Milenijska fotka

Klinci u Kostreni poslali poruku o važnosti zdravog života

Barbara Čalušić

Foto: B. ČALUŠIĆ

Foto: B. ČALUŠIĆKOSTRENA – Polaznici Dječjeg vrtića »Zlatna ribica« i učenici Osnovne škole »Kostrena« su zajedničkom šetnjom obalnim putom i milenijskom fotografijom u Žurkovu obilježili Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba.


Prema riječima dr. Helene Glibotić Kresina, voditeljice Odjela za javno zdravstvo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, obilježavanje Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba, ovako veliko okupljanje mlade populacije organizirano je jer su upravo oni prediktori i populacija koja već treba početi brinuti za zdravlje.


Manje šećera i masti


– Srčane bolesti kao jedna od skupina kroničnih nezaraznih bolesti vodeći su uzroci pobola i pomora, kako u svijetu i Europi, tako i u Hrvatskoj i u našoj županiji. U 2021. godini od srčano-žilnih bolesti umrlo je u PGŽ-u čak 36 posto stanovništva. Kad se tome pribroje maligne bolesti kao drugi uzročnik smrti, dobivamo udio od 64 posto.
Dakle, 64 posto ukupnog stanovništva naše županije umrlo je od srčano-žilnih i malignih bolesti, a upravo su ovakvi datumi mogućnost da javnosti pošaljemo poruku da se o zdravlju treba početi brinuti dok smo još ovako mali, u mladoj populaciji jer usvajanjem zdravih stilova života, kao što su zdrava prehrana i tjelesna aktivnost, možemo prevenirati čak 80 posto pojavnosti srčano-žilnih bolesti i spriječiti čak 50 posto prijevremene smrtnosti, istaknula je Glibotić Kresina.


Opisujući kako to provesti u praksi posebno je istaknula provođenje zdravih stilova života koji obuhvaćaju zdravu prehranu, odnosno prehranu sa što manjim udjelom šećera i zasićenih masnih kiselina, konzumaciju mediteranske prehrane i redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću.


Fizička aktivnost


– U mlađoj populaciji preporučeno je provoditi tjelesnu aktivnost čak sat vremena dnevno, a u srednjoj i starijoj dobi to se odnosi na pola sata vremena.


Naravno, ne pušiti, konzumirati što manje alkohola i provoditi život sa što manje stresa, preporučila je Glibotić Kresina ustvrdivši kako djeca danas sve rjeđe provode vrijeme u igri i na otvorenom, a slobodno vrijeme provode gledajući u mobitele i kompjutere.


Prema njezinom mišljenju, na rješavanju ovog problema treba raditi zajedno pa i ovakvim javnozdravstvenim akcijama gdje djeca nisu samo fizički aktivna, nego se druže.


– Što se tiče statistike debljine, i tu smo pri vrhu ljestvice, imamo puno pretilih i debelih i tu također trebamo prenositi poruku o zdravom stilu života koji sprečava nastanak kroničnih nezaraznih bolesti, dodala je Glibotić Kresina.