Gradsko vijeće

Kastav kupuje zemljište za novu školu, poznata i cijena kvadrata

Slavica Kleva

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Upravo je slijedeća godina važna za pripremu budućih kapitalnih projekata, uključujući projektnu dokumentaciju za novu školsku zonu u RešetarimaKastavski vijećnici pod predsjedanjem predsjednice Gradskog vijeća Mirele Smojver, održali su sjednicu u prostorijama novog Boćarskog doma koji se nalazi u Sportskoj zoni.


Premda je dnevni red bio zahtjevan, sjednicu je obilježilo izglasavanje proračuna Grada Kastva za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu. Vijećnici su proračun u iznosu 61,5 milijuna kuna izglasali nakon kratkog obrazloženja Krešimira Vidovića, pročelnika Upravnog odjela za financije i razvoj.


Glavne odrednice prijedloga proračuna bile su upućene i na javno savjetovanje koje je provedeno u razdoblju od 28.listopada do 15. studenog, no, u tom vremenu nisu zaprimljeni komentari i prijedlozi na prijedlog proračuna, kazao je Vidović te dodao da se od navedenog iznosa 12,5 milijuna kuna odnosi na rashode Dječjeg vrtića Vladimir Nazor.


Što se sve financira?
Dodao je da se na razini upravnih odjela planiraju rashodi za aktivnosti usmjerene svim skupinama građana, od najmlađih u vidu pomoći za novorođenčad, sufinanciranje vrtića, prigodnih blagdanskih poklona i slično.


U školi se osigurava provođenje produženog boravka za mlađe uzraste, osigurana su sredstva zbog dodatne učiteljice, prijevoz učenika, logoped i socijalni pedagog kao i pomoć roditeljima prvašićima u iznosu 400 kuna.


Ovim proračunom osiguravaju se sredstva za 45 stipendista ali i javni prijevoz učenika i studenata. Tu je i provedba socijalnog programa, od jednokratnih pomoći, troškova stanovanja, pučke kuhinje, individualne terapije za djecu s teškoćama u razvoju i slično.


Sufinancirat će se aktivnosti Crvenog križa, organizirati preventivni zdravstveni pregledi, medicinska pomagala, pomoć i njega u kući, gerontodomaćice, palijativna skrb i liječnička dežurstva.


Nastavit će gradska uprava s programom potpora poduzetnicima, osigurat će se uvjeti za rad knjižnice muzejske zbirke te programa udruga i klubova u područjima sporta, kulture i ostalih djelatnosti ali i dodatno ulagati u prostore dječjih vrtića.


I u sferi komunalnih pitanja zadržat će se standard komunalnog održavanja, osigurat će se sredstva za suradnju sa ŽUC-em na rekonstrukciji ceste u Gornjim Turkima u iznosu 1,2 milijuna kuna, provedbu projekta poboljšanja vodokomunalne infrastrukture na području Liburnijske rivijere u iznosu 4,4 milijuna kuna kroz tri proračunske godine.


Priprema kapitalnih projekata


Upravo je slijedeća godina važna za pripremu budućih kapitalnih projekata, projektnu dokumentaciju za novu školsku zonu u Rešetarima i garažu ali i za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa budućih projekata u ukupnom iznosu oko 4 milijuna kuna.


Planiraju se i sredstva za EU projekte, projekt Kastav Smart Start ide dalje, projekt Mreža klubova mladih inovatora poduzetnika i projekt SeniORNI.


U nastavku sjednice vijećnici su usvojili niz akata koji se naslanjaju na netom izglasan i u skladu s proračunom, primjerice, usvojen je plan raspodjele sredstava spomeničke rente za iduću godinu u iznosu 18 tisuća kuna, za održavanje komunalne infrastrukture na području Kastva izdvojeno je oko 4,88 milijuna kuna, a za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću izdvojeno je 54.300 kuna.


Kupnja nekretnina za školu


Usvojena je odluka o kupnji nekretnina, česticama na kojima će niknuti nova škola.


Kako je naglasio gradonačelnik Matej Mostarac, riječ je o nešto manje od dvije tisuće četvornih metara prostora koje će dobiti za 40 eura po kvadratu, a time se zapravo nastavljaju sve aktivnosti i daljni koraci za projekt izgradnje nove škole.


U ime Kluba vijećnika HDZ- a, vijećnicima se obratio Leon Kunišek koji je podržao ovaj projekt, dignuo ruku kod izglasavanja jer žele, kako je rekao, bolje sutra nekim novim naraštajima.


Izvješće o odgojno obrazovnim rezultatima Osnovne škole Milan Brozović tijekom prošle školske godine, te planu i programu za ovu kao i školski kurikulum podnijela je vijećnicima Hedi Blašković, ravnateljica škole.


Novi Savjet mladih


Na sjednici je izabrano 7 članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Kastva. To su Dario Pešut i Romario Novak, Klara Car i zamjenik Ivan Šantić, Eugen Podobnik i Ernest Podobnik njegov zamjenik, Sven Sušanj i Nora Reinić zamjenik, Filip Konić i Ani Šešet, Rene Šeša i zamjenik Sebastian Turkalj, Lorena Rončević i zamjenica Iva Raspor.