ZL Rijeka

Kad se avioni vraćaju na Krk? Evo što najavljuju veliki zrakoplovni prijevoznici

Alenka Juričić Bukarica

Na planove avioprijevoznika utječu i granične restrikcije, kao i epidemiološka slika, tako da ovo nisu konačne najave, već su moguće daljnje promjene reda letenja prema aerodromu na KrkuRIJEKA – Redovne linije za Zračnu luku Rijeka, kako sada stvari stoje, trebale bi krenuti u lipnju. Naime, s obzirom na situaciju, avioprijevoznici svako toliko pomiču početak svojih letova, tako da tijekom ovog mjeseca ipak neće biti prvih letova, već se oni najavljuju za idući.


Transavia je odgodila letove za Eindhoven za tjedan dana, tako da se njihov prvi let očekuje 4. lipnja. Izmjena ima još, a kako navode u Zračnoj luci Rijeka, još nije potvrđen konačni datum početka domaće linije za Osijek, Split i Dubrovnik.


Sve linije Ryanaira odgođene su do početka srpnja, i to za Frankfurt Hahn, London i Bruxelles, Eurowings je odgodio početak operacija za drugu polovicu lipnja, a Lufthansa za München po trenutnoj najavi kreće od 6. lipnja.
Charter letovi TUI-a iz Londona i Enter Aira iz Pariza također su odgođeni za srpanj. Za sada bi Enter Air s linijom za Pariz trebao početi 2. srpnja.


Letovi za Njemačku


Prema preliminarnom redu letenja ZL-a Rijeka, konačno su najavljeni letovi Air Serbije. Ovaj bi avioprijevoznik ipak 29. lipnja trebao letjeti dva puta tjedno, i to ponedjeljkom i četvrtkom na relaciji Rijeka – Beograd.


Eurowings za 2. srpnja najavljuje liniju za Berlin, a Ryanair od 2. srpnja za Bruxelles. U lipnju, točnije 20. lipnja, trebala bi po sadašnjim najavama krenuti linija Eurowingsa za Düsseldorf, a kako se njemačka granica otvara 14. lipnja, tako za sada Condor ima u najavi liniju od 14. lipnja za Frankfurt.


Za frankfurtski niskobudžetni aerodrom Hahn bi pak Ryanair trebao krenuti s naletima 1. kolovoza.


Što se tiče Njemačke, kao najznačajnijeg emitivnog tržišta kvarnerske regije, Eurowings ima u najavi Hamburg od 21. lipnja, Stuttgart od 2. srpnja, a Koeln od 4. srpnja, dok Croatia Airlines od 16. lipnja, kako sada stvari stoje, treba početi nalete za München.


U najavi je još uvijek i Lufthansina linija za glavni grad Bavarske od 20. lipnja. U lipnju, točnije 27. lipnja, trebala bi krenuti linija CSA za Košice dok, primjerice, Ryanair liniju za London Stanstead najavljuje početkom srpnja.


U najavi su i dalje letovi Air Baltica za Rigu i to od 29. srpnja. Za sada je među prvim najavama i ona poljskog avioprijevoznika LOT-a koji bi za Varšavu, po sadašnjim informacijama, trebao krenuti letjeti 14. lipnja.


Pola stoljeća rada


Tomislav Palalić, direktor Zračne luke Rijeka, podsjetio je kako na planove avioprijevoznika utječu i granične restrikcije, kao i epidemiološka slika, tako da ovo nisu konačne najave, već su moguće daljnje promjene reda letenja.


Dodao je i kako su prije nekoliko dana imali charter let za Tunis na kojem su, u skladu sa svim mjerama zaštite, ispratili 46 hrvatskih državljana koji rade u inozemstvu.


U pravilu se radi o našim ljudima koji rade na platformama, a isti takav charter let iz Rijeke je za Tunis letio i polovinom travnja. Dodajmo da je na aerodromu s radom počeo i ovdašnji ugostiteljski objekt.


Zračna luka Rijeka lani je ostvarila rekordnih 200 tisuća putnika, no dobre najave za ovu godinu, kao i kod svih, pokosila je pandemija koronavirusa. I to točno u godini kada riječki aerodrom slavi 50 godina postojanja.


Naime, kako navode u ZL-u Rijeka, 2. svibnja 1950. u Zračnu luku Rijeka sletio je prvi zrakoplov, Caravelle VIN, kojim je stigao tadašnji predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito i svečano otvorio aerodrom.