Stepinčevo u Rijeci

Jezerinac: Stepinac odbio Tita u namjeri da osnuje nacionalnu crkvu

Barbara Čalušić

Foto V. Karuza

Foto V. KaruzaRIJEKA U vežičkoj Crkvi Sv. Ane proslavljeno je večeras Stepinčevo, blagdan blaženog Alojzija Stepinca, čije su moći ugrađene u ovu crkvu, sagrađenu 2017. godine. Kardinal Stepinac proglašen je od Pape Ivan Pavla II. blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, a smatra se jednim od velikana Katoličke crkve u Hrvatskoj s obzirom da je tijekom Drugog svjetskog rata pomagao u zaštiti nacionalnih manjina, a potom osuđen od poslijeratne vlasti.


Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac i istaknuo da je kardinal Stepinac, dok je bio u zatvoru nakon Drugog svjetskog rata, ponavljao da će samo »raditi i trpjeti za Crkvu«, a po riječima mons. Jezerinca, koji ga je bio tih godina i posjetio u Krašiću osobno, kardinal Stepinac živio je u vrijeme »agresivnog bezboštva«.


– Poznato da su blaženika nagovarali da prekine vezu sa Sv. Stolicom, kako bi stvorili nacionalnu crkvu koja ne bi imala nikakve veze s Papom. To je bila Titova želja i namjera, jer je u svojoj perverznoj revnosti za »slobodu« čovjeka i naroda, učinio sve da tu slobodu podari i Crkvi. I doista je tu svoju nakanu i izrekao, kazavši: Ja bih volio da se Crkva više prilagodi naciji, da ima više samostalnosti. Blaženi, svjestan te dalekosežne podvale, odlučno odbija tu ponudu, shvaćajući da bi to bila politička mudrost za naredbodavce, a za njega najveća izdaja, rekao je mons. Jezerinac, dodajući da je Stepincu u zatvor u Lepoglavu dolazio i Vladimir Bakarić, nudeći mu ispisani formular da zamoli Tita za pomilovanje, što je on odbio. Jezerinac je dodao da je poznato koliko se Stepinac zauzimao za sve progonjene ljude bez obzira na vjeru i naciju, te je navodno episkop zagrebački Dositej kazao »kako se Stepinac zauzimao za njega više nego rođeni brat, te da se njemu može zahvaliti što nije srušena pravoslavna crkva«. Monsinjor je citirao i pokojnog kardinala Franju Kuharića koji je za Stepinca rekao da se »odlikovao svetim životom i najveća poniženja i nepravde podnosio predano, opraštajući progoniteljima i pozivajući vjernike na opraštanje«.
Slavlje je završeno pozivom mons. Jezerinca vjernicima u Rijeci da budu zreli kršćani, u svojoj župi i u svom gradu. On obično misu za blaženika Stepinca služi u njegovu Krašiću, ali ovoga puta je na poziv župnika Crkve Sv. Ane Gorana Žana Lebovića Casalonge došao u Rijeku.