PROBOJ VIRUSA

Još dvoje zaraženih u delničkom domu za starije, ukupno 61 – petero je premješteno na liječenje u riječki KBC

P. N.

FOTO MARKO GRACIN

FOTO MARKO GRACIN

"Oni su jako optimistični, imaju jako blage oblike, jako sam zadovoljna time. Ali, naravno da ne mogu tvrditi da neće biti i tećih oblika, rekla je vlasnica doma u Delnicama Vinka Legac

DELNICE – Od 93 korisnika doma za starije u Delnicama, 61 je na testu na koronavirus bio pozitivan. Vlasnica doma kaže da teških slučajeva nema i da se nada da će sve biti u redu, javlja N1.
Vlasnica doma u Delnicama Vinka Legac objasnila je da su im tijekom petka javili da su pozitivni testovi na koronavirus za još dva štićenika doma:


“To bi bilo 61 pozitivan od 93 korisnika našeg doma.”


Objasnila je da je prije nego što je izišla pred kamere temeljito epidemiološki izolirana, bila u obilasku doma, zbog čega se presvukla. Za štićenike Legac kaže da su vrlo dobro.
“Oni su jako optimistični, imaju jako blage oblike, jako sam zadovoljna time. Ali, naravno da ne mogu tvrditi da neće biti i tećih oblika. Većina pozitivnih štićenika nema nikakvih simptoima”, opisala je stanje u domu.


“Dobili smo informaciju da su svi stabilno, da nitko nije na respiratoru. Sveukupno ih je u bolnici zbog covida pet. Dvije su osobe otišle zbog nekih drugih bolest, jedna je negativna”, kazala je.


Dom koji je ona osobno osnovala, nekoć je bio, objasnila je, hotel, zbog čega i danas ima sobe s dva kreveta i velikim brojem kupaonica.


“Imamo radne terapije, vježbe, nastojimo da se ljudi što više druže, da žive svoj život, a ne da leže”, kazala je, ali odmah i dodala, “od prvog saznanja da nam je djelatnica zaražena, smanjili smo hodanje”.


“Sad kad znamo tko je pozitivan, tko je bio sumnjiv, odvojili smo jedne od drugih”, rekla je.


Rekla je koliko je radnika u domu zaraženo:


“Imamo 32 djelatnika, pet ih je pozitivno.”


Računa li Legac i s onako teškim razvojem situacije kakav je proljetos bio u domu u Splitu?


“Ni u kom slučaju! Nadam se jako dobrom scenariju. Kažu da ćemo steći antitijela, da ćemo par mjeseci biti zaštićeni. Čujte, ovo je neminovno u ovakvim ustanovama u kojima se kreće veliki broj ljudi.”


Posjeti u domu za starije u Delnicama do daljnjega nisu dopušteni, javlja N1.