LIJEPO

Kobler kao galerija pod vedrim nebom. Posjetili smo umjetnički sajam Udruge Art Fiume

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Cjelodnevno druženje okupilo je dvadesetak akademskih slikara te slikara amatera, kao i udruge među kojima valja istaknuti Udrugu SKANI 50+ te Umjetničku udrugu Forma i bojaU sklopu bogatog programa kojim se obilježavaju Dani sv. Vida, danas se na Koblerovom trgu održava umjetnički sajam u organizaciji Udruge Art Fiume. Brojni prolaznici, kako građani, pa tako i turisti, sve do 18 sati imaju priliku pogledati mnoštvo umjetničkih, mahom likovnih radova, a s obzirom na to da je sajam prodajnog karaktera, radovi se mogu i kupiti.


Cjelodnevno druženje okupilo je dvadesetak akademskih slikara te slikara amatera, kao i udruge među kojima valja istaknuti Udrugu SKANI 50+ te Umjetničku udrugu Forma i boja. Svoje su radove izložili i akademski slikari Domagoj Barić, Georgette Yvette Ponte, Ivan Tomečak i Edi Guštin.


Barke i more


Kroz dan se okupljalo sve više umjetnika, a oko 11 sati svoje je radove izložilo njih desetak. Kako nam govori Daniel Domika, cijenjeni vizažist, ali također i organizator ovog sajma te slikar, povodom Dana sv. Vida htjeli su dodatno uljepšati trg i pokazati nešto novo.

– Razni su stilovi radova, većinom su to ulja na platnu, ima puno primorskih pejzaža poput barki i mora, jer ipak smo na moru, a ja najviše volim renesansu tako da imamo i aktove, svašta je izmiješano. Izložba je prodajna, a cijene su normalne, neki od nas su amateri, a neki su akademici, tako da se našlo za svakoga po nešto – kazao je Domika čiji su radovi također izloženi.


Radi se o renesansnom stilu i aktovima velikih formata, a kako nam je objasnio, takve slike zahtijevaju više vremena, posebice jer ih voli raditi temeljito i polako, bez ikakve žurbe.


– Svaka slika svakoga umjetnika nakon nekoga vremena pokaže što ona hoće i želi. Većinu tih slika radim od nekih šest mjeseci do godinu dana, a nakon toga mogu ići u prodaju – istaknuo je Domika.


Drugi puta na sajmu izlaže Aida Tomljenović, Kazahstanka koja ovdje živi već 14 godina, a ističe kako je sajam odlična prilika da i kao amateri pokažu i izlože svoje radove.


– Radove se mora pokazati, a tako se može čuti i kritika, što je obavezno i potrebno za daljnji napredak. Uglavnom svi koji ovdje izlažemo slike radimo u tehnici ulja na platnu.


Danas je zaista lijep i sunčan dan, što je odlično da se poklopilo s Danima sv. Vida, tu su i turisti s kruzera i mogućnost da nešto prodamo – izjavila je Tomljenović te se prisjetila prošlogodišnjeg sajma na kojem je imala priliku upoznati se s drugim slikarima i vidjeti tko kako radi.


Domaća radinost


Domaću radinost izložila je Daria Blagonić, a riječ je o ručno rađenim predmetima u drvu koje izrađuje njezin suprug, Vilim Blagonić. Ovime se bave posljednjih sedam godina otkada je Vilim u mirovini, a kako nam Daria Govori – on uživa u izradi, a ona u prodaji i sajmovima.– Budem na sajmovima, na Jelačiću kada dođu kruzeri, pa i u Mošćeničkoj Dragoj po ljeti, uglavnom najviše kada je turistička sezona. Turisti vole ove sitne stvari za uspomenu, te male bedastoće, privjeske, magnetiće i slično, to im bude uspomena. Sve je prirodno i napravljeno od našeg drva, iz našeg podneblja – objasnila nam je Daria Blagonić.


Na sajmu se našla i Sabina Stojanović koja slika već 24 godine, a kako nam kaže, tek je nedavno počela izlagati svoje radove. Trenutno najviše radi akrile, no slika u svim tehnikama, od ulja na platnu preko akvarela do suhog pastela. Na sajmu je izložila ponajviše slika morskih motiva i pejsaža.


– Sada je taj ljetni đir i svi vole vidjeti masline, ribice, more, barkice, tako da sam stvarno dala truda da ih sve izvučem, a još ih imam po galerijama. Ljudi gledaju i dive se, i to mi je drago, pitaju i interesiraju se, a dok su slike kući neće ih nitko ni vidjeti, a to je grehota – zaključuje Stojanović te dodaje da slike često kupuju mladi parovi, a njima s guštom daje popuste.