Buđenje iz mrtvila

Kavana riječke robne kuće postaje kombinacija tapas bara i slastičarnice

Biljana Savić

Zzapušten i neugodan ugostiteljski objekt  probudit će se se iz dvadesetogodišnjeg mrtvila.



RIJEKA Robert Manestar, poznati crikvenički ugostitelj, vlasnik još poznatijeg restorana i bara Sabbia, uzeo je u zakup kavanu u robnoj kući Ri.


Ovaj zbog zapuštenosti i oku i nepcu neugodni ugostiteljski objekt za kojega je vrijeme stalo još u doba socijalizma i koji i dan danas izgleda isto kao što je izgledao i osamdesetih godina kad su u njega navirali srednjoškolci po kremu u čaši, probudit će se se iz dvadesetogodišnjeg mrtvila. Naprosto je teško vizualizirati da će ovaj staromodni prostor, uređen poput tvorničke menze, ujesen postati kombinacija tapas bara, kavane i slastičarnice iz vlastite proizvodnje.


Ako će biti barem sjena crikveničkoj Sabbiji – odlično. A bit će i više od sjene, doznajemo od Manestra. Ova kavana je i sad otvorena i radi još uvijek u starom ruhu, a adaptirana će biti krajem rujna, prognoze su Manestra. 




Prostor je velik ukupno 600 četvornih metara i samo terasa, za čiju se adaptaciju trenutno čeka arhitektonsko rješenje, zauzima pozamašnih 350 kvadrata. Interijer i glazba bit će u duhu jazza, a bit će to i središte kulturnih zbivanja. 


Napomenimo i to da je ovaj prostor u vlasništvu tvrtke Brodokomerc Forum d.o.o., koji ga je dao u najam riječkoj tvrtki Protect, a ova zaštitarska tvrtka dala ga je u podzakup Manestru, koji je inače i crikvenički gradski vijećnik. 


I prizemlje Robne kuće Ri doživjet će promjenu. Do prije nekoliko dana u prizemlju je Brodokomerc Forum imao i više nego pristojnu ponudu tople hrane, salata i pića i ljudi su tu vrlo rado dolazili na ručak ili marendu, što zbog ukusne, »kućne« hrane, što zbog prihvatljivih cijena te brze usluge.


Na žalost brojnih Riječana ovaj restoran je sada zatvoren i u tijeku je adaptacija ovoga prostora, koji je Brodokomerc Forum također dao u zakup Protectu, a Protect ga je dao u podzakup Vijeki Laziću, vlasniku poznatog restorana u Viškovu.


Kako je najavio Lazić, svih 350 kvadrata terase i 150 kvadrata unutarnjeg prostora do kraja mjeseca, najkasnije početkom kolovoza, bit će adaptirani i tad će biti otvoren još jedan restoran poznatog riječkog ugostitelja, čije ime nam njegov vlasnik jučer još nije želio otkriti, kao ni jelovnik. 


– Ispunjavamo želje naših gostiju, da im svaki dan dok rade u gradu bude lakše doći na marendu ili ručak, kazao nam je Lazić.