KBC Rijeka

Klincima u Dječjoj bolnici Kantrida brži i sigurniji internet

Portal Novi list

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZAZavršetkom radova na prebacivanju RIJEKA-FREE ACCESS veze s bežičnog linka na optički (i magistralno i lokalno) značajno je povećana propusnost interneta u prostorima KBC-a Rijeka na lokalitetu Kantrida, što će olakšati boravak u bolnici najmlađim pacijentima, priopćeno je iz KBC-a.


“Dosadašnje pristupne točke bile su postavljene prije gotovo deset godina i njihovom zamjenom dobivena je stabilnija i kvalitetnija usluga uz propusnost koja je s dosadašnjih 10 Mbit/s povećana na 30 MBit/s po pristupnoj točki. Time je pored ostalog,  omogućeno brže i kvalitetnije surfanje djeci smještenoj u Dječjoj bolnici na Kantridi. Veliki iskorak u korištenju usluge besplatnog interneta za pacijente na Kantridi omogućio je Grad Rijeka pristupom na svoje svjetlovodne kapacitete.


“Grad Rijeka od 2013. godine pruža uslugu besplatnog bežičnog pristupa Internetu (RIJEKA-FREE ACCESS) na dijelovima KBC-a Rijeka – lokalitet Kantrida”, naglasio je tim povodom zamjenik gradonačelnika prof. dr. Goran Palčevski dodajući da su na temelju Sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji Grada Rijeke i CARNET-a u zajedničku elektroničku komunikacijsku mrežu, kao objekti Hrvatske akademske i istraživačke zajednice, uključeni i objekti KBC-a Rijeka. “Time su stvoreni tehnički preduvjeti za svjetlovodnu širokopojasnu povezivost sustava besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke, što je u srpnju 2022. i učinjeno” – istaknuo je prof. Palčevski.
“Grad Rijeka je u ovom projektu blisko surađivao s informatičkom službom ustanove” – istaknula je rukovoditeljica Službe za informatiku KBC-a Rijeka Carola Gasparini, univ. dipl. inf., koja je 2013. godine pratila proces kreiranja bežične mreže na lokalitetu Kantrida. Informatička služba KBC-a Rijeka je i sada, 2022. godine, osigurala sve preduvjete kako bi se proces povećanja propusnosti mogao uspješno implementirati. “Posebno nas čini sretnim činjenica što će se većoj propusnosti najviše radovati naši najmlađi pacijenti” – zaključila je Carola Gasparini.


Predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka doc. dr. Iva Bilić Čače izrazila je zadovoljstvo većom propusnosti interneta na lokalitetu Kantrida jer će time najmlađi pacijenti moći brže i kvalitetnije surfati, što će im boravak u Dječjoj bolnici učiniti ugodnijim”, navodi se u priopćenju.