Poskupljenje s Marišćine

Komadina obećao: “Dok je mene i ove županije građani neće plaćati višu cijenu otpada”

Portal Novi list

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Najavio je i konkretan prijedlog da se komunalnim društvima odobri popust na cijenu na godinu dana kako bi se osigurao period pripreme primarne selekciju otpada u gradovima i općinaŽupanijska skupština održana je u Sportskoj dvorani “Matija Katalinić” u Kastvu, a župan Zlatko Komadina na aktualnom satu odgovarao je na pitanja o poskupljenju odvoza otpada. Prema njemu, jedino je rješenje da komunalci primarnom selekcijom smanje pritisak velikih količina otpada na Marišćinu.


“Kod ministra Ćorića uspjeli smo osigurati 5,6 milijuna kuna za sufinanciranje goriva iz otpada i milijun kuna za spremnike za otpad koji će se podijeliti građanima. Činimo što možemo u ovim okolnostima”, rekao je župan.


Njegova je poruka da porast cijene ne smije biti na teret građana. Najavio je i konkretan prijedlog da se komunalnim društvima odobri popust na cijenu na godinu dana kako bi se osigurao period pripreme primarne selekciju otpada u gradovima i općina.


Što sa sportskim dvoranama?
“Dok je mene i ove Županije građani neće plaćati višu cijenu otpada. Mi nećemo biti taoci toga sto smo među prvima u Hrvatskoj izgradili centar za gospodarenje otpadom”, rekao je župan i poručio građanima da će ih zaštititi.


Na pitanje vijećnika o davanju mogućnosti sportskim udrugama i klubovima korištenja školskih sportskih dvorana u sklopu škola čiji je osnivač Županija, resorna pročelnica Edita Stilin rekla je da je u mandatu župana Zlatka Komadine izgrađeno preko 15 školskih sportskih dvorana: “Jedna od njih je i ova u Kastvu i mi kao osnivači smo dozvolili korištenje dvorana u poslijepodnevnim satima, kada nema učenika. No, o tome će dalje odlučivati lokalni stožeri civilne zaštite”.


Višak u proračunu


Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, bio je je i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna PGŽ za 2020. godinu koji je usvojen većinom glasova. Župan Zlatko Komadina rekao je da polugodišnje izvršenje konsolidiranog proračuna iznosi 600 milijuna kuna na prihodovnoj strani i 550 milijuna na rashodovnoj, što pokazuje višak od 50 milijuna kuna. „


“Taj je višak nastao iz županijskog dijela proračuna, dok su nam proračuni zdravstvenih ustanova u minusu zbog poznate situacije s koronavirusom. Pomak se dogodio zbog kapitalnih projekata koji se kasnije realiziraju.


U svakom slučaju mi smo bili spremni za takvu situaciju i pripremili smo ovogodišnji proračun s rebalansom koji će neutralizirat bilo kakav udar. Naš je proračun stabilan i održiv, realizirat će se svi planirani projekti, a imamo i sredstva za ‘ubaciti’ u zdravstveni sustav”, rekao je župan Komadina.


Dodao je da će se tek vidjeti kakav će biti proračunska situacija sljedeće godine, što ovisi i o situaciji s koronavirusom.


Andreju Baši nagrada za životno djelo


Članovi Skupštine odlučivali su i o dodjeli godišnjih nagrada što je ove godine zbog korona situacije prolongirano s uobičajenog proljetnog termina. Prihvaćeni su prijedlozi odbora za dodjelu županijskih priznanja pa se nagrada za životno djelo dodjeljuje Andreju Baši za njegov ukupan doprinos očuvanje naše tradicijske glazbene baštine.


Dodijeljene su i tri godišnje nagrade i to dr.sc. Ivici Križu, osnivaču i predsjedniku Udruge za zaštitu životinja Tetrijeb, nastavnici praktične nastave dipl.ing. Ružici Kamenjašević za popularizaciju tehničke kulture te Ženskoj klapi Luka za 35 godina kontinuiranog rada i izniman doprinos u očuvanju, zaštiti i promicanju glazbene baštine našeg kraja.