Oporba napustila Skupštinu

Komadina: “Što se mene tiče, Marko Boras Mandić može dati ostavku na mjesto mog zamjenika”

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ja ne mogu mijenjati volju građana i rekao sam da Marko Boras Mandić moj zamjenik nije, ali zamjenik župana i dalje je, rekao je KomadinaSjednica županijske Skupštine na kojoj je trebao biti usvojen proračun za 2021. godinu prekinuta je zbog nedostatka kvoruma nakon što su sjednicu napustili oporbeni vijećnici i Đanino Sučić i Tatjana Smeraldo iz Unije Kvarnera, stranke koja u Skupštini čini dio vladajuće koalicije predvođene SDP-om.


Vijećnici su napustili sjednicu odmah nakon prve točke, aktualnog sata na kojem su najprije vijećnici Akcije mladih otvorili pitanje smjene zamjenika župana Marka Borasa Mandića s čela županijskog Stožera civilne zaštite, ali i projekta Platak.


Potom su zatražili od predsjednika Skupštine Erika Fabijanića da se dožupanu Borasu Mandiću da riječ, što je odbijeno uz objašnjenje da župan predstavlja izvršnu vlast i on daje dopuštenje svojim zamjenicima.
U raspravi jedan od prijedloga je bio i da se sjednica prekine kako bi se na dnevni red uvrstila i točka o krizi upravljanja Županijom, no nakon što nije udovoljeno njihovim zahtjevima, predstavnci HDZ-a, Mosta, Akcije mladih i Unije Kvarnera napustili su sjednicu.


Sjednicu je napustio i Tonči Hrabrić koji je u radu Skupštine sudjelovao putem videolinka, a osim okrhnute vladajuće koalicije, na sjednici je ostao tek nezavisni Hrvoje Burić čije prisustvo kao i prisustvo još 22 vijećnika za kvorum nije bilo dovoljno.


Što on nije po vama dobro radio?


Pitanje smjene Borasa Mandića na aktualnom je satu otvorio vijećnik Bojan Kurelić iz Akcije mladih.


– Projekt Platak je privid demokracije pa sam i ja kao oporba u toj koordinaciji. Ipak, iz novina smo sazanali da je smijenjen šef projekta, a s obzirom da stižu i europska sredstva za taj projekt, zanima me dokle ćemo tako u koordinaciji služiti ničemu, upitao se Kurelić.


Odgovorio mu je župan Zlatko Komadina konstatiravši kako je Boras Mandić vodio projekt Platak kojeg je sad preuzela zamjenica župana Marina Medarić.


– Sami ste rekli da se niste sastajali, a sad ćete se sastajati malo češće, poručio je Komadina.U raspravu oko smijenjenog dožupana uključio se i HDZ-ov Lovorko Gržac, prema čijim je riječima, PGŽ dugo odolijevala naletu koronavirusa. On smatra da su za to su najzaslužniji građani, ali određena zasluga ide i županijskom Stožeru i njegovom bivšem predsjedniku.


– Što on nije po vama dobro radio da mijenjate čelnog čovjeka, upitao je Gržac na što mu je Komadina kazao da se u svojoj brizi oko smijenjenog načelnika ne mora brinuti za Stožer koji je u istom sastavu i dodatno je pojačan je ravanteljima Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Doma zdravlja PGŽ-a dok je novi načlenik Stožera Mladen Šćulac, prema Komadininim riječima, imenovan potpuno lege artis, kao član najbrojnije intervencijske ekipe, ekipe vatrogasaca.


– Razlozi za smjenu su gubitak povjerenja, a što se mene tiče, Boras Mandić može dati ostavku na mjesto mog zamjenika. Moji zamjenici su imenovani jer smo išli zajedno na izbore. Poslove im dajem ja i ja im ih oduzimam, uzvratio je Komadina.


Tko vidi krizu upravljanja županijom


Mario Alempijavić potom je ustvrdio da se na aktualnom satu doznalo da je došlo do krize upravljanja u županiji te da vijećnici moraju znati može li aktualna vlast li dalje upravljati županijom.


– Ja ne vidim krizu upravljanja, kriza je ako nema vas vijećnika u Skupštine i mene kao župana, a mi smo tu. Ja ne mogu mijenjati volju građana i rekao sam da Marko Boras Mandić moj zamjenik nije, ali zamjenik župana i dalje je, ponovo je istaknuo Komadina.


Nakon zatražene pauze Alempijević je kazao da je da je oporba spremna okončati ovu sjednicu i nastaviti je za dan, dva kad se točka o krizi vlasti stavi na dnevni red, s obzirom da je na sve načine pokušala omogućiti da Boras Mandić dobije riječ, ali to predsjednik Skupštine nije omogućio.


– Izvršnu vlast predstavlja župan, a ne njegovi pomoćnici. Mi zamjeniku župana možemo dati riječ, ali tek po okončanju dnevnog reda sjednice i neću dopustiti da kršimo zakone Republike Hrvatske, rekao je Fabijanić, a za riječ se javio Đanino Sučić iz Unije Kvarnera kazavši da mu se zahtjev za prekidom sjednice s kasnijom nadopunom dnevnog reda čini logičnim budući da se na dnevnom redu nalazi i najvažniji dokumentu županije – proračun.– Danas smo saznali da postoji problem u izvršnoj vlasti, no dati glas za proračun, a da se ne zna kome, nije lako. Ukoliko prekid sjednice ne bude konsenzualan, mi ćemo podržati prijedlog oporbe za prekid sjednice i onda neće biti kvoruma, poručio je partner vladajuće koalicije Đanino Sučić.


