Gradsko vijeće

Kastavski vijećnici zadovoljni Belom nedejom, gradonačelnik zahvalio svima koji su sudjelovali

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Sjednica Gradskog vijeća Kastva protekla u izglasavanju svih točaka, uz osvrt na proteklo nedjeljno događanjeU Boćarskom domu »Slavko Stanić« održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Kastva. Kastav je još uvijek bio u znaku manifestacije Bele nedeje 2023. koju je posjetilo 65.000 ljudi, a koja je bila i glavna tema među vijećnicima.


Ovu Belu nedeju poslužilo je i pravo ljetno vrijeme i odlična atmosfera, a vijećnici su uglavnom bili zadovoljni kako je obilježen najveći kastavski blagdan.


Gradonačelnik Matej Mostarac zahvalio se svima koji su sudjelovali na ovom zahtjevnom projektu od Turističke zajednice grada Kastva, uključenim tvrtkama i djelatnicima Gradske uprave, policiji, hitnoj pomoći, osiguranju i zaštitarima, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kastav, čiji su se članovi pobrinuli da ulice svako jutro dočekaju čiste i oprane, djelatnicima Čistoće, udruzi Belica, lovcima, ugostiteljima, izlagačima, izvođačima, te svim građanima koji žive na području održavanja programa.
Radni dio sjednice protekao je u izglasavanju svih točaka dnevnog reda. S točkama su se složili i vijećnici iz opozicije. Radilo se o Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi u kojoj je odlučeno o novčanim iznosima naknade troškova za školski pribor učenika osnovnih i srednjih škola.


Prihvaćen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Kastva za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, kao i V. izmjene i dopune Proračuna Grada Kastva za 2023. godinu.


Na 4. i 5. točki dnevnog reda o II. Izmjenama i dopunama Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Kastva za 2023. godinu, rasprava vijećnika djelomično se odnosila na pitanje proračuna, a djelomično komunalne infrastrukture, pa se dotakla i pitanja gradske garaže te novog Doma zdravlja.


Gradonačelnik Mostarac napomenuo je da se kada je u pitanju gradska garaža očekuje javljanje na mogući natječaj za EU sredstva i da je grad u očekivanju lokacijske dozvole.


U izvještaju o radu za razdoblje siječanj – lipanj 2023. godine, gradonačelnik Mostarac napomenuo je da je obavljen 51 sastanak s građanima, 19 sjednica mjesnih odbora, 26 sjednica radnih tijela, 4 sjednice Gradskog vijeća, te je održana proslava Dana grada Kastva i 30. obljetnica osnutka jedinice lokalne samouprave.


Kada je riječ o komunalnim radovima, proširena je javna rasvjeta (Brozovo, Brestovice, pješačke staze, Spinčići…), uređene nerazvrstane ceste (Brnini, Brozovo, Gorice, Brnčići…) nova prometna signalizacija je na cesti Belići – Tometići uz vrtić i glazbenu školu, uređen je vrtić Mavrica i nova autobusna čekaonica na Gornjim Turkima. Otvoren je i novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine.


Kada je riječ o projektima započeo je početak radova na rekonstrukciji i uređenju Društveno-poslovnog objekta ex-Preda, te niz aktivnosti oko realizacije izgradnje nove područne škole u Rešetarima, odnosno prijava projekta, projektna dokumentacija. Od vijećničkih pitanja bilo je riječi o mogućem poskupljenju odvoza otpada.