Važni jubilej

Klub liječenih alkoholičara Centar obilježio 55 godina djelovanja: ‘To je doživotna kronična bolest’

Filip Brnelić

Okupljanje sadašnjih i bivših članova, voditelja, stručnih suradnika i terapeuta kluba u riječkoj Gradskoj vijećnici / Foto VEDRAN KARUZA

Okupljanje sadašnjih i bivših članova, voditelja, stručnih suradnika i terapeuta kluba u riječkoj Gradskoj vijećnici / Foto VEDRAN KARUZA

Premda nije masovna, predstavlja određeni društveni, a ne individualni problem, kazao je Vjekoslav Bakašun, koji je prije više od pola stoljeća otvorio osnivačku skupštinu kluba CentarRIJEKA – U riječkoj Gradskoj vijećnici održana je skupština u povodu 55. obljetnice postojanja i djelovanja Kluba liječenih alkoholičara Centar, najstarije županijske udruge koja se bavi i pomaže u odvikavanju od ove bolesti. Brojni sadašnji i bivši članovi, voditelji, stručni suradnici i terapeuti kluba okupili su se kako bi obilježili svoj uspješan rad te se prisjetili značajnih postignuća još od 1967. kada je klub osnovan. Prema riječima Milorada Stipanovića, bivšeg i istaknutog stručnog radnika kluba Centar, najzaslužnija za ideju osnivanja kluba bila je riječka skupina obrazovanih stručnjaka na čelu s medicinarkom Ljubom Ulemek te predstojnikom riječke Klinike za psihijatriju Slobodanom Ćukom, dok je klub od prvotno malog broja s desetak članova postao rasadnik za brojne druge klubove, uglavnom vezane za riječke firme i njihovo radništvo.


– Alkoholizam je ne privremena, nego doživotna kronična bolest, a premda nije masovna, predstavlja određeni društveni, a ne individualni problem. Protiv pakla alkoholizma trebamo se boriti zajedno, a ljudima koji se s njime suočavaju želim ustrajnost u borbi koja je potrebna da se zadrži trijezno stanje, kazao je umirovljeni liječnik Vjekoslav Bakašun, nekadašnji ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji je prije više od pola stoljeća otvorio osnivačku skupštinu kluba Centar.


Na susretu je izdvojena važnost podrške obitelji te medicinskih i socijalnih institucija koji su prva stanica pri brizi i čuvanju zdravlja svakog čovjeka koji pati od ovisnosti o alkoholu. No, upravo je sudjelovanje u klubu liječenih alkoholičara najvažniji aspekt liječenja, gdje se direktnim kontaktom s drugom osobom kroz grupnu terapiju najlakše mogu pokazati emocije te steći razumijevanje u to što se događa u životu ovisnika.
– I u medicinskom se radu često teško otrgnuti stigmi prema alkoholizmu i prema alkoholičarima, stoga su aktivnosti kluba, toplina i razumijevanje čovjeka ključni da ljudi nakon rada s nama ostanu trijezni. Naša suradnja s grupom s kojom se nalaze terapeuti je lijepa, a mi smo presretni kad nam dođu mladi terapeuti koji se uhvate te brige o ljudima, jer terapeute nije lako naći, to je potplaćen posao, a vrlo je važan, kazala je stručnjakinja za alkohologiju i psihijatrica Gordana Šikić, nadzornica stručnih radnika klubova.


Također, u povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti koji se obilježava u studenom, umirovljeni liječnik Duško Wölfl donirao je niz svojih knjiga o alkoholizmu i borbi s ovom ovisnosti klubu Centar, istaknuvši uspjeh prepoznavanja veličine ovog društvenog problema o kojem se može učiti i na izbornom kolegiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci.