Od 4. srpnja do 21. rujna

Kantrida postaje Europski kvart kulture

Robert Šimonović

Damir Čargonja Čarli / Snimio Vedran KARUZA

Damir Čargonja Čarli / Snimio Vedran KARUZA

Kantrida Europski kvart kulture slojevit je kulturno-umjetnički program koji će se odvijati na riječkim plažama na potezu od Kantride do Bivija
RIJEKA  Od ove subote Kantrida i službeno postaje Europski kvart kulture! Na konferenciji za novinare predstavljen je raspored događanja u povodu svečanog otvorenja i proglašenja Kantride Europskim kvartom kulture 2020. godine, kao i dijelovi programa niza događanja koja nas ovog ljeta očekuju na Kantridi. S programom nas je upoznao autor i voditelj projekta Kantrida FKK 2020. Damir Čargonja Čarli.


– Bez obzira na pauziranje projekta EPK 2020 zbog cjelokupne situacije oko koronavirusa, svi zajedno moramo krenuti dalje i iskoristiti svaki idući trenutak da ovu godinu EPK-a izguramo do kraja, jer nam se ona, vrlo vjerojatno, više neće ponoviti, konstatirao je Damir Čargonja.
– Lokalne zajednice su te koje najviše moraju »vući konce« ovog projekta i stoga se ovim putem zahvaljujem upravo Mjesnom odboru Kantrida i svim lokalnim umjetnicima koji su svojim naporima najzaslužniji za nastavak projekta EPK 2020, nadodao je.
Zahvale i slaganje s autorom i voditeljem projekta izrazila je i direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.– Nadam se da će se i ostali kvartovi povesti za primjerom Kantride pa da i onda kada više ne budemo službeno Europska prijestolnica kulture, nastavimo živjeti i jačati kulturu našega grada, rekla je Kregar Šegota.


Kantrida FKK

Kantrida FKKProgram otvaranja


 


Kantrida Europski kvart kulture slojevit je kulturno-umjetnički program koji će se odvijati od 4. srpnja do 21. rujna na riječkim plažama od Kantride do Bivija.


Program otvorenja započinje u subotu, 4. srpnja, u 9 sati eko-akcijom čišćenja podmorja od Bivija do Kantride, a potrajat će do ranojutarnjih sati sljedećeg dana.


 


Osim čišćenja podmorja, ronioci će krenuti u potragu za zastavom na dnu mora, a ceremonija postavljanja zastave FKK 2020 i EPK na rasporedu je u 13 sati.


 


U popodnevnim satima posjetitelje očekuje Narodna kuhinja Igora Anjolija i Kulinarski performas koji će se se rastegnuti do večernjih sati.


U 18 sati Tajči Čekada & Ivana Kalc (UO Kabinet) izvest će performans pod naslovom »Radilište 69« u kojem će umjetnice na dan predizborne šutnje svojom akcijom razmotriti problematiku izbora i političke utrke te ujedno pozvati okupljene na promišljanje smislenosti određenih aspekata ljudskog djelovanja, između ostalog i na promišljanje neoliberalnog kapitalizma.


Noć je rezervirana za glazbeni spektakl, koncert »Ostajem u Rijeci«, u kojem će sudjelovati pulski trio URAR, riječki bend Mrave brojim i kultni bendovi – Grč i Paraf.


Jedan od najkontroverznijih hrvatskih rock punk sastava koji djeluje još od 1982. godine – Grč, nakon nekoliko godina izbivanja s glazbene scene, nastupit će na Kantridi.


Nakon Grča nastupaju legendarni Parafi, koji će nastupom obilježiti 40 godina od objave albuma »A dan je tako lijepo počeo«.


U ponoć će početi »Opera NAVALE«, glazbeni performans skladatelja Zorana Majstorovića, u kojem će ključnu ulogu imati vrlo neobični instrumenti – barke.


Zvuk brodskih motora i sirena ispreplitat će se s lutnjom i gitarom, stvarajući tako neponovljivu glazbenu improvizaciju. Čitav dan proglašenja Kantride Europskim kvartom kulture zatvorit će se vatrometom i nastupom d.j. Ponea do ranih jutarnjih sati.Različiti festivali


 


U program Kantrida FKK 2020 uključeni su različiti festivali: »Kultura življenja«, Sportsko-gastronomsko-zabavni festival, »Štikla« – ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe, »Art kamp Empeduja« i »Empeduja punk festival«.


– Kantrida FKK 2020 kultura je za svih i za sve, kultura koja se događa na poznatim i pristupačnim mjestima, kultura koja se često i ne smatra kulturom. Ipak, Rijeka je osjećaj koji se događa u susretu s kulturom svakog pojedinog lokalnog kvarta i zbog toga EPK mora postati trajna vrijednost Rijeke, istaknuli su sudionici konferencije.


– Ako je Rijeka najpoželjnija kulturna destinacija godine, onda mi iz Mjesnog odbora Kantrida odgovorno tvrdimo da je Kantrida najuspješniji riječki kvart kulture, s osmijehom je istaknuo Milan Popadić, predsjednik MO Kantrida.


»Art kamp Empeduja« ove se godine održava šestu godinu, a program je posvećen performansu i intervencijama u javnom prostoru. Ovogodišnja tema festivala »More je život« održat će se krajem kolovoza, rekla je Mara Anjoli Vujić, voditeljica festivala. Također, ove godine peti put na Biviju će se odvijati »Empeduja punk festival«, a gostovat će bendovi iz Pule, Zadra, Zagreba i Ljubljane, kao i riječke snage, istaknuo je Andrej Vučinić Škot, organizator festivala.


Festival »Štikla« (šumovi, tonovi, improvizacija, kolektiv, logika, apstrakcija) otvorit će se 9. srpnja u beach baru »Morski prasac«. Detaljni programi bit će objavljeni naknadno. Inicijator i nositelj projekta Kantrida FKK 2020 je tvrtka Novi turizam d.o.o., a ulaz na sve programe je besplatan.