Bogat program

Kastafsko kulturno leto: Što nam donosi ovogodišnje izdanje kultne manifestacije

Danijela Bauk

Foto: Ivo ČAGALJ/PIXSELL

Foto: Ivo ČAGALJ/PIXSELL

U četvrtak 4. srpnja u Vikotovu bačvariju i na Crekvinu stiže Zoran Predin. Ista pozornica već 13. srpnja ugostit će jednu od ponajboljih domaćih pjevačica - Ninu BadrićRIJEKA – Zoran Predin, Nina Badrić, SARS, Jerry Ricks Blues Festival i Festival gitare – samo su dio bogatog programa ovogodišnjeg, 28. po redu Kastafskog kulturnog leta, što će pod motom »Festival koji povezuje«, biti održan od 28. lipnja do 30. kolovoza na niz atraktivnih lokacija na Kastvu.


Dvomjesečna kulturna manifestacija programski je vrlo raznolika – uz dramski, glazbeni, filmski, izložbeni i dječji program, tu su i književne večeri, Festival gitare, Ritam dvorišta, te partnerski programi Jerry Ricks Blues Festival i Čansonfest. Sve počinje svečanim otvorenjem 28. lipnja na Trgu Matka Laginje, nastavlja se 2. srpnja koncertom Orkestra Poco Loco na Crekvini.


Pop, rock i klasika


U četvrtak 4. srpnja u Vikotovu bačvariju i na Crekvinu stiže Zoran Predin, jedan od najznačajnijih slovenskih i regionalnih novovalnih kantautora, osnivač legendarne grupe Lačni Franz i glazbenik koji je ostavio traga u gotovo svim glazbenim žanrovima. Malo je glazbenika koji se poput Predina mogu pohvaliti s 40 objavljenih albuma i 40 godina karijere, a koncert pod kastavskim zvjezdanim nebom uz odabrani repertoar iz dugogodišnje glazbene karijere, zasigurno će biti jedan od vrhunaca 28. KKL-a. Predin će istog dana u Vikotovoj bačvariji predstaviti i svoju knjigu »Glavom kroz zid«.
Ista pozornica na Crekvini već 13. srpnja ugostit će jednu od ponajboljih domaćih pjevačica – Ninu Badrić. Hrvatska pop pjevačica i višestruka osvajačica nagrade Porin, jedna od najtrofejnijih glazbenica čija se popularnost proširila i izvan granica Hrvatske, na Kastvu će se predstaviti repertoarom iz dva desetljeća duge karijere, a mjesta će biti i za nove pjesme.


Mlađa publika zasigurno će uživati u gostovanju grupe S.A.R.S. koja na Crekvini nastupa 26. srpnja. Oformljen 2006. u Beogradu, S.A.R.S. se izdvaja po specifičnom i prepoznatljivom zvuku, koji se može opisati kao mješavina pop/rock/reggae/hip-hopa i srpskog folka. Od 2006. do danas, izdali su šest studijskih i jedan live album, održali više od 500 koncerata u regiji i trenutno slove kao jedan od najtraženijih autorskih bendova na prostoru ex YU.


Ivan Mastermix, veteran underground scene koji kreira dobru vibru već 20 godina, na Kastvu gostuje 8. kolovoza, Los Caballeros, prvi hrvatski sastav koji izvodi tradicionalnu meksičku glazbu, na Crkvini nastupa 9. kolovoza, a hrvatska operna pjevačica, televizijska i kazališna glumica Sandra Bagarić koncert će održati 24. kolovoza u crkvi Sv. Jelene Križarice.


Dva festivala


Jerry Ricks Blues Festival, nastao fuzijom dva renomirana festivala – Kastav blues festivala i B&D, odnosno Opatija riviera blues festivala, a ime je dobio u spomen velikanu bluesa, na Kastvu će se održati u subotu i nedjelju 4. i 5. kolovoza i to na Fortici. U subotu nastupaju Michael Messer, Wacky Blues Professors, Damir Halilić Hal i Ana Popović, dok će u nedjelju uz Messera zasvirati Aretha Franklin Tribuite Band, Patsy Gamble i Keith Thompson Band.


Festival gitare i ove bi godine trebao zadovoljiti istančane ukuse glazbenih sladokusaca – u utorak, 23. srpnja u crkvi Sv. Jelene Križarice gostuje Darko Bageski, a dan kasnije na Vidikovcu Enrico Maria Milanesi. Gypsy jazz kvintet Teo Collori in Momento Cigano na kastavskoj Crekvini gostuje 27. kolovoza. U sklopu Festivala gitare održat će se radionica sviranja, namijenjena gitaristima svih uzrasta pod mentorstvom Zorana Majstorovića i to od 10. do 14. srpnja.


Jubilarni Čansonfest


Ljubitelji KKL-a ponovo će imati priliku uživati u ugodnoj atmosferi kastavskih dvorišta, trgova i vrtova, zahvaljujući programu »Ritam dvorišta«. Mladi harmonikaši Dorijan Rubeša i Ema Sušanj nastupaju 18. srpnja u Vikotovoj bačvariji, Spart jazz trio 30. srpnja na Vidikovcu, a Denis Razz Adjustable trio također na Vidikovcu 13. kolovoza.


Obožavatelji amaterskih lokalnih kazališta doći će na svoje jer su u planu čak tri večeri »domaćeh predstavi«. Posjetitelji će moći pogledati i dvije hit predstave, »Đurologiju« 11. srpnja i »Brodolomke« 28. srpnja. Olivera Baljak u sklopu KKL-a održat će radionice glume i to 6. i 7. srpnja.


Tradicionalno, Kastafsko kulturno leto zatvorit će 15. po redu festival čakavske šansone Čansonfest 30. kolovoza.