PGŽ

Komadina: Od jutros jedna novooboljela osoba, pokušavamo riješiti pitanje riječke ribarnice

P. N.„Iza nas je dobar vikend, jer nije bilo novozaraženih u PGŽ, a od jutros je jedna novooboljela osoba, stanje je stabilno“ uvodno je poručio župan Zlatko Komadina na konferenciji Stožera civilne zaštite PGŽ te dodao kako je ovo pokazatelj kako mjere zabrane socijalnih kontakata i ograničenja kretanja imaju rezultate te se nada da će smanjiti odnosno eliminirati broj novozaraženih. Zahvalio je građanima na disciplini, svim žurnim službama koje su na terenu te svim sastavnicama civilne zaštite, objavljeno je stranicama PGŽ-a.


“Župan je rekao kako će se tijekom dana probati razriješiti situacija s ribarnicom „ G. Capak i ministar Vili Beroš smatraju da bi ribarnica uz određene mjere mogla raditi, na zatvorenom dijelu, uz propuštanje manjeg broja ljudi te nošenje zaštitnih sredstva bi se mogla organizirati prodaja. Tijekom današnjeg dana će se uputiti prijedlog nacionalnom Stožeru“ zaključio je Komadina.


Ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović istaknuo je kako u županiji vlada jedna relativno mirna situaciju u tijeku epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. „Jutros imamo 1 novooboljelu osobu, ukupno 37, od čega su 2 ozdravile. Opada broj osoba koji su u samoizolaciji,oko 1300 ih izlazi, te je sada njih oko 940-960 pod tom mjerom. Provedeno je 547 analiza uzoraka, od čeka je preko 130 napravljeno u našem laboratoriju“, istaknuo je Mićović te se osvrnuo na rad „Korona“ ambulante ispred zgrade Doma zdravlja i NZZJZ PGŽ čime je rasterećen rad liječnika obiteljske medicine. Također je istaknuo da su završile pripreme za izolaciju u zajednici tzv. produžetak bolnice – smještaj u studenskom centru I.G. Kovačić za potencijalne bolesnike koji su razvili blaži oblik bolesti, a kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti za potencijalne pacijente sa srednjim i težim simptomima.Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o zdravstvenom stanju i fazi dobave zaštitne opreme. Ukupno je hospitalizirano 36 osoba, 2 su na respiratoru u KBC-u na Sušaku i njihovo stanje je stabilno. „Dobit ćemo značajne količine osobne zaštitne opreme koja je došla iz Kine, koja će se rasporediti na četiri županije, gotovo 175 000 komada zaštitne opreme. Danas će se organizirati odlazak u Zagreb i prihvat donacije. Ravanteljstvo Civilne zaštite raspoređuje opremu, prioritet će biti KBC Rijeka, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, NZZJZ PGŽ i Dom zdravlja PGŽ, dakle sve one osobe koje primarno skrbe za pacijente COVID 19 pozitivne osobe“

Načelnik PU PGŽ Tomislav Dizdar zahvalio je svim građanima istaknuvši da razumiju situaciju što stvara dobru suradnju građana i policije. Što se tiče kršenja propisanih mjera brojke su u opadanju, osim petka kada je bilo pokušaja napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta radi pokušaja odlaska u vikendice”, navodi se na stranicama PGŽ-a.