Nekonvencionalna prehrana

Kako preživjeti u prirodi? Na Korzu održano natjecanje mladih čuvara okoliša

Vladimir Mrvoš

Foto PU primorsko-goranska

Foto PU primorsko-goranska

Tema natjecanja je bila "Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode"Na Korzu je održano natjecanje mladih čuvara okoliša, a tema natjecanja je bila »Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode«, odnosno »Preživljavanje u prirodi«.


Sudjelovalo je 16 ekipa mladih čuvara okoliša iz osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije. Natjecanje je provedeno u organizaciji Eko centra Društva Naša djeca Rijeka, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Javnom ustanovom Priroda, a u aktivnostima multimedijalne ekoprojekcije sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske.


Prolaznici su kod policijskog službenika mogli isprobati tzv. »pijane naočale« te su dobili prigodne poklone, magnete – Policajac moj prijatelj, Stop alkoholu i drogama i Stop nasilju.
Na taj način policijski službenici obilježili su II. komponentu preventivnog projekta »Zdrav za 5« – zaštita okoliša i prirode.


Tema natjecanja je bila zanimljiva, naročito u slučajevima raznih oskudica kao što su elementarne nepogode, ratovi, ekonomska kriza.


Timovi škola su imali prezentaciju na štandovima na kojima su izložili i nekonvencionalne izvore iz prirode, tj. samoniklo jestivo bilje i divlju faunu i gotova jela spravljena od istih (juhe, variva, salate, krušne proizvode, slastice, pečena i pohana jela, čajeve, sokove, sirupe, začine…).