u Gorski kotar
Osvrnuo se i na izjave čelnika pojedinih općina i gradova u Gorskom kotar o tome da gradovi i općine uplaćuju u županijski proračun više no što dobivaju natrag, nazvavši ih notornim neistinama.


– U Gorski kotar je u četiri godine prethodnog mandata uloženo 200 milijuna kuna, od kojih se 100 milijuna odnosi na održavanje cesta, dok je preostali iznos uplaćen izravno gradovima i općinama, županijskim korisnicima poput škola i Goranskog sportskog centra ili korisnicima u tim gradovima i općinama koje županija financira, poput udruga građana, poručio je Komadina podsjećajući da se novac prikupljen kroz porez na dohodak dijeli u tri kategorije u kojima u državni proračun odlazi šest posto, županijski 20 posto te proračune gradova i općina 74 posto poreza.


– Fužine, iz kojih su i stigle zadnje izjave, su najrazvijenije u Gorskom kotaru i jedine nisu u sustavu financijskog poravnanja, odnosno ne primaju proračunsku pomoć. S područja Fužina u županijski proračun uplaćeno je 3,7 milijuna kuna, dok je iz županijskog proračuna uplaćeno 5,6 milijuna na područje Općine Fužine, rekao je župan Komadina osvrćući se na izjave načelnika Davida Bregovca.


Najavio je i tematsku sjednici u rujnu u Ravnoj Gori na kojoj će biti predložena određena fiskalna rasterećenja, ističući da županijski proračun ne uplaćuju gradovi i općine, već građani županije.


Filipoviću “četvorka”


Novinari su ga pitali i kako ocjenjuje prvu godinu dana manadata riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, a Komadina je rekao da je gradonačelnik dobro informiran o problematici gradskog proračuna i riješava jedan problem po jedan.


– Moja ocjena njegovog mandata je solidna, a neke projekte radimo zajedno te uskačemo s pomoći gradskim institucijama za koje mislimo da su od šireg društvenog značaja. Suradnja može biti i bolja i vjerujem mu da će biti bolja. Filipoviću ne zamjeram ništa, samo mu fali novca. One ide dosta restriktivno da dođe do pozitive, a vjerujem da će u trećoj, četvrtoj godini moći početi s kapitalnim projektima, rekao je Komadina koji je na kraju Filipoviću dao ocjenu vrlo dobar. Usporedio ga je i s njegovim prethodnikom.


– Kolega Marko je miran, kolega Obersnel je reagirao na prvu, a Marko reagira na drugu, zaključio je Komadina.


O Mrtvaški


Sada već pomalo tradicionalno, na županovom press kolegiju izvještavalo se o slučaju Mrtvaška i novim incidentima.


– Dio građana Ilovika je napao policiju tako da su privedeni. Blokirali su državnu cestu da bi onemogućili uspostavu zone gradilišta izmještanjem nepropisno parkiranih vozila. Žao mi je što je do toga došlo, što se nije htjelo razgovarati i dogovoriti funkcioniranje u zoni gradilišta, već se ide s nasilnim metodama koje nikome neće donijeti dobro, smatra Komadina.