VREMEPLOV

Kao nekad davno na Kaštelu Grada Grobnika: Pucanj iz topa otvorio Frankopanski advent

Marin Bolić

Povratak u prošlost / Snimio Marko GRACIN

Povratak u prošlost / Snimio Marko GRACIN

Program je započeo kuhanjem kotlića, potom je organizirana audijencija predstavnika četiri frankopanska posjeda i gostiju, a upriličen je i streličarski turnir, a za kraj frankopanska večeraGRAD GROBNIK  Počasnim pucnjem iz topa otvoren je Frankopanski advent na Kaštelu Grada Grobnika. Cjelodnevni program započeo je kuhanjem frankopanskog kotlića, gdje su svoje kulinarske sposobnosti pokazala četiri frankopanska primorska posjeda – Grobnik, Krk, Trsat i Drivenik. Potom je organizirana audijencija predstavnika četiri frankopanska posjeda i gostiju, a upriličen je i streličarski turnir, kojim se obilježila 781. godina od bitke na Grobničkom polju. Na kraju programa, upriličena je frankopanska večera.


Foto Marko Gracin


Na otvaranju Frankopanskog adventa, prisutnima se obratio Goran Mavrinac, ispred Frankopanske Straže Grobnik, koji je utjelovio Petra Zrinskog.


– Hrvatski puče, ja Petar Zrinski, ban primorski, panonski, dalmatinski, želim vam toplu dobrodošlicu na grobnički Frankopanski advent. Pod zidinama ovog Kaštela, kušat ćemo u predstojećim danima mnoga autohtona jela. Uz kapljicu dobrog vina, neće nam smetati ni sveprisutna zima. Bit će tu i radionica za naše najmlađe, da im blagdani prođu slađe. Šetat će našim Kaštelom i šarene krinoline, koje će odavati raskoš plemićke blizine. Udahnut ćemo ovom atriju život nekih minulih vremena i njegovih najsvjetlijih mijena. A na frankopanskoj večeri slavit ćemo naše hrabre pretke, one koji su kroz našu burnu i bogatu povijest za naš zavičaj i domovinu živote dali, da bismo se mi danas ovdje radovali, rekao je Goran Mavrinac, najavivši tako i nedjeljne događaje, od kojih ističemo Božićnu bajku u Kaštelu Grada Grobnika, namijenjenu najmlađima.


Ništa bez kotlića / Snimio Marko GRACIN
A da su se potonji mogli već i danas zabaviti svjedoči i Arijana, koja je unatoč velikoj hladnoći došla podržati tetu, što je sudjelovala u manifestaciji.


– Super mi je ovdje na Kaštelu, a najviše me se dojmio pucanj iz topa, i sad mi zuji u ušima, rekla je nasmiješena Arijana.


Događaj Frankopanski advent organizirala je Udruga za oživljenu povijest Praesidio Frangipanis i njezina povijesna postrojba Frankopanska Straža Grobnik, uz pomoć Ogranka Matice hrvatske u Jelenju.


Počasni pucanj iz topa / Snimio Marko GRACIN