Okrugli stol

Kako iskusni poduzetnici pomažu poduzetnicima kojima je potrebna podrška

Aneli Dragojević Mijatović

Boris Popović / Foto Sergej Drechsler

Boris Popović / Foto Sergej Drechsler

Poduzetnici najviše vjeruju - drugim poduzetnicima, istaknuto jeSentor je udruga iskusnih poduzetnika ili poduzetnika i stručnjaka u mirovini, čija je uloga pomagati drugim poduzetnicima koji imaju potrebu za pomoći. Riječ je dakle o nezavisnoj i neprofitnoj organizaciji koja pruža ‘pro bono’ mentorsku podršku poduzetnicima kako bi pomogli u rješavanju izazova u njihovom poslovanju i kako bi omogućili njihovu uspješnost i održivost.


Principi naše suradnje su uzajamno poštovanje i povjerenje, profesionalnost, empatija, integritet i nadasve želja za učenjem i razvojem, tako da su i mentori i oni koji traže podršku mentora u procesu kreiranja novih znanja, a znamo da je znanje najveći kreator vrijednosti, rekao je Boris Popović, direktor Alarm automatike, otvarajući okrugli stol na temu “Iskusni poduzetnici (seniori & mentori) za poduzetnike koji traže pomoć”, koji se održao danas u prostorijama Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.


Okrugli stol je organizirao Klub poduzetnika seniora SENTOR i CEPOR u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca i uz pokroviteljstvo Veleposlanstva Nizozemske u Zagrebu.
U uvodnom dijelu prisutne je pozdravio zamjenik veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Ivar Scheers, te Anny Brusić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), dok su Mirela Alpeza te Frank van Santen predstavili rad Kluba poduzetnika seniora – SENTOR i nizozemsko udruženje umirovljenih poduzetnika Soundboard.


Trajna aktivnost


Brusić je rekla da u HUP-u žele da ovaj događaj postane trajna aktivnost.– Cepor radi mentorstvo već više godina, a mi u HUP-u smo godinama razmišljali kako bismo trebali pokrenuti nešto tog tipa, međutim, nismo imali resurse. Prije točno godinu dana imali smo ovakvu konferenciju u Zagrebu gdje je krenula ideja kako bi bilo jako dobro da se i HUP formalnije uključi u inicijativu.


Dakle, sreli smo našeg partnera Cepora, koji to zna raditi, dok naši gosti iz Nizozemske imaju iskustvo dugo 40 godina. Rekli su nam da su prvih 20 godina tražili najbolji model za mentorstvo, i ako netko posveti 40 godina toj aktivnosti, zna to raditi, mi smo onda odlučili kopirati to iskustvo.


Oni će nam ponuditi svoj know how, mi imamo stručnjake koji to već rade, i nadamo se da će sve ovo postati trajno i da će se poduzetnici u tome prepoznati, bilo da će biti mentori ili će biti spremni potražiti tuđi savjet.


Ovdje ćemo čuti iskustva i jednih i drugih, istaknula je Brusić. Popović je rekao da se bavimo razvojem poduzetništva, eventualno EU-financiranjem, ali ne i poduzetnicima koji su u rastu ili na zalasku karijere.– Poduzetnici se u suštini najviše vole obratiti drugim poduzetnicima jer najviše vjeruju ljudima koji imaju iskustvo u praksi. Osobno sam kroz Sentor mentorirao nekoliko ljudi, odnosno tvrtki, i to mi je zadovoljstvo.


Poduzetnici su kreativni i probitačni ljudi, veoma važni za razvoj društva, slobode, slobodnog tržišta i demokracije, kazao je Popović, koji je i jedan od osnivača Sentora.


Uz Popovića, na panel diskusiji o iskustvima sudionika mentorskog programa sudjelovali su i Damir Krnić (Logista), Blaženka Urbanke (HSM informatika), Ante Mandić (INsig2), Ursula Kremenić i Mario Jurjević (Frigel).


Organizatori su također naveli da u Hrvatskoj djeluje više od 400 poduzetničkih potpornih institucija. Prve su nastale sredinom devedesetih i njihov fokus tada je bio na edukaciji i pružanju informacija poduzetnicima prilikom pokretanja poslovanja.


Potporne institucije


– U proteklih 30 godina mnoge tvrtke u Hrvatskoj su stasale, promijenilo se okruženje, a promijenili su se i izazovi s kojima se poduzetnici suočavaju. Poduzetničke potporne institucije u međuvremenu značajan fokus stavljaju na pripremu i provedbu EU projekata, a sve je manje onih koji imaju vremena, znanja i informacija posvetiti se pružanju informacija i savjeta poduzetnicima.Klub poduzetnika seniora SENTOR je udruga koja okuplja iskusne, mahom umirovljene poduzetnike koji žele pružiti podršku drugim poduzetnicima u suočavanju s izazovima u poslovanju. Ovaj koncept postoji već desetljećima u zapadnoeuropskim zemljama, a SENTOR je svog partnera pronašao u nizozemskom udruženju Soundboard.


Nakon pilot faze u provedbi mentorskog projekta tijekom pandemije, a uvidom u metodologiju nizozemskog Soundboarda unaprijedili smo procedure i razvili sistem koji omogućuje razvoj mentorske podrške u cijeloj Hrvatskoj, ističu organizatori.