Ususret Danu državnosti

Komadina na svečanoj akademiji: Imamo državu, ali ne smijemo ostati bez naroda

Barbara Čalušić

Svečana akademija održana je u Pomorskom muzeju Hrvatskog primorja / Foto Mateo LEVAK

Svečana akademija održana je u Pomorskom muzeju Hrvatskog primorja / Foto Mateo LEVAK

Posebno zabrinjava što val iseljavanja nije samo zbog egzistencijalnih pitanja već i zbog nezadovoljstva stanjem u državi i gubitka povjerenja u državne institucije, rekao je župan. Gradonačelnik Marko Filipović podsjetio je da je tijekom Domovinskog rata u našem kraju bez svojih najmilijih ostalo 230 obitelji 


RIJEKA – U Pomorskom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je svečana akademija u povodu nadolazećeg Dana državnosti na kojoj su se uzvanicima obratili riječki gradonačelnik Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


– Hvala svima koji su bili dio tog puta i koji su nam u ostvarenju dostignutih ciljeva pomogli. Posebno hvala velikom političaru, istinskom domoljubu i demokratu Ivici Račanu, koji je otvorio put višestranačja i demokratizacije našeg društva, kao i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na ostvarenju želje hrvatskog naroda za slobodnom i samostalnom državom – rekao je u svojem govoru župan Zlatko Komadina, koji je naglasio da u trenutku kad više od 30 godina imamo vlastitu državu, ne smijemo dozvoliti da izgubimo vlastiti narod.
– Na to upozoravaju crne demografske brojke, posebice u ruralnim predjelima, gdje nam cijela sela ostaju prazna. Posebno zabrinjava što taj val iseljavanja nije samo zbog egzistencijalnih pitanja već i zbog nezadovoljstva stanjem u državi i gubitka povjerenja u državne institucije – dodao je Komadina ističući da niti jedna vlast, od lokalne preko regionalne do državne, ne smije biti iznad općeg dobra.


Filipović je pak podsjetio da je tijekom Domovinskog rata u našem kraju bez svojih najmilijih ostalo 230 obitelji.


– Danas, kada izražavamo zahvalnost našim braniteljima, nameće se pitanje mogu li oni biti ponosni na nas. Jesu li se borili za slobodnu i neovisnu državu u kojoj djeca trpe vršnjačko nasilje ili strepe od zastrašujućih događaja? Pruža li suverenost jedne države pravo i slobodu drugima da nameću svoja razmišljanja, ne poštujući drukčije i različito? – upitao se Filipović, poručujući da je upravo zbog toga važno otvoreno i jasno progovarati o značenju slobode, tolerancije i solidarnosti, zbog čega je važno razvijati programe koji te vrijednosti promiču, ulagati u mlade ljude, a starijima pružiti dostojne uvjete života.