Pripreme za 2022.

Kvarnerska turistička zajednica već je krenula s pripremama za iduću sezonu. Kreće promoviranje od Riminija sve do Berlina

Alenka Juričić Bukarica

Turistička ponuda Kvarnera predstavljena je ovog tjedna na sajmu TTG travel experience u Riminiju / Foto TZ Kvarnera

Turistička ponuda Kvarnera predstavljena je ovog tjedna na sajmu TTG travel experience u Riminiju / Foto TZ Kvarnera

Paletu aduta TZ Kvarnera predstavit će na više sajmova i gostovanja, ali će i ugostiti niz događanja: vezano uz zdravstveni turizam stiže velika studijska grupa iz Moskve, u Gorski kotar dolaze na usavršavanje mladi chefovi iz Europe, a njemački novinar tu će raditi na svom vodiču za biciklisteRIJEKA – Turistička zajednica (TZ) Kvarnera predstavila je ovog tjedna kvarnersku regiju na turističkom sajmu TTG travel experience u Riminiju. Nastup na ovom talijanskom sajmu organiziran je u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Italiji na čelu s direktoricom Predstavništva Vivianom Vukelić. Jedna je to od brojnih promotivnih aktivnosti koje su ove godine odrađene na talijanskom tržištu, uz ostalo i nekoliko radionica i web prezentacija za talijanske partnere, kao i ugošćavanje niza poznatih talijanskih influencera koji su tijekom ljeta obišli kvarnerske destinacije…


Aktualno predstavljanje u Riminiju, međutim, tek je jedna od niza promotivnih aktivnosti koje će se odraditi do kraja godine. Irena Peršić Živadinov, direktorica županijskog TZ-a navela je kako se, primjerice, na slovenskom tržištu priprema radionica Sell Croatia u organizaciji ljubljanskog Predstavništva HTZ-a na kojoj će sudjelovali turistički subjekti s Kvarnera. Bit će im to prilika da sa slovenskim partnerima dogovaraju turističku 2022. Isto tako, u Ljubljani TZ Kvarnera odrađuje jesensku promo-kampanju, rade se prezentacije za partnere, a njima i slovenskim gostima zahvaljuje se za ovu odličnu sezonu.


U Italiji se također očekuje prezentacija za medije i partnere pred kraj studenoga. Inače, ove godine na Kvarneru je boravio doista velik broj talijanskih influecera i javnih ličnosti. Tako su regiju obišli i, kako se dalo vidjeti po postovima na instagramu, s Kvarnera jako zadovoljni otišli, najljepša Hrvatica Ema Kovač, poznata manekenka i model, te njen zaručnik, također model, Gennaro Lillio. Upravo ovih dana regiju obilazi i influencer i model Salvatore Vita koji surađuje s najjačim modnim brendovima te ima preko 300.000 pratitelja u Italiji i širom svijeta. A kako doznajemo, u narednim danima na Kvarneru se ponovno očekuje i mladu Kovač. Inače, što se tržišta tiče, u planu su, uz ostala, i aktivnosti na ruskom i srpskom tržištu.


Kvarner kao održiva destinacija
Idućeg tjedna TZ Kvarnera s partnerima organizira okrugli stol na temu Kvarner – održiva turistička destinacija, koji će se održati na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment (FTHM) u Opatiji.
– Ideja je da Kvarner brendiramo kao održivu destinaciju tako da ćemo se kroz raspravu dotaknuti toga što Kvarner čini održivom destinacijom, što je na tom području do sada učinjeno, a što nam još slijedi. U raspravi će, uz predstavnike resornih ministarstava, sudjelovati i predstavnici samog gospodarstva, dakle, hotelijeri. Očekujemo tako sudionike iz Hilton Costabelle, Jadrana Crikvenica, Liburnia Riviera Hotela i Amadria Park hotela, kazala je direktorica TZ-a Kvarnera, podsjetivši i kako je na nacionalnoj razini upravo u tijeku izrada prve Strategije održivog razvoja turizma do 2030., a koju rade stručnjaci s FTHM-a.

Gastro i zdravstveni turizam


Što se, pak, tiče pojedinih segmenata ponude, Kvarner je regija koja ima jaku ponudu zdravstvenog turizma, a koju će se i ove jeseni nastaviti promovirati. Županijski TZ tako podržava konferenciju CIHT koja će se održati u Crikvenici, a svakako vrijedi istaknuti i najavu dolaska studijskih grupa koje dolaze upravo radi ponude zdravstvenog turizma.– U suradnji s Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera nam, naime, dolazi velika studijska grupa iz Moskve, rekla je Peršić Živadinov.
Jesen, odnosno ostatak godine bit će i u znaku daljnjeg promoviranja onoga što Kvarner nudi po pitanju gastronomije i enologije. Tako će se primjerice, u suradnji s udrugom Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) u Gorskom kotaru organizirati edukativna radionica na temu divljači i gljiva. Da podsjetimo, nedavno je ova organizacija koja okuplja ponajbolje mlade chefove, ponovno na Kvarneru organizirala svoje godišnje okupljanje. Dok je lani ono održano na riječkoj ribarnici, ove jeseni vrhunski su mladi cfefovi svoje znanje i umijeće pokazali gostima na cjelodnevnom spoju gastronomije, glazbe i povijesti u Mošćenicama i Mošćeničkoj Dragi. Isto tako, Peršić Živadinov je najavila i sudjelovanje kvarnerskih snaga na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva VINOcom u hotelu Esplanade u Zagrebu u studenome, na kojem će se predstaviti kvarnerski vinari, a koji su od ove godine okupljeni i u projekt Kvarner wines.


 Da se uspio nametnuti kao outdoor destinacija, dokazuje i dolazak prestižnog Ironman World Championshipa na Kvarner / Foto H. HODAK

Da se uspio nametnuti kao outdoor destinacija, dokazuje i dolazak prestižnog Ironman World Championshipa na Kvarner / Foto H. HODAK


Outdoor aduti


Tu je svakako i promocija outdoor aktivnosti s obzirom na to da ovaj segment ima jak trend rasta, posebno u pandemiji, a Kvarner iz godine u godine upotpunjuje i unapređuje svoju mrežu ponude u tom smislu. To potvrđuju i brojna outdoor događanja, poput trail i bikinig utrka i slično. Tako idućeg tjedna na Lošinju počinje ATP challenger turnir koji županijski TZ također podržava.
– Također, nastavljamo s promocijom trail running utrka i Kvarnera kao outdoor destinacije. Dosad su ove godine održane utrke Hahlić, Risnjak i Učka, dok slijedi još Malinska u studenome. S time da Risnjak i Učka imaju prestižnu licencu Golden Salomon