INVESTICIJA

Jadran galenski laboratorij širi pogone, grade čak dva nova objekta, investicija je ogromna

Barbara Čalušić

Poznata farmaceutska tvrtka gradi dva nova objekta - jedan u kompleksu Pharma Valley u Svilnom koji će obuhvaćati kontrolu kvalitete, razvoj i istraživanje te novi logistički centar na Kukuljanovu u Industrijskoj zoni Bakar čija je izgradnja pri samom kraju.RIJEKA – Kao i prošla, i ova će godina u riječkom JGL-u biti obilježena značajnim investicijskim projektom Integra 2020 koja obuhvaća izgradnju novih proizvodnih i logističkih pogona. Naime, JGL gradi dva nova objekta – jedan u kompleksu Pharma Valley u Svilnom koji će obuhvaćati kontrolu kvalitete, razvoj i istraživanje te novi logistički centar na Kukuljanovu, u Industrijskoj zoni Bakar, čija je izgradnja pri samom kraju.


Konkurentnost kompanije


U JGL-u očekuju da bi ovaj projekt trebao integrirati istraživačko-razvojne, proizvodne i skladišne kapacitete riječke farmaceutske tvrtke, a njime se ostvaruju tehnološki preduvjeti za budući razvoj i globalni rast. Radi se o investiciji od 373 milijuna kuna koja je financirana dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom iz dugoročnog kredita HBOR-a.

– Želja nam je pozicionirati JGL kao inovatora u razvoju naprednih, diferenciranih proizvoda unutar tri strateška terapijska područja – gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije. Realizacijom Integre objedinit ćemo i snažno ojačati naše istraživačko-razvojne i proizvodne kapacitete, a ulaganjem u vlastito intelektualno vlasništvo unaprijediti znanstveno-inovacijski ekosustav koji stvara preduvjet za rast konkurentnosti kompanije, kaže Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.


Dugoročni kredit HBOR-a od 280 milijuna kuna

U JGL-u posebno ističu da ih HBOR prepoznaje i podržava u kapitalnim ulaganjima i izvoznim aktivnostima već dugi niz godina. Nakon potpore ulaganjima u JGL Pharma Valley, Integra 2020 financirana je iz dugoročnog kredita HBOR-a u iznosu od 280 milijuna kuna.
– Iznimno je značajna uloga Vlade i HBOR-a u dijelu poticanja izvoznika i proizvodnih kompanija s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Ponosan sam što u JGL-u, usprkos krizi, uspješno nastavljamo s investicijama koje su ulog u našu budućnost, a uz koje stremimo daljnjim iskoracima na globalno tržište zdravlja. Posebno je značajno što će nam projekt Integra, kroz nove istraživačko-razvojne kapacitete, omogućiti još čvršće umrežavanje sa znanstveno-nastavnim sektorom, kao i jačanje platforme za daljnji rast naše zemlje u području farmaceutsko-biotehnološkog razvoja, smatra Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

U ovom trenutku pri samom je završetku izgradnja logističkog centra na Kukuljanovu koji se sastoji od dva funkcionalno povezana i konstruktivno odvojena dijela – automatiziranog visokoregalnog skladišta i ekspedita. Ono će osigurati skladištenje repromaterijala, poluproizvoda i gotovih farmaceutskih proizvoda, manipulaciju ulaznim i izlaznim tokovima roba, kao i dodatne uredske i pomoćne prostore za potrebe djelatnika na lokaciji.


Skladište ima kapacitet 15.000 paletnih mjesta, a manipulacija robom obavljat će se bez prisustva ljudi, uz pomoć dva robotizirana krana, čime je ova farmaceutska kompanija nastavila s ulaganjem u naprednu i visokosofisticiranu robotizaciju i digitalizaciju. Logistički centar tako je još jedna u nizu uočljivih građevina u vlasništvu JGL-a, a s najvišom točkom od 21,75 metara, dominira Industrijskom zonom Kukuljanovo.


Društveni segment


– S tehnološkog aspekta, 2021. godinu pamtit ćemo i kao godinu značajnog podizanja tehnološke spremnosti proizvodnje. U sklopu Integre te najvećeg objekta unutar JGL Pharma Valley kompleksa, prenamijenili smo skladišni u proizvodni prostor. Zahvat je uključio rekonstrukciju nosive konstrukcije, izgradnju novog sustava distribucije čistih medija, sustav termotehnike, kao i novi HVAC te cleanroom sustav. Investicija nam omogućuje povećanje kapaciteta u segmentu sterilnih sprejeva, kapi i aerosola za 60 posto, kao i prostore za buduće dogradnje linija za doziranje i pakiranje, tumači Vučić.Prema njegovim riječima, najkompleksnije ulaganje vezuje se uz potpuno novi, multidisciplinarni objekt za istraživanje i razvoj te kontrolu kvalitete, koji će upotpuniti vizualni identitet lokacije JGL-a na Svilnom.


Moderan objekt koji će se graditi i u ovoj godini, uz nove laboratorijske prostore sadržat će i GMP proizvodni pilot-pogon za manje serije. Također, u novom objektu predviđen je i društveni segment koji će zaposlenicima, studentima, partnerima i gostima kompanije, pružati dodatne sadržaje poput restorana, uredskih prostora, višenamjenske sale i predavaonice, te dio postava JGL Muzeja farmacije.