Kritika porezne reforme

Komadina: Kako da planiramo proračun, ako ne znamo što će gradovi i općine napraviti?

Barbara Čalušić

Zlatko Komadina / Foto Sergej Drechsler

Zlatko Komadina / Foto Sergej Drechsler

Možemo pozdraviti porezno rasterećenje i decentralizaciju poreznih ovlasti, ali upitni su i tajming, i način, rekao je primorsko-goranski županRIJEKA – Porezna reforma, točnije njezina kritika bila je središnja tema press kolegija župana Zlatka Komadine.


Prema njegovom mišljenju, u poreznoj reformi koja je predstavljena prošlog tjedna, ne radi se o reformi već o intervenciji u porezni sustav.


– Generalno govoreći, za pozdraviti je svaki potez koji dovodi do većeg raspoloživog dohotka i podizanja standarda naših građana. Možemo pozdraviti porezno rasterećenje i decentralizaciju poreznih ovlasti, ali upitni su i tajming, i način.
U prethodnim krugovima država je osigurala kakve-takve kompenzacijske mjere, no ovaj put ih nema.


Prepušteno je gradovima i općinama da određuju stopu poreza na dohodak i oni mogu ili izgubiti taj dio prihoda ili donijeti nepopularnu mjeru i povećati iznos poreza na dohodak, kazao je Komadina podsjećajući kako je u 2022. godini od 36 primorsko-goranskih gradova i općina njih 11 imalo uveden prirez koji je naplaćen u iznosu od 78,1 milijuna kuna, a 65,5 milijuna kuna odnosilo se na Grad Rijeku.


– Imamo situaciju da Vlada procjenjuje koliko je novca dovoljno proračunima gradova i općina. Kao da postoji jedan nevidljivi plafon do kojeg se dopušta da rastu prihodi jedinica lokalne samouprave.


Oduzima nam se komponenta razvoja jer ako vam raste proračun više od planiranog, možete ta sredstva usmjeriti u kapitalne projekte i razvojne programe. Treba uravnotežiti sve razine vlasti da jednako snose posljedice poreznih reformi, a možda smo došli i do točke kada treba razmišljati da PDV u dijelu bude prihod jedinica lokalne i regionalne samouprave, smatra Komadina kojeg također smatra da se u izmjenama poreza dosad nikad nisu spominjale županije.


– Primijetilo sam da u ovim reformama uopće ne spominju županije, a to je konstanta u poreznom sustavu.


Drugim riječima, svi drugi određuju visinu poreza i sve je uređeno pravilima države, a nama se postavlja pitanje kako ćemo planirati proračun iduće godine kada ne znamo koje će porezne stope donijeti gradovi i općine.


Unosi se pravna i financijska nestabilnost u županijski sustav, upozorio je Komadina koji će u četvrtak o ovoj temi raspravljati na sjednici Hrvatske zajednice županije.


Osim porezne reforme, Komadina je komentirao i Zakon o izbornim jedinicama ističući kako zbog pravne nesigurnosti ovakvih poteza građani nemaju povjerenja u institucije i sustav.


– Ovaj zakon govori o nepoštivanju lokalane i regionalne samouprave i političkih čimbenika, čim ga donosi jedna stranka. O


vih su dana svi rekli svoje mišljenje o izbornim jedinicama, a ja bih rekao da osnovni dohodak i standard stanovništva osnovni razlog zašto veći broj našeg stanovništva nema povjerenja u institucije i sustav, rekao je Komadina.


Župan je još jednom čestitao građanima Dana državnosti.


– Danas, nakon 30 godina možemo reći da imamo svoju domovinu Hrvatsku, ali ne smijemo ostati bez naroda. Izazov je svim nositeljima vlasti da u kontekstu ove poruke zaustaviti iseljavanje, posebno mladog i obrazovanog stanovništva, poručio je Komadina koji je najavio da iduća školska godina godina počinje 4. rujna, a završit će 21. lipnja 2024. godine, odnosno 24. svibnja 2024. godine za učenike završnih razreda srednje škole.