Energana ili ipak spalionica otpada


Osim središnje rasprave o smjenama Marka Borasa Mandića, Josip Katalinić iz Mosta na aktualnom je satu upitao Komadinu tko je predložio da podučje Sušačke Drage bude mjesto za spalionicu dodavši da joj se tepa kao energani te je li se o toj lokaciji raspravljalo s Gradom Rijekom.


– Ne postoji priča o spalionici otpada. Grad je spomenuo da postoji mogućnost izgradnje na tom području i ne treba plašiti javnost time jer je projekt u početnoj fazi promišljanja, naglasio je Komadina dok je Katalinić inzistirao da je energana na gorivo iz optada naprosto spalionica smeća.


– Naš narod ima jednu poslovicu za koju sam previše pristojan da bi ovdje izgovorio, komentirao je Katalinić.


– U ovoj je državi je sve moguće pa i da se gorivo iz otpada smatra otpadom. Država po pitanju energana nije napravila ništa, a da bi sustav proizvodio gorivo ono se negdje mora upotrijebiti. Trenutno imamo nedovršen sustav koji postoji na Marišćini i koji nam govori kako nije dobro biti uvijek prvi. Mi smo s time na Marišćini bili prvi i sada plaćamo cijenu, poručio je Komadina.


Uskraćeno temeljno demokratsko pravo


Marko Boras Mandić kratko je komentirao sjednicu županijske Skupštine na kojoj nije mogao govoriti i koju je i sam napustio zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz Unije Kvarnera. Čin napuštanja sjednice dijela vijećnika županijske Skupštine opisao je kao zaštitu volje građana, a za sebe kazao da mu je uskraćeno pravo na riječ.– Uskratiti pravo na riječ je tužni korak i ne služi na čast nikome. Županijska skupština naše županije je uvijek bila mjesto gdje se poštivalo pravo na različito razmišljanje. Danas je uskraćeno temeljno demokratsko pravo, pravo na govor, što može biti vrlo opasna praksa.


Isto tako, danas su u županijskoj Skupštini izgovorene neke riječi koje su u direktnoj suprotnosti s pravom građana da biraju svoje predstavnike i da ih isti prestavljaju kroz mandat, bez da itko ima pravo dovoditi u pitanje volju građana.


Jako je mali korak između demokracije i autokracije, zato je obaveza svih nas da na takve pojave reagiramo. U tom cilju su danas i nastupili brojni županijski vijećnici, štiteći volju građana i tijelo u kojem sjede, bez obzira kojoj političku opciju pripadali, komentirao je Boras Mandić.


Rak: Postupanje oporbe krajnje neodgovorno


Nakon prekinute županijske sjednice koja bi se prema sadašnjim najavama trebala nastaviti idući tjedan, predstavnici političkih stranaka koji čine parlamentarnu većinu u Skupštini održali su konfrenciju za medije na kojoj je Loris Rak iz SDP-a istaknuo kako je sjednica trebala donijeti proračun PGŽ-a za 2021. godinu.


– Svi znamo da je proračun temeljni akt kojim se osiguravaju sredstava za naš zdravstveni sustav, za socijalne usluge i za naše obrazovanje. Postupanje opozicijskih stranaka napuštanjem takve sjednice, ocjenjujemo krajnje neodgovornim.


Razlog tome je što napuštanje sjednice nije rezulatat rasprave o samom proračunu, nego inzistiranje članova opozicijskih stranaka da predsjednik županijske Skupštine prekrši Poslovnik i dopusti odgovaranje na sjednici zamjeniku župana.


Unatoč pozivu parlamentarne većine da se pridržavamo Poslovnika koji uređuje odnos župana i županijske Skupštine te pitanja na aktualnom satu, iako svjesni da traže postupanje suprotno Poslovniku, nisu željeli ostati na sjednici čime su ugorozili donošenje proračuna za 2021. godinu, kazao je Loris Rak.


PGS-ovac Viktor Ivaniš rekao je kako mu je kao zdravstvenom djelatniku uvedena radna obaveza.


– Morao sam se organizirati da dođem danas ovdje jer jednostavno to dio odgovornosti svih predstavnika Skupštine da donesemo ovaj akt koji je neophodan za daljenje funkcioniranje županijskih ustanova.


Prekid Skupštine na ovaj način je čisti populizam koji je nepotreban u ovim trenucima, žao mi je da se ovo dogodilo i da su predstavnici Unije Kvarnera napravili ovo što jesu, poručio je Ivaniš dok je Srđan Srdoč iz IDS-a poručio kolegama iz oporbe, a posebno koalicijskim partnerima Uniji Kvarnera, da u sljedećih sedam dana dobro promisle o svojim odlukama i da zbog nebitnih stvari ne napuštaju sjednicu.