HAJDE RECI ŠTO 2

Kastav ima zanimljiv projekt za mlade. Sve počinje idući tjedan kavom s gradonačelnikom

Vladimir Mrvoš

Renato Stanković, Martina Voštić, Sara Sušanj i Filip Konić / Foto: V. MRVOŠ

Renato Stanković, Martina Voštić, Sara Sušanj i Filip Konić / Foto: V. MRVOŠ

Novi projekt Grada Kastva i udruge Delta ima za cilje uključiti mlade Kastavce u sve društvene proceseKASTAV – Predstavljen je projekt Hajde reci što 2, financiran sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program, koji provodi Grad Kastav u suradnji s udrugom Delta i Savjetom mladih Grada Kastva.


– Jedan od ciljeva projekta je izrada Lokalnog programa za mlade, što će Gradu Kastvu omogućiti da fokusira svoje politike i svoje djelovanje usmjereno prema mladima.


U procesu izrade tog dokumenta, koji će biti participativnog karaktera, očekujemo da će se i značajan broj mladih u našoj zajednici motivirati za daljnje uključivanje u gospodarske, političke i društvene procese, kaže Renato Stanković iz Odsjeka za razvoj i fondove Europske unije Grada Kastva.


Inovacijski laboratorij
Stanković je istaknuo da je gradska uprava iznimno ponosna što će imati prilike provoditi ovaj projekt.


– Projektne aktivnosti dizajnirane su tako da detektiraju specifične probleme mladih, što uključuje Savjet mladih Grada Kastva i Vijeće učenika Osnovne škole »Milan Brozović« Kastav, tako da će rezultirajući Lokalni program za mlade, ali i posljedična senzibilizacija predstavnika vlasti i gradske uprave, značajno pridonijeti rješavanju navedenih i detektiranih problema, objasnio je Stanković.


Martina Voštić iz gradskog Odsjeka za razvoj i fondove Europske unije napominje da Grad Kastav uspješno provodi projekte financirane sredstvima Europske unije kroz različite programe.


– Za početak, ovaj projekt predstavlja nastavak projekta Hajde reci što, koji se provodio tijekom 2020. i 2021. godine. Također, Grad Kastav je provodio i projekt Mreža klubova mladih poduzetnika inovatora. P


rojekt se provodio od 2021. do 2023. godine, u njemu je sudjelovalo više od 200 mladih osoba koje su imale priliku učiti raditi na novim tehnologijama i uz pomoć mentora razvijati inovacije, a opremljena su i četiri kluba mladih inovatora, od kojih jedan u Kastvu. Danas se u našem inovacijskom laboratoriju inoLAB provode programi lokalnih udruga koje nastavljaju obrazovati mlade inovatore, objasnila je Voštić.


Vošić kaže da je poduzetnički inkubator KASPI rezultat projekta Kastav Smart Start. U KASPI-ju provode programe koji omogućavaju mladima da svoje ideje pretvore u poslovne planove, odnosno da postanu startup poduzetnici, pri čemu im Grad Kastav daje značajnu podršku u vidu besplatnog korištenja prostora, pristupa edukaciji, mentorima i drugim poduzetnicima.


Strateški dokument


Sara Sušanj iz udruge Delta predstavila je detalje projektnih aktivnosti.


– Projekt ćemo provoditi do travnja 2025. godine, a ukupna vrijednost je 20.160 eura. U 16 mjeseci, isplanirali smo osam aktivnosti u kojima će sudjelovati više od 100 sudionika: Kava s gradonačelnikom – Hajde reci što (ti smeta), Trening za članove i članice Savjeta mladih Grada Kastva, Trening za Vijeće učenika i učenica OŠ »Milan Brozović« Kastav, Studijska putovanja u Pazin i Karlovac, Strukturirani dijalog – Hajde reci što (želiš), i Radni sastanci s gradskom upravom, a sve će završiti javnim događanjem Hajde reci što (dalje). U sklopu izrade Programa za mlade, provodit ćemo i istraživanje potreba mladih, kaže Sušanj.


Filip Konić, tajnik Savjeta mladih Grada Kastva, naglasio je značaj ovog projekta.


– Savjet mladih Grada Kastva kontinuirano zagovara politike prema mladima te organizira aktivnosti za mlade. Međutim, za ozbiljniji napredak nedostajao nam je jedan takav strateški dokument kao što je Lokalni program za mlade, stoga smo u programskim ciljevima i naveli donošenje takvog dokumenta. Lokalni program za mlade će dati značajan doprinos našem radu, ali i kvaliteti života mladih u Kastvu, zaključuje Konić.


Kava s Mostarcem

Aktivnosti započinju idući tjedan na Kavi s gradonačelnikom Matejom Mostarcem. To je prilika da mladi porazgovaraju o važnim temama s ključnim osobama gradske vlasti i kažu što bi trebalo mijenjati u Kastvu. Mladi će saznati što točno radi gradonačelnik i kako izgleda njegov prosječni dan te što ima u planu napraviti za mlade u Kastvu u 2024. godini.


Nakon toga će se u grupama detaljnije razgovarati o informiranju i uključivanju u zajednicu, samozapošljavanju mladih te kulturi i slobodnom vremenu.


– Pozivamo sve mlade da nam se pridruže u četvrtak, 29. veljače od 10 sati u Kastav pubu. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti, a više informacija može se dobiti na stranicama Grada Kastva, kaže Sušanj.