Predloženo formiranje novih savjeta

Komadina i Filipović o prijedlogu HUP-a: Suradnja PGŽ-a i Grada Rijeke s poduzetnicima već postoji

Aneli Dragojević Mijatović

Poduzetnici, između ostaloga, traže i digitalizaciju interakcije poduzetnika i građana s općinom/gradom / Foto Vedran KARUZA

Poduzetnici, između ostaloga, traže i digitalizaciju interakcije poduzetnika i građana s općinom/gradom / Foto Vedran KARUZA

Tu je Gospodarsko-socijalno vijeće, koje je tripartitno, podsjeća novi/stari župan Zlatko Komadina, dok novoizabrani riječki gradonačelnik Marko Filipović kaže da na razini Urbane aglomeracije Rijeka već postoji nešto slično – Savjet za konkurentnostRIJEKA  Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) provela je istraživanje među svojim članicama s ciljem ispitivanja očekivanja poduzetnika od predstavnika lokalne i regionalne samouprave u narednom razdoblju. Poduzetnici Istarske i Primorsko-goranske županije koji su se odazvali HUP-ovoj anketi zapošljavaju više od 2.000 zaposlenika, priopćili su iz HUP-a. Većina anketiranih poduzetnika, kažu, dolazi iz sektora zdravstva, zatim slijede ICT i drvna industrija.


Sugestije dobrodošle


Kao top tri prioriteta koja općinska/gradska vlast mora odmah učiniti za poticanje oporavka poduzetništva članovi HUP-a iz Istre i Primorja istaknuli su ukidanje administrativnih opterećenja, ukidanje ili smanjenje prireza i drugih davanja te digitalizaciju interakcije poduzetnika i građana s općinom/gradom. Isto tako, založili su se za bolje inkorporiranje i sudjelovanje poduzetnika u radu lokalnih vlasti, pa tako predlažu formiranje gospodarskih savjeta pri uredu gradonačelnika i župana.Kako je u izjavi pojasnio Kristian Krpan, predsjednik regionalnog ureda Rijeka i član izvršnog odbora HUP-a, »to bi bila tijela od najviše petnaestak poduzetnika iz privatnog sektora, predstavnika školstva i ostalih čimbenika koji su važni u gospodarskom razvoju neke zone«. Ovaj savjet bi, pojasnio je, »raspravljao gospodarska pitanja iz lokalne domene, uvjeta poslovanja, izdavanja dozvola, do školstva, i na ovaj način davao dodanu vrijednost gospodarstvu i široj zajednici«.

Pitali smo starog/novog primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu te novoizabranog gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića što misle o ovoj inicijativi HUP-a.


– Institucionalna suradnja Primorsko-goranske županije i poduzetnika već postoji kroz Gospodarsko-socijalno vijeće, koje je tripartitno. Članovi GSV-a su predstavnici poduzetnika, sindikata i županijske uprave, podsjeća Komadina. No, dodaje, »svaka suradnja i sugestije su dobrodošle«.


Sinergija aglomeracije


Novoizabrani gradonačelnik Rijeke Marko Filipović također ističe da je svaka inicijativa koja ide ka poboljšanju uvjeta poslovanja hvalevrijedna, no podsjeća da na razini Urbane aglomeracije (UA) Rijeka već postoji nešto slično, a to je Savjet za konkurentnost koji ustvari okuplja gospodarstvenike iz svih sastavnica Aglomeracije, odnosno sastoji se od vodećih poduzetnika iz općina i gradova Rijeke i većeg dijela riječkog prstena.
– Inače, tom Savjetu sada ističe mandat, no svakako će nastaviti s radom u istom ili sličnom obliku i u narednom razdoblju, kaže Filipović. Veli i da u okviru UA-e Rijeka djeluje i Partnersko vijeće i Koordinacija načelnika i gradonačelnika, pri Županijskoj komori djeluje i Gospodarsko vijeće, a tu je i Savjet Sveučilišta u Rijeci, koji čine i gospodarstvenici što znači, kaže, da se na niz razina okupljaju te su zastupljeni poduzetnici iz regije.
– Nastojat ćemo i dalje zajednički nastupati u okviru UA-e Rijeka jer smo povezani i logično je da tako postižemo i sinergijski efekt, zaključio je Filipović.