Svađa oko fotelje

Kao u “Maratoncima”: Akcija mladih i Živi zid u svađi za mandat preminule riječke vijećnice

Damir Cupać

Akcija mladih želi da im pripadne zamjena za vijećnicu Živog zida te bi na taj način imali tri vijećnika u gradskom parlamentu. Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat naglašava da ni do današnjeg dana nisu nastupili uvjeti po kojima bi se mogao odrediti zamjenski vijećnikRIJEKA Riječko Gradsko vijeće broji 37 članova, ali već nekoliko proteklih sjednica brojno stanje je smanjeno za jednog člana zbog toga što u gradski parlament nije ušla zamjena nakon što je preminula vijećnica Živog zida Mirjana Jukić.


Budući da je u nekoliko navrata predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat na početku zasjedanja naglašavao da nije dobio prijedlog o zamjeni koalicije Akcija mladih-Živi zid-Snaga-Alternativa, pokušali smo odgonetnuti kako je to moguće. Tim više što nitko od vijećnika Akcije mladih ili Živog zida nije izašao za govornicu i pojasnio o čemu se radi.


Ali u isto vrijeme je gradski vijećnik Akcije mladih i bivši predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev zatražio od Ministarstva uprave nadzor zakonitosti rada Gradskog vijeća, odnosno zakonitost sjednice u veljači ove godine i poništenje svih odluka budući da nije imenovana zamjena za preminulu vijećnicu Živog zida.
A kada se razgrne sva sila članaka i stavaka jasno je da je bit cijele priče da Akcija mladih želi da im pripadne zamjena za preminulu vijećnicu Živog zida te bi na taj način imali tri vijećnika u gradskom parlamentu.


Međustranački odnosi


Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat naglašava da ni do današnjeg dana nisu nastupili uvjeti po kojima bi se mogao odrediti zamjenski vijećnik. 


– Iako je Živi zid dostavio prijedlog da njihovu preminulu vijećnicu zamijeni kandidat Živog zida, do današnjeg dana nisu dostavili suglasnosti svih koalicijskih partnera s kojima su nastupili na lokalnim izborima, a koja je, prema zakonu nužna za imenovanje novog vijećnika budući da su to propustili ugraditi u svoj koalicijski sporazum. Naime, nedostaje još suglasnost stranke Alternativa.


Isto tako, da je bilo koja stranka koalicije Živi zid-Akcija mladih-Snaga-Alternativa dostavila nedvosmisleno očitovanje kako dogovor nije moguć, odredio bi se prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste. Bez obzira na te činjenice, vijećnik Akcije mladih, Tihomir Čordašev obraća se Ministarstvu Uprave vjerojatno smatrajući da preminulu vijećnicu Živog zida treba zamijeniti iduća na listi, odnosno upravo kandidatkinja Akcije mladih, navodi Poropat.


On dodaje da ne želi ulaziti u njihove međustranačke odnose, niti ga zanimaju motivi postupka Tihomira Čordaševa. 


– Ali njegovo traženje da se uslijed ovakve argumentacije sjednica Gradskog vijeća poništi, a donesene odluke proglase ništetnim smatram krajnje zlonamjernim. Ne postoji grad ovdje zbog stranaka nego su stranke ovdje zbog grada i građana.


Na zahtjev Ministarstva, kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, dostavio sam očitovanje i svu dokumentaciju, te zatražio uputu za daljnje postupanje budući da zakon ne definira rok u kojem bi se stranke koalicije, u ovom slučaju Živi zid– Akcija mladih-Snaga-Alternativa, trebale dogovoriti oko zamjenskog vijećnika. Od tada do danas prošlo je mjesec dana, ali uputu još nismo dobili, pojašnjava Poropat.


Koalicijski sporazum


Gradski vijećnik Tihomir Čordašev navodi da je, što se tiče zamjene Mirjane Jukić, Akcija mladih Gradskom vijeću dostavila koalicijski sporazum sa Živim zidom.


– Uputili smo na članak 9. kojim su uređeni naši odnosi u slučaju zamjene vijećnika. U njemu je navedeno: »Člana predstavničkog tijela izabranog na kandidacijskoj listi zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje, a određuje ga politička stranka iz čijih redova je član kojem je mandat prestao ili miruje«.


Od strane kolege Poropata Gradsko vijeće je više puta obaviješteno da suglasnosti za imenovanje zamjenika nisu dostavljene. Zakon o lokalnim izborima vrlo je nedvosmilsen što se mora učiniti u situaciji kad ne postoje suglasnosti niti je postignut dogovor. No unatoč jasnim i preciznim zakonskim odredbama Poropat svjesno i uporno zloupotrebljava ovlasti zbog čega je i zatražena zaštita zakonitosti od Ministarstva uprave, pojašnjava Čordašev.


On citira Zakon o lokalnim izborima koji u članku 81. st. 3. kaže: »Člana predstavničkog tijela izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje, a određuju ga političke stranke sukladno sporazumu, odnosno ako sporazum nije zaključen, određuju ga dogovorno, a ako ne postignu dogovor, zamjenjuje ga prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste. O sklopljenom sporazumu kao i postignutom dogovoru političke stranke dužne su obavijestiti nadležno upravno tijelo jedinice«.


Apetiti Akcije mladih porasli


Pokušali smo dobiti i odgovor iz Živog zida kako je moguće da s koalicijskim partnerima iz Akcije mladih, Snage i Alternative ne mogu postići dogovor u vezi sa zamjenom za preminulu kolegicu, ali nismo dobili njihovo očitovanje. No, iz onoga što je naveo Čordašev dade se iščitati da se Akcija mladih ne slaže da zamjena bude iz Živog zida, a što znači da bi sljedeći kandidat bio onaj Akcije mladih pa bi na taj način ta stranka dobila tri mandata u Gradskom vijeću, a Živi zid bi ostao na jednom.


Gledajući po poštenju i moralno jasno je da bi taj mandat trebao pripasti Živom zidu, ali sada je i jasno zbog čega nitko već dvije sjednice ne želi izaći za govornicu pa pojasniti o čemu je ovdje riječ. Nekako je teško uvjeriti bilo koga da je u ovom slučaju Akcija mladih principijelna i da je fer da joj pripadne zamjena za mandat preminule vijećnice Živog zida. Očito je da će se morati sačekati pravorijek Ministarstva uprave jer su apetiti Akcije mladih očito porasli kada je riječ o broju vijećnika na koje računaju u gradskom parlamentu.


Živi zid dao suglasnost za zamjenu vijećnika Akcije mladih


Andrej Poropat u očitovanju Ministarstvu uprave podsjeća da je s iste kandidacijske liste političkih stranaka određen u ovome mandatu i zamjenik člana Gradskog vijeća Andreja Briščika, koji je određen od strane političke stranke Akcija mladih. 


– I u tom je slučaju postupljeno na isti način. Naime, politička stranka Akcija mladih najprije je dostavila dopis o određivanju zamjenika člana Gradskog vijeća, potom je na zahtjev dostavila Koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2017. godine u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji sklopljen između samo dvije političke stranke s kandidacijske liste političkih stranaka (Akcije mladih i Živi zid), te je zaključno, naknadno dostavila suglasnosti ostalih političkih stranaka koalicije Snage i Alternative, naveo je Poropat i zatražio hitnu uputu odnosno mišljenje kako treba postupiti vezano za određivanje zamjenika članice Gradskog vijeća kojoj je prestao mandat, sve kako ne bi bilo dovedeno u pitanje funkcioniranje Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave.