Oboljelima dati punu podršku

Kampanja ususret Danu multiple skleroze: “Ja sam više od MS-a!”

Sanja Gašpert

U Narodnoj čitaonici na Korzu otvorena je izložba uradaka iz kreativnih radionica Društva / Foto Vedran KARUZA

U Narodnoj čitaonici na Korzu otvorena je izložba uradaka iz kreativnih radionica Društva / Foto Vedran KARUZA

Davanjem prave podrške osobama s multiplom sklerozom te poduzimanjem manjih i većih promjena sprečavamo njihovu diskriminaciju i nerazumijevanje multiple skleroze, rečeno je jučerRIJEKA  Uoči Svjetskog dana multiple skleroze, koji se obilježava 30. svibnja, Društvo multiple skleroze PGŽ-a zajedno sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske i ove godine provodi kampanju »Ja sam više od MS-a!«, u sklopu koje je u prostorijama Narodne čitaonice u Rijeci prikazana izložba uradaka iz kreativnih radionica Društva te druženje s građanima uz rješavanje MS kviza na štandu ispred Radio Rijeke, a sve s ciljem podizanja svijesti javnosti o multiploj sklerozi i njenim nevidljivim simptomima.


Prava podrška


– Davanjem prave podrške osobama s multiplom sklerozom te poduzimanjem manjih i većih promjena sprečavamo njihovu diskriminaciju i nerazumijevanje multiple skleroze. MS utječe na više od sedam tisuća osoba i njihovih obitelji u Hrvatskoj. To je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba s MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju »bolešću s tisuću lica«. Mnoge osobe s MS-om skrivaju svoju bolest te se boje da će, ako kažu da imaju MS, dobiti otkaz, ostati bez obitelji ili izgubiti prijatelje. Jedan od najtežih zadaća svake osobe s multiplom sklerozom je živjeti s nevidljivim simptomima. Kako bi doznali na koje sve načine multipla skleroza i njeni nevidljivi simptomi utječu na živote oboljelih od MS-a, provedena je anketa na temu »Nevidljivi simptomi i MS«, među 857 oboljelih, a rezultati su pokazali da su kod više od 76 posto ispitanika nevidljivi simptomi MS-a najveći izazov s kojim se susreću. Tri najčešća nevidljiva simptoma s kojima se susreću oboljeli su umor, problemi s pamćenjem i koncentracijom te obamrlost, rekla je predsjednica Društva MS-a PGŽ-a Larisa Gačanin. Dodala je kako MS pogađa najčešće ljude između dvadesete i četrdesete godine života, međutim, posljednjih godina granice se pomiču nadolje i pomoć traže i puno mlađe osobe, pa čak i djeca.


Društvo MS PGŽ-a danas broji više od 480 osoba svih generacija, a Svjetski dan MS-a obilježilo je izložbom radova na temu »Priče iz povratka u djetinjstvo«, s motivima ludog šeširdžije iz priče »Alisa u zemlji čudesa«. U Narodnoj čitaonici posjetili su ih i učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke, kao i učenici Osnovne škole Centar te Udruge Enigma, s kojom Društvo tijekom cijele godine provodi program »Pokret«, usmjeren na aktivnosti raznih oblika vježbanja oboljelih od MS-a.


Misija Društva
– Naša misija je da osobe s multiplom sklerozom u PGŽ-u imaju kvalitetu života istovjetnu s ostalim građanima, a kada zaustavimo MS, povratit će ono što su izgubili s bolešću te će nastaviti živjeti punim plućima. Osobe s multiplom sklerozom i članovi njihovih obitelji u Društvu mogu dobiti psihosocijalnu podršku i savjetovanje o pravima na liječenje, rehabilitaciju i druga prava koja ostvaruju kao oboljeli od MS-a, odnosno osobe s invaliditetom, svaki radni dan od 8 do 14 sati, osobno ili na telefon broj 051/214-595. Osim toga, svim oboljelima od MS-a u Hrvatskoj je dostupna i stručna pomoć i podrška na besplatnom SOS MS telefonu 0800 77 89, svaki radni dan od 8 do 16 sati. Također, članovi Društva imaju pomoć u kući, osobnog asistenta, fizikalnu terapiju te mnoge aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, rekla je Gačanin. Najavila je i donatorsku večer »Dotakni me osmijehom«, koju 2. lipnja u svojim prostorima organizira Snatch fitness i trening centar, a čija će sredstva biti namijenjena radu Društva MS PGŽ-a. Gačanin je zahvalila Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka, izv. prof. dr. sc. Vladimiri Vuletić i doc. dr. sc. Davidu Bonifačiću, na izvrsnoj suradnji.