Slikovnica

“Kamenčići od suza”: Kako su bakarski osnovci doživjeli, pa promovirali svoj grad

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Učenici 4., 7. i 8. razreda OŠ Bakar, 4. razreda PŠ Krasica te 6., 7. i 8. razreda OŠ Hreljin doživjeli su Bakar svim osjetilima, a onda i napisali te ilustrirali slikovnicu »Kamenčići od suza« U sklopu proslave blagdana Sv. Andrije, nebeskog zaštitnika Bakra, u tamošnjem Domu kulture »Matija Mažić« predstavljena je slikovnica »Kamenčići od suza« o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu, uz prateći zvučni zapis, kao dio projekta »Slikovnica o bakarskom slijepom vodonoši Ivanu Čopu i edukacija za sudionike u projektu«.


Besplatno dostupan zvučni zapis slikovnice o slijepom vodonoši objavljen je u povodu Dana bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava 15. listopada. Nositelj projekta je Turistička zajednica Grada Bakra, a sudionici OŠ Bakar s Područnom školom Krasica, OŠ Hreljin, Udruga slijepih PGŽ-a i obrt Kazivačica.


Učenički rad


– Cilj nam je bio da ljudi kroz ovu slikovnicu ujedno dožive Bakar putem nekih drugih osjetila koja često nesvjesno zanemarujemo. Nevjerojatno je što smo uspjeli »izvući« iz djece, uz stručno vodstvo vrhunske interpretatorice Ive Silla te Emila Mandarića, predsjednika Udruge slijepih PGŽ-a, koji su im kroz svoje radionice otvorili prozor u svijet slijepih osoba.
Tekst slikovnice pripremili su učenici četvrtog razreda OŠ Bakar i PŠ Krasica te 7.a razreda OŠ Hreljin u generaciji 2020./2021. Ilustracije koje krase tiskanu slikovnicu crtali su učenici 4., 7. i 8. razreda OŠ Bakar, 4. razreda PŠ Krasica te 6., 7. i 8. razreda OŠ Hreljin.Nakon radionica koje su im pomogle da razumiju svijet slijepih, kao i onih o interpretacijskom stvaralaštvu, učenici su se, pod vodstvom svojih razrednica, bacili na posao i stvorili mnoštvo sadržaja.


Kroz razne edukacije djeca su uronila u svijet slijepih i slabovidnih osoba, a oni su nama otvorili vrata u njegovo srce. Ova priča ima poruku da nikada ne treba odustati, da treba cijeniti tuđi rad i ne iskorištavati ljude, nego ih sve gledati jednakim očima, ali i da se samo srcem dobro vidi.


Hvala svima koji su pomogli očuvati priču o slijepom vodonoši i sačuvati je od zaborava, kazala je direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić-Marić.


Pročelnica Ureda Grada Bakra Maja Šepac-Rožić istaknula je da je projekt slikovnice i priče o Ivanu Čopu, koji je pokrenula Turistička zajednica povezujući učenike bakarskih škola, OŠ Bakar, OŠ Hreljin i PŠ Krasica s Udrugom slijepih PGŽ-a ujedinila cijelu bakarsku zajednicu u najširem smislu i promovirala Grad Bakar i njegovu bogatu povijest i kulturno nasljeđe.


Šetnja kroz povijest


– Svojim radom na ovom projektu njegovi su sudionici priču o Ivanu Čopu prikazali svim osjetilima, kazala je Šepac-Rožić. Jedan od sudionika projekta je i Udruga slijepih PGŽ-a, čiji je predsjednik Emil Mandarić u više navrata održao radionice za učenike, ukazao na ograničenja, ali i mogućnosti slijepih te ih inspirirao kao kipar, izradivši skulpturu bakarskog vodonoše.– S Ivanom Čopom povezala me jedna njegova fotografija iz 1899. godine koja se nalazi u prostorima naše Udruge. O značaju Ivana Čopa za povijest Bakra pisao je i Ivo Marochino, jedan od osnivača Udruge, i sve to me inspiriralo da sudjelujem u projektu ove lijepe priče, slikovnice koja se može čitati, ali i čuti, zbog čega je dostupna i djeci s oštećenjem vida, kazao je Mandarić.


Edukatorica u projektu Iva Silla, čiji je zadatak bio djeci prenijeti interpretacijsku baštinu grada, rekla je da su djeca proučavala Bakar na način Ivana Čopa, rođenog u Bakru 1869. godine, gledajući ga ne očima, nego drugim osjetilima, šetnjom kroz povijest starom 150 godina.


Projekt »Slikovnica o bakarskom slijepom vodonoši Ivanu Čopu i edukacija za sudionike u projektu« realiziran je uz potporu Grada Bakra, Primorsko-goranske županije, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Industrijske zone Bakar, INA d.d. i Lions klub Korzo Rijeka.