Potpisani ugovori

Komadina lovačkim udrugama podijelio gotovo pola milijuna kuna

Barbara Čalušić

Ove godine promovirano je 70-ak novih lovaca, a očekuje se da će ih do kraja godine biti stotinu, što nije zabilježeno u proteklih 20 godina.Primorsko-goranska županija lovačkim je udrugama dodijelila ugovore u vrijednosti od gotovo pola milijuna za realizaciju aktivnosti promicanja lovačke kulture, obnove i održavanja putova u funkciji učinkovitije dostupnosti lovišta, sprečavanja šteta od divljači, nabave hranilica, uređenja lovačkih čeka, investicija u infrastrukturu i uređenja lovišta.


Od ukupnog iznosa 100 tisuća kuna odobreno je Lovačkom savezu PGŽ-a, dok su preostala sredstva namijenjena programima 17 udruga iz lovstva u iznosu do maksimalno 40 tisuća kuna po programu.


– Primorsko-goranska županija već godinama surađuje s Lovačkim savezom PGŽ-a koji ima 43 članice i na transparentan način vraćamo namjenska sredstva koja ubiremo od lovozakupnina, a riječ je od otprilike pola milijuna kuna koje ulažemo u kapitalne objekte – hranilice, hladnjače i strelišta te se tako unapređuje sustav, rekao je prilikom dodjele ugovora u Planinskom domu na Petehovcu župan Zlatko Komadina.
Predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-a Josip Malnar ocijenio je da se zbog ovog modela dodjele sredstava i njegove kontinuirane provedbe PGŽ nalazi u vrhu Hrvatske.


– Model se provodi dugi niz godina, a zajednički su ga dogovorili PGŽ i Lovački savez PGŽ-a. Lovci i lovačka društva s kvalitetnim programima mogu aplicirati za sredstva koja potom ulažu u razvoj i unapređenje lovstva i stvara se dodana vrijednost, bilo preko lovačkih objekata kojih sada imamo popriličan broj dobro uređenih, rashladnih komora gdje smo podigli standard prometovanja divljači na višu razinu te ostalih segmenata oko izgradnje, održavanja lovno-tehničkih i lovno-gospodarskih objekata, rekao je Malnar.


U PGŽ-u djeluju 43 lovačka društva i svi su članovi Lovačkog saveza PGŽ-a i Hrvatskog lovačkog saveza. Registrirano je 3.180 lovaca, od kojih čak 52 lovkinje, a ove godine promovirano je 70-ak novih lovaca.


Malnar očekuje da će se do kraja godine popesti i na brojku 100 novih lovaca, što nije zabilježeno u proteklih 20 godina.


Također je ustvrdio da su lovci u PGŽ-u zadovoljni, ali još uvijek traže zakonsko rješenje na razini države za osiguranje lovišta u slučaju naleta vozila na divljač te štete u poljoprivredi.


Sredstva za lovce izdvojena su u okviru programa provedbe mjera ruralnog razvoja PGŽ-a, a na natječaj su se mogli prijaviti lovoovlaštenici, odnosno udruge i druge neprofitne organizacije, koje su stekle pravo lova na temelju zakupa ili koncesije na zajedničkim i državnim lovištima na području županije i Lovački savez u koji su učlanjene udruge s područja PGŽ-a.