A pokaznu plaća

Kako da uopće stigne u školu? “Sinu su rekli da ne može u bus jer je višak”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ja sam mu ujedno danas morala kupiti mjesečnu kartu jer mu od sutra treba nova karta za autobus koji ga neće pokupiti, kaže ogorčena majkaSmanjenje broja putnika u autobusima zbog epidemioloških mjera stvara probleme dijelu učenika, prvenstveno srednjih škola, koji su se suočili s činjenicom da su »višak« u autobusu zbog čega nisu na vrijeme stigli na nastavu ili pak nisu nakon nastave mogli kući. Svoje je iskustvo, primjerice, iznijela majka djeteta koje ide u prvi razred srednje škole i putuje autobusom.


– Danas mu je rečeno da više ne može putovati autobusom jer je njih pet višak. Ja sam mu ujedno danas morala kupiti mjesečnu kartu jer mu od sutra treba nova karta za autobus koji ga neće pokupiti, kaže ogorčena majka.


Iskustva primorsko-goranskih ravnatelja s kašnjenjem učenika u školu zbog nemogućnosti ulaska u autobus različita su jer dok jedni kažu da pritužbi nije bilo, drugi su pritužbe roditelja zaprimili i to prije nego je i nova mjera nastupila.
Takav je primjer Prirodoslovna i grafička škola, čiji ravnatelj Radenko Bradić kaže da je Vijeće roditelja još u listopadu upozorilo na taj problem.


– Nije to nešto od jučer, već se radi o problemu na koji su i ranije roditelji upozoravali. Naime, roditelji čija djeca dolaze iz prigrada kažu da vrlo često puni autobusi prođu i ne zaustave se na autobusnoj stanici i učenici kasne u školu. Očito svi kreću u isto vrijeme, a broj autobusa je premali, navodi Bradić.


Ujedno dodaje da se u takvim slučajevima učenicima ne bilježi neopravdan izostanak jer škola ima evidenciju o tome odakle učenici dolaze pa se točno zna u čemu je problem.


Ravnatelj pak Gimnazije Andrije Mohorovičića Henry Ponte kaže da dosad nije bilo takvih problema.


– Dosad nismo imali kašnjenje učenika pa ni ovaj tjedan otkako su nove mjere na snazi. Iako možda nismo najbolji primjer jer smo u poslijepodnevnoj smjeni pa u to vrijeme nema toliko puno putnika u autobusima.


Međutim dogodi li se nekomu da zbog nemogućnosti ulaska u autobus zakasni, u ovoj situaciji sigurno nećemo pisati neopravdani sat, ističe Ponte.


Pritužbe na nemogućnost ulaska u autobus zbog čega se kasni na nastavu nije dobio ni osnivač škole, Primorsko-goranska županija, što je potvrdila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stilin.