Digitalna aplikacija

Juxta Mare: Svima dostupna virtualna priča o rapskoj ribarskoj tradiciji

Filip Brnelić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ovaj virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva projekt je rapske Turističke zajedniceU Galeriji Kortil predstavljen je projekt Juxta Mare, novootvorena digitalna aplikacija koja na svima pristupačan i suvremen način priča priču o ribarskoj povijesti i tradiciji grada Raba.


Ovaj virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva projekt je rapske Turističke zajednice kojim se povezuje rapska ribarska baština i turizam te ovjekovječuje način života koji je otočna sela kroz stoljeća hranio.


Jedinstveni su projekt vrijedan 1,1 milijuna kuna prezentirali voditeljica projekta i direktorica Turističke zajednice grada Raba Ivana Matušan, gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, kazavši kako je virtualni muzej na hrvatskom i engleskom jeziku osmišljen da bude zanimljiv i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima ovog “otoka sreće”.
– Ideja projekta bila je istražiti tradiciju rapskog ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva te sakupiti i sistematizirati čim više informacija i starih fotografija, da ih sačuvamo od zaborava omogućimo dostupnima široj javnosti.


Muzej obuhvaća 13 točaka, lokacija na rapskoj obali koje progovaraju o povijesti i tradiciji kraja, brodograditeljima, ribarima i njihovim obiteljima, kazala je Matušan.Navodi kako su po rapskoj šetnici postavljeni metalni paneli na kojima se, kao i korištenjem web aplikacije, mogu saznati crtice iz rapske povijesti.


Također, skeniranjem QR koda sa panela korisnik pametnim telefonom može pristupiti cjelokupnom sadržaju virtualnog muzeja uz tzv. proširenu stvarnost i atraktivne trodimenzionalne objekte u digitalnom formatu.


– Ovaj multidisciplinarni projekt od općeg je interesa za razvoj Raba i razvoj našeg turizma, no nama on znači i mnogo više.


Moderna tehnologija najbolji je način da ono što se kroz stoljeća na Rabu događalo otmemo zaboravu, valoriziramo i ukonponiramo u jednu edukativnu, gospodarstvenu i turističku priču, rekao je rapski gradonačelnik Grgurić.


Direktor HTZ-a Staničić naveo je kako Rabu projekt Juxta Mare daje novu vrijednost koja nadopunjuje postojeću turističku ponudu.


U izradi virtualnog muzeja uz Turističku zajednicu grada Raba sudjelovali su akademski kipar Mladen Šćerbe, povjesničar Neven Budak i tvrtka Nomacom, a njegova prva faza sufinancirana sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.


Svi zainteresirani muzej Juxta Mare mogu posjetiti na web stranici www.juxta-mare.rab-visit.com.