Zvoni im na uzbunu

Kako je SDP doživio debakl i u svojim najvećim utvrdama: U 4 godine izgubili su 50.000 glasova

Damir Cupać

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Porazan podatak za SDP kao stožernu koalicijsku stranku da koalicija s IDS-om i PGS-om nije donijela novi iskorak, već se dogodilo suprotnoRIJEKA – Restart koalicija predvođena SDP-om ostvarila je Pirovu pobjedu u 8. izbornoj jedinici jer je osam saborskih mandata loš izborni rezultat, dok je u 7. izbornoj jedinici riječ o izbornom debaklu od samo četiri saborska mandata.


U 8. izbornoj jedinici koordinator i prvoplasirani na listi bio je Erik Fabijanić, dok je u 7. izbornoj jedinici prvoplasirani bio Zlatko Komadina. Valja podsjetiti da su i jedan i drugi ljudi od velikog povjerenja Davora Bernardića koji su na neki način sa svojim suradnicima i stvorili čovjeka koji je preuzeo odgovornost za izbornu katastrofu i dao ostavku.


U isto vrijeme u 8. izbornoj jedinici HDZ je postigao povijesni rezultat s osvojena četiri mandata, a u sedmoj je premoćno pobijedila HDZ-ova lista gdje je prvoplasirani bio Tomo Medved.
Dok na Jadranskom trgu 1 mogu otvoriti šampanjac i slaviti, Korzo 6 očekuju vrući dani jer je tragično za jednu od najjačih SDP-ovih organizacija, a to je ona riječka, da će 8. izborna jedinica dati samo jednog riječkog SDP-ovca u Sabor, Erika Fabijanića.


A on je ušao zahvaljujući mjestu na listi jer po preferencijalnim glasovima teško da bi prošao Banska vrata, a kamoli završio na Markovom trgu.


U Saboru neće biti ni Željka Jovanovića ni Vojka Obersnela koje su SDP-ovi gremiji moći stavili na 10. i 13. mjesto i kako nisu osvojili 10 posto preferencijalnih glasova, ostali su u Rijeci. Jednostavno, jedan drugome su bili konkurencija, Jovanović je dobio 3,88 posto preferencijskih glasova, a Obersnel 7,09 posto.Prošao je preferencijalnim glasovima Peđa Grbin čija je premoćna pobjeda prema preferencijama (nešto manje od 25 posto) najbolji dokaz koliko je lista u 8. izbornoj jedinici bila nakaradna i demotivirajuća za same SDP-ovce što je sigurno jedan od razloga lošeg izbornog rezultata i Pirove pobjede po načelu Bero ih nije volio.


Zatrovan odnos


Na parlamentarnim izborima 2016. godine u 8. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija dobila je 35,76 posto glasova, odnosno 63.890 birača je podržalo SDP s partnerima, dok je odaziv na izbore bio 51,65 posto.


SDP s partnerima dobio je šest mandata, a u Sabor su iz riječkoga SDP-a otišli Željko Jovanović, Romana Jerković i Ana Komparić Devčić. Koalicija PGS-a i IDS-a osvojila je 22,70 posto glasova, za njih je glasalo 40.725 birača što je rezultiralo s tri IDS-ova mandata. HDZ je dobio 22,01 posto (40.725 glasova) i tri saborska mandata.


 


Na parlamentarnim izborima 2020. godine Restart koalicija ukupno je dobila 44,53 posto (68.778 glasova), HDZ 22,50 posto (34.767 glasova), lijevo-zelena koalicija u kojoj je i Radnička fronta 8,49 posto (13.127 glasova) i Most 5,82 posto (8.998 glasova).Izlaznost je bila nešto preko 42 posto. Rezultat je 8 mandata Restart koalicije, četiri HDZ-a i po jedan mandat Radničke fronte (Katarina Peović) i Mosta (Marin Miletić).


Porazan podatak za SDP kao stožernu koalicijsku stranku da koalicija s IDS-om i PGS-om nije donijela novi iskorak, već se dogodilo suprotno – 2016. godine ta dva koalicijska bloka imala su potporu oko 105.000 birača, dok su prije nekoliko dana ukupno dobili 68.778 glasova.


HDZ je u četiri godine izgubio oko 6.000 glasova, a Restart koalicija gotovo 50.000 glasova. Preko 13.000 glasova lijevo-zelene koalicije i prolazak Katarine Peović najbolji su pokazatelj neuspjeha SDP-a.


Nisu uspjeli motivirati svoje glasače na izlazak na izbore, a ni simpatizere s ljevice koji su svoje glasove dali SDP-ovoj alternativi koja je bez ikakve stranačke infrastrukture i bez puno ulaganja u kampanju ostvarila izvrstan izborni rezultat.


Nema nikakve sumnje da je svemu kumovao zatrovan odnos unutar samog SDP-a unazad nekoliko godina koji je demotivirao najjaču stranačku organizaciju.


PGS gubitnik


Kada je riječ o 8. izbornoj jedinici, gubitnik je opet PGS koji je ostao bez parlamentarnog statusa jer je Darija Vasilića istisnuo Peđa Grbin zahvaljujući izvrsnom preferencijalnom rezultatu. Marin Miletić pokazao se kao dobra akvizicija Mosta jer je uspio dobiti mandat u 8. izbornoj jedinici, a to je prije četiri godine napravila Ines Strenja.


Živi zid je prije četiri godine imao mandat u 8. izbornoj jedinici, ali ovaj put je izborni rezultat loš kao i svugdje drugdje, a nekadašnji zastupnik Živog zida Marin Škibola nije napravio ništa značajno s nezavisnom listom.Valja spomenuti da Domovinski pokret u 8. izbornoj jedinici nije dobio mandat, a što ne treba čuditi s obzirom na to da je Miroslav Škoro očito bio digao ruke od izborne jedinice koja preferira lijevu opciju pa nije gotovo ni imao kampanju.


Zlatko Komadina u 7. izbornoj jedinici suočio se s njegovim najlošijim izbornim rezultatom. Prije četiri godine SDP-ova koalicija bila je po postotku prvoplasirana, 35,45 posto i 76.786 glasova, što je rezultiralo sa šest saborskih mandata.


HDZ je bio drugi, 35,14 posto i 76.049 glasova (šest mandata), a slijedili su Most i Živi zid s po jednim mandatom. Komadina je bio koordinator izborne jedinice koja je jedna od najneprirodnijih u Hrvatskoj i proteže se od Jaruna do riječkog prstena i bio je prvoplasirani na listi. Očekivanja su bila sedam mandata, a ostvarena su četiri.


Restart koalicija dobila je 24,52 posto i 46.722 glasa, odnosno 30.000 manje nego prije četiri godine. HDZ je prvoplasirani s 35,51 posto i 68.401 glas, a to je šest mandata. Drugim riječima HDZ je izgubio nešto sitno u četiri godine zbog manje izlaznosti, a SDP s partnerima je izgubio gotovo polovinu podrške što je porazno.


Dio glasova je i tu otkinula koalicija Možemo koja je dobila 10,47 posto (19.941 glas) i jedan mandat, a ostali razlozi su identični kao i u 8. izbornoj jedinici. Jednostavno zbog unutarstranačkih odnosa i bavljenja samim sobom SDP je loše prošao u dijelu Zagreba, unatoč Komadini.


Po jedan mandat u 7. izbornoj jedinici dobili su Domovinski pokret, Most i koalicija Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus.


Rezultati u 8. izbornoj jedinici, ali i u 7. izbornoj jedinici, zvono su na uzbunu u SDP-u jer su lokalni izbori za 10-ak mjeseci i ako se nešto značajno ne promijeni, HDZ bi mogao gadno pomrsiti račune u crvenom bastionu koji je ovaj put značajno poplavio.