Investicija od 22 milijuna kuna

KBC Rijeka: Gradi se centar za baromedicinu

Barbara Čalušić

Izgradnjom Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, stanice medicinskih plinova i energetskog kanala bit će dovršena prva faza nove bolnice u kojoj je dosad izgrađen novi objekt hemodijalizeRIJEKA » Na sušačkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka započeli su radovi na izgradnji Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, Stanice medicinskih plinova te izgradnji energetskog kanala čijim bi dovršetkom trebala biti završena i prva faza gradnje nove bolnice u kojoj je dosad izgrađen novi objekt hemodijalize. Radove na novom centru financirat će Ministarstvo zdravlja, a trebali bi biti gotovi za godinu dana.


Izgradnja novog centra zajedno s opremom vrijedna je 22 milijuna kuna. Kad bude dovršena, bit će to jedina takva barokomora u Hrvatskoj u vlasništvu bolnice za razliku od većine koji se nalaze u privatnom vlasništvu. Kako najavljuje sanacijski upravitelj KBC Rijeka prof. dr. Herman Haller, Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu neće služiti samo za unesrećene pacijente nego i za izvanbolničke pacijente koji trebaju barokomoru. Osim toga, novi će centar biti i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci.


   – Očekujemo da ćemo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje napraviti dodatak ugovora za pružanje ove zdravstvene usluge. Također očekujemo da će Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu postati i referentni centar za baromedicinu, kaže Haller dodajući da osim Ministarstva zdravlja ovaj projekt ima podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Osim što će izgradnjom ovog centra bit će završena prva od ukupno četiri faze predviđene projektom nove bolnice, bit će dovršen i kompletni donji krak lokaliteta buduće bolnice.
   Izgradnju novog centra u potpunosti pokriva resorno ministarstvo i ovaj se objekt ne gradi prema najavljenom modelu javno privatnog partnerstva uz pomoć kojeg bi, prema sadašnjim najavama, trebao biti izgrađen veći dio nove bolnice. Radove na Centru za podvodnu i hiperbaričnu medicinu izvode GP Krk i Servin usluge kao zajednica ponuditelja izvođača.