Povoljna situacija, ali...

KBC Rijeka zasad bez prodora koronavirusa u sustav, u samoizolaciji uglavnom nemedicinsko osoblje

Sanja Gašpert

Rijeka kao centar za našu županiju, ali i Respiratorni centar za tri županije u ovom trenutku bez dvojbe može pružiti punu sigurnost građanstvu i mi ćemo u idućem razdoblju, bez obzira na razvoj situacije, biti spremni opskrbiti sve bolesnike, kaže dr. RužićU KBC-u Rijeka trenutno je hospitalizirano dvadeset COVID-pozitivnih bolesnika, od toga je 14 na Klinici na infektivne bolesti, pet bolesnika je u centralnom Respiratornom centru, od kojih je jedan na respiratoru i imamo jednu bolesnicu u izolaciji na Traumatologiji zbog hitne operacije, ona će potom biti preseljena također na Kliniku za infektologiju, kazao je jučer tijekom posjeta Dječjoj bolnici Kantrida ravnatelj riječkog KBC-a dr. Alen Ružić.


– Rijeka kao centar za našu županiju, ali i Respiratorni centar za tri županije u ovom trenutku bez dvojbe može pružiti punu sigurnost građanstvu i mi ćemo u idućem razdoblju, bez obzira na razvoj situacije, biti spremni opskrbiti sve bolesnike.


Srećom, nemamo prodora u naš zdravstveni sustav u KBC-u, tako da ovog trenutka imamo u samoizolaciji 33 djelatnika, pretežno nemedicinskog osoblja, koji nisu jedno žarište, nego zapravo predstavljaju 0,4 posto od ukupnog broja zaposlenika.
Možemo reći da je epidemiološka situacija u našoj bolnici dobra. Četrnaest je naših djelatnika pozitivno, na kućnom su liječenju i kada gledamo sve te brojke, s obzirom na trud da što bolje organiziramo sustav, naš cijeli operativni program za sada ide redovito. Nažalost, s obzirom na ove uzlazne trendove, možemo očekivati porast broja oboljelih. Naime, kao što znamo, bolest je takva da simptomatski slučajevi postaju negdje iza petog dana, tako da zbog porasta brojki koje bilježimo i na nacionalnoj i na regionalnoj razini očekujemo porast simptomatskih bolesnika idućih dana.