Kulturna baština

Kastav dobio novac za revitalizaciju stare jezgre, Crekvina postaje ljetna pozornica

Slavica Kleva

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Projektom »Povežimo se baštinom« koji će se izvoditi u okviru Urbane aglomeracije Rijeka, Grad Kastav može računati s gotovo 8,3 milijuna kuna za uređenje trga Lokvina i lokaliteta CrekvinaProšlotjednim predstavljanjem i potpisivanjem jednog od najznačajnijih projekata u staroj jezgri Kastva »Povežimo se baštinom« koji će se izvoditi u okviru Urbane aglomeracije Rijeka s ciljem izgradnje novih i revitalizacije postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine, Grad Kastav može računati s gotovo 8,3 milijuna kuna.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 76,38 milijuna kuna, a sredstvima će se Kastav uključiti u uređenje trga Lokvina i lokaliteta Crekvina.


Pretvaranje Crekvine u ljetnu pozornicu i otvoreni prostor uz prezentaciju baštine, Kastav će poprimiti sasvim novu vizuru.
Kastav unazad deset godina bilježi kontinuirani porast broja posjetitelja ponudom nebrojenih kulturnih događanja, koncerata, predstava, kulturno-umjetničkih priredaba, a nakon provedbe ovog projekta očekuje se značajan porast broja posjetitelja unutar, ali i izvan turističke sezone.


Naprosto zato jer će biti bolji infrastrukturni uvjeti, atraktivne prezentacije, proširenje turističkih proizvoda, ali i značajno veća vidljivost samog lokaliteta. Bit će to prilika da se razmišlja o novim programima u uređenoj infrastrukturi.


Novouređena Crekvina s pratećom infrastrukturom kroz cijelu će godinu predstavljati mjesto prezentacije kulturne baštine. Pozornica bi zbog poboljšanja infrastrukture omogućila proširenje mogućnosti za odvijanje različitih kulturnih i edukativno-kulturnih sadržaja tijekom cijele godine jer će nakon uređenja biti privlačnija širem skupu korisnika, a to bi dakako utjecalo i na širu lepezu različitih sadržaja.


Sanacija pak trga Lokvina uključit će popločavanje i neophodne radove funkcionalne i fizičke sanacije te obnovu infrastrukture kako bi se sačuvalo kulturno-povijesno dobro i povećala njegova vrijednost kroz suvremenu prezentaciju.


Time će se obogatiti kulturno-turistička ponuda i proširiti mogućnosti različitih programa u cilju privlačenja većeg broja posjetitelja. U okviru Urbane aglomeracije projekt »Povežimo se baštinom« potpisalo je deset općina i gradova u riječkom prstenu.