Zdravlje na prvom mjestu

Kastav i Viškovo reagirali na koronavirus: Evo preporuka lokalnih vlasti

P. N.Gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac donio je Odluku i preporuke koje se tiču svakodnevnog funkcioniranja zajednice. 


– Dragi sugrađani, u želji da i sami doprinesemo sprečavanju daljnjeg širenja zaraze koronavirusom COVID-19, molimo Vas da se pridržavate svih mjera zaštite koje preporučuju epidemiolozi kako bismo i na taj način pomogli smirivanju situacije.


Iako na području našeg grada za sada NEMA prijavljenih slučajeva zaraženih osoba, ova situacija predstavlja velik i ozbiljan izazov pred kojim moramo staviti oprez na prvo mjesto. Čuvajte sebe i svoje najbliže, ponašajmo se svi skupa odgovorno. S tim ciljem donesli smo i prvu odluku o prevenciji širenja virusa Covid-19.
Čekamo službene upute CZ da donesemo odluku o funkcioniranju naših predškolskih i obrazovnih ustanova.


Nakon zdravlja najvažnije je očuvanje radnih mjesta.


Razmišljamo i o posljedicama koje će ova situacija neminovno ostaviti na naše obrtnike i gospodarstvenike, te će Grad Kastav, u okviru svojih nadležnosti, također reagirati s mjerama i odlukama o kojima ćete biti pravovremeno obaviješteni.


Nadamo se da će mjere koje se provode kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini, uskoro rezultirati smanjenjem broja oboljelih kako bi posljedice bile što manje, istaknuo je gradonačelnik Mostarac.


Detalje saznajte OVDJE 


Viškovo


U Domu hrvatskih branitelja u Viškovu je održan hitan sastanak na kojem su po pozivu općinske načelnice Sanje Udović bili njezini zamjenici Snježana Podobnik i Denis Mladenić, predstavnici Dječjeg vrtića Viškovo, Komunalnog društva Viškovo, Turističke zajednice Viškovo, Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora, Zajednice sportskih udruga Općine Viškovo te općinske uprave.


Općinska načelnica Sanja Udović uvodno je informirala prisutne sudionike sastanka da su na snazi izmijenjene okolnosti u kojima će se morati funkcionirati i obzirom da se ne zna koliko će to trajati treba pomno razmotriti novonastale okolnosti i razmisliti o mjerama koje je potrebno poduzeti.


U dogovoru s načelnikom Stožera Civilne zaštite Općine Viškovo Denisom Mladenićem predloženo je da se inicira sastanak sa Stožerom civilne zaštite Primorsko-goranske županije kako bi se dogovorile daljnje aktivnosti i mjere.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić naglasila je kako su u vrtiću već provedene odgovarajuće mjere čišćenja i dezinficiranja te da su u ovom periodu pojačano pratili pranje ruku i odlazak na toalet djece u vrtiću. Osim toga, do daljnjeg su otkazani posjeti kazalištu, kinu kao i izleti i druga druženja te roditeljski sastanci.


Dječji vrtić Viškovo zatvorit će se u skladu s preporukom Stožera civilne zaštite PGŽ, a očekivano zatvaranje je ponedjeljak, 16. ožujak 2020. godine.


Direktor Komunalnog društva Viškovo Dragan Blažević naglasio je da su poduzete određene mjere u svrhu prevencije širenja virusa, djelatnicima su podijeljena dezinfekcijska sredstva te su dobili upute za nadolazeće aktivnosti. Zaprimanje otpada u Reciklažnom dvorištu Viškovo do daljnjeg je obustavljeno. Tajnik Zajednice sportskih udruga Općine Viškovo Dino Klaić, a sukladno obavezi upravljanja korištenjem školske sportske dvorane, rekao je da je Zajednica u kontaktu s udrugama koje će sve biti obaviještene o otkazivanju treninga i sportskih događanja do daljnjeg. Osim toga, zatvaraju se svi sportski objekti i obustavljaju sportska događanja.


Donesena je i odluka da će se knjižnica Halubajska zora na obje lokacije zatvoriti za korisnike od 13. ožujka 2020. godine. Vezano uz rad Turističke zajednice, zaključeno je da će ured TZ-a Viškovo biti zatvoren za stranke od petka, 13. ožujka 2020. godine, a da će djelatnici Turističke zajednice biti dostupni putem telefona i maila te uz najavu dolaska stranaka u slučaju potrebe, a sve prijave stranaca odvijat će se elektronskim putem.


Općinska načelnica Sanja Udović zatražila je da se vodi briga o nabavi zaštitne opreme – zaštitnih rukavica, zaštitnih naočale, filterskih maski i jednokratnih odijela te dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava za Općinsku upravu, Knjižnicu, Turističku zajednicu, Dječji vrtić Viškovo, KD Viškovo i Stožer civilne zaštite. Odgađaju se do daljnjeg sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru. Otkazuje se organizacija Dana Općine 2020. te svi pripadajući programi.


Osim toga obustavlja se na neodređeno vrijeme i održavanje drugih manifestacija u organizaciji Općine Viškovo, TZ Viškovo i proračunskih korisnika. Obustavlja se korištenje prostora u vlasništvu Općine Viškovo (Dom hrvatskih branitelja, Dom Marinići, Stara škola Marčelji, vijećnica u Saršonima), a koje su do sada koristile udruge s područja Općine Viškovo za svoje programe, treninge i razne manifestacije. Otkazat će se sva do sada izdana odobrenja te se do daljnjeg neće izdavati nova odobrenja. Udrugama  koje koriste ostale prostore nalaže se zatvaranje prostora koje koriste uz preporuku da do daljnjeg obustave okupljanja i u drugim prostorima ili na otvorenom.


Gore navedeno ne odnosi se na subjekte s kojima Općina Viškovo ima sklopljen isključivo ugovor o zakupu poslovnog prostora. Dogovoreno je i da će Općinska uprava do daljnjeg ograničiti rad sa strankama, odnosno službenici će strankama biti dostupni telefonom, mailom i poštom, a u  slučaju hitnoće moguć je dolazak stranke uz prethodnu najavu.


Nove informacije dnevno će se objavljivati na web stranicama Općine Viškovo www.opcina-viskovo.hr.