Lokalni izbori 2021.

“Knjiga” o izborima za novog župana zasad na tek dva slova. U anketi vas pitamo – je li vaš izbor Komadina ili Cappelli?

D. K.

Foto iStock / arhiva NL

Foto iStock / arhiva NL

Na izborima 2017. godine natjecalo se pet kandidata, a Komadina je uz podršku matičnog SDP-a, zatim PGS-a, IDS-a, HSU-a i HSS-a slavio u prvom krugu s 51,32 posto glasovaZa razliku od Rijeke, gdje je mnogo pretendenata za fotelju u kojoj je dosad preko dva desetljeća sjedio Vojko Obersnel – dosad ih se javilo čak jedanaest – u utrci za izbore primorsko-goranskog župana zasad ne vlada baš neka gužva.


Ne dođe li do nepredviđene navale u idućim tjednima, županijski izbori mogli bi imati samo jedan krug, a dosad se javno barata sa svega dva imena – onim dugogodišnjeg i aktualnog župana Zlatka Komadine (SDP) te njegovog izazivača Garija Cappellija (HDZ). U političkim kuloarima govori se da će kandidata za župana imati Hrvoje Burić i njegova Bura, te Most, pri čemu se barata s imenom Josipa Katalinića, ali sve bez formalne potvrde. Ovakav mogući rasplet, doduše, nije ni jako nelogičan, jer županijski izbori su prije svega stvar jake stranačke infrastrukture, a tu HDZ-u i SDP-u, bez sumnje, nitko još ne može ozbiljno parirati.


Na izborima 2017. godine natjecalo se pet kandidata, a Komadina je uz podršku matičnog SDP-a, zatim PGS-a, IDS-a, HSU-a i HSS-a slavio u prvom krugu s 51,32 posto glasova. Kandidatkinja HDZ-ove koalicije Majda Burić dobila je dvostruko manje, a natjecali su se još Mostova Ines Strenja Linić, Bojan Kurelić iz Akcije mladih i nezavisna Giuliana Komadina.


Kratkotrajna ministarska epizoda
Zlatko Komadina u politiku je ušao 1990. godine, nakon što je SDP preuzeo Ivica Račan. Župan je još od 2001. godine – uz kratki prekid krajem 2011. godine kad je imao epizodnu ulogu u tadašnjoj Vladi Zorana Milanovića. On mu je povjerio ulogu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, ali vrlo brzo daje ostavku “na preporuku liječnika zbog narušenog zdravstvenog stanja”. Bio je i saborski zastupnik, a na mjesto primorsko – goranskog župana vratio se 2013. godine. Dosad je uvijek biran u prvom krugu.


Dugi niz godina bio je potpredsjednik SDP-a, a kad se nakon izbornog debakla s čelne funkcije na Iblerovom trgu povukao Davor Bernardić, bio je i vršitelj dužnosti predsjednika stranke.


Za Cappellija je Komadina prije nekoliko dana izjavio kako je “dobar kandidat”. No u vlastitoj stranci bivši je ministar turizma bio tek treći, ako ne i četvrti izbor. Plan stranačkog šefa Andreja Plenkovića bio je da u utrku za župana ide ministar prometa Oleg Butković, kojeg bi, prema sve glasnijim pričama iz političkih kuloara, rado maknuo iz Banskih dvora. No on je povratak u lokalnu politiku u startu odbio.


Tim s Butkovićem


Špekuliralo se i s imenom gradonačelnika Bakra Tomislava Klarića, kao i onim Denisa Vukorepe iz Lučke uprave Rijeka. Kocka je na kraju pala na Cappelija.


Šezdesetogodišnji Lošinjanin u politiku je krenuo kao član HNS-a, ali već 1992. prelazi u HDZ. Radio je u hrvatskom konzulatu u Trstu, 11 godina proveo na mjestu gradonačelnika Malog Lošinja, a od 2016. do 2020. bio je ministar turizma u prvoj Plenkovićevoj vladi. Nakon lanjskih izbora, međutim, premijer mu nije ponovno ukazao povjerenje, te ga u novom miješanju karata zamijenio Nikolinom Brnjac.


Cappelli je neki dan izjavio kako ne zna da je kandidatura za župana nuđena Butkoviću prije njega, ali smatra da su njih dvojica uvijek bili dobar tim, koji može rezultat ponoviti i na lokalnim izborima. Kao što je Komadina za njega izjavio da je dobar kandidat, pozitivne riječi otišle su i u suprotnom smjeru. S aktualnim županom, kaže, bez problema razgovara o svemu, a zamjera mu tek “nedovoljno brzo rješavanje nekih problema”.


U novoj anketi vas pitamo za koga ćete glasovati na izborima za župana.