Europska prijestolnica karnevala

JOŠ MALO, PA… Čeka nas nikad bolji i mnogoljudniji međunarodni Riječki karneval

Slavica Mrkić Modrić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Odavno smo europska prijestolnica karnevala, a sad smo toj tituli dodali i titulu Europske prijestolnice kulture, kazao je jučer riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pozvao sve da dođu na Riječki karneval i budu ono što žele ili ono što već jesuPred vratima smo 37. međunarodnog Riječkog karnevala, a kao da je 36. bio jučer, rekao je na jučerašnjoj karnevalskoj najavnoj presici gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Potom se osvrnuo na značaj koji karneval ima ne samo za promociju Rijeke, već i cijele Hrvatske, te naglasio kako će ovaj koji dolazi imati još veći jer se zbiva na samom početku godine u kojoj grad na Rječini nosi titulu Europske prijestolnice kulture.


Brojne nagrade


– Sam karneval je dodatni promotor Rijeke europske prijestolnice kulture, kazao je Obersnel i dodao kako će u završnoj povorci uz karnevaliste iz cijele Hrvatske proći i karnevalske grupe iz mnogih gradova koji su nosili, kao i onih koji će tek ponijeti titulu EPK, kao i karnevalisti gradova prijatelja Rijeke. Od gradonačelnika smo doznali da na završnicu riječkog maškaranog doba, posredstvom američkog veleposlanstva, dolazi i karnevalska skupina iz, po karnevalu nadaleko poznatog, američkog grada New Orleansa. Doznali smo i da se ovogodišnjim Humanitarnim balom što ga tradicionalno uoči međunarodne karnevalske povorke organiziraju Grad Rijeka, Rotari klub Rijeka – Sveti Vid, TZ grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, prikupljaju sredstva za kupnju kombi vozila namijenjenog prijevozu invalida.


– Osim karnevalskih događanja u samoj Rijeci, želio bih istaknuti i dva koja se u sklopu projekta EPK »27 susjedstava« provode u široj riječkoj okolici, a to je 1. veljače na Čavlima Zvončarska simfonija, te od 21. do 25. veljače na području Općine Matulji manifestacija imena »Zvona su spona«, organizirana u suradnji s Akademijom izvedbenih umjetnosti i Katedrom alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga. Odavno smo europska prijestolnica karnevala, a sad smo toj tituli dodali i titulu Europske prijestolnice kulture, završio je Obersnel, i pozvao sve da dođu na Riječki karneval i budu ono što žele ili ono što već jesu.
Petar Škarpa, direktor TZ-a Grada Rijeke, brzinski je preletio povijest maškaranja u Rijeci, spomenuo da je karneval »službeno« star 571 godinu, da se ove godine navršava 117 godina od objavljivanja prve karnevalske fotografije te da je Riječki karneval u svojoj bogatoj povijesti imao puno i uspona, i padova. Novije doba Riječkog karnevala, kazao je Škarpa, bogato je brojnim priznanjima i nagradama koje je karneval dobio diljem zemaljske kugle.


– Vlada veliko zanimanje za završnu povorku ovogodišnjeg karnevala i to kako iz zemlje, tako i iz inozemstva. Primjerice, prvi put će riječkom maškaranom trasom kročiti karnevalisti iz Koreje Indije, Litve, a možda i iz Kine. Ono što posebno veseli jest da je sam grad očuvao plesne maškarane zabave, pa s ponosom kažem kako će se za ovog karnevala moći plesati u Domu na Zametu, onom u Pašcu te u Domu Željka Marča na Gornjoj Vežici.


Veselo u ExportDelti


Žalosti činjenica da u riječkom prstenu ima sve manje mesopusnih tanci, pa koristim priliku da pozovem sve gradonačelnike i načelnike okolnih gradova i općina da pomognu u očuvanju tradicije ovoga kraja, kazao je Škarpa, te zahvalivši brojnim pokroviteljima i sponzorima obećao između 17. siječnja i 26. veljače hrpu zanimljivih zbivanja pod maskom.


Zbivanja koja će zasigurno privući mnoge i to u ExportDelti, najavio je predstavnik jednog od pokrovitelja Riječkog karnevala – Regionalni direktor prodaje Zagrebačke pivovare Vladislav Šipka.


– U suradnji s tvrtkom Promocija trudili smo se u ExportDeltu dovesti izvođače izbor kojih će, nadam se, zadovoljiti svačiji ukus. Tako karnevalska zbivanja na Delti 8. veljače otvara Jole, potom na Valentinovo, 14. veljače dolazi Prljavo kazalište, noć iza, dakle 15. veljače, održati će se Carnival party, 21. veljače nastupaju Koktelsi, 22. veljače grupa Vigor, a 23. veljače rezerviran je za domaće glazbene snage, kazao je Šipka.


Sve u svemu – ki se to zdura, povedat će.


Nemojte da ne dojdete!


– Još malo pa će Antonjski rog i ključ je naš. Obavezno j’ doć na podizanja pusti kade god i kako god, isto tako petak, 17. va Dvoranu mladosti kade će se zibirat nova Kraljica. I na sa druga pusna dogajanja na ka arivate, rekao je Meštar Toni, obećavši nezaboravnih četrdeset dana Riječkog karnevala.


Poziv svima na karnevalska zbivanja uputila je još nekoliko dana aktualna kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja-Bošnjak, zahvalivši svima na predivnim iskustvima koje je skupila za vladavine.


– Bilo mi j’ prelipo, puno judih san upoznala, puno navadila, ma sad je vrime za novu, rekla je simpatična Grobnišćica Nikol, što je od strane gradonačelnika bilo popraćeno riječima: – Čini mi se da ovo nije dobra godina za Grobnišćice, te izazvalo buru smijeha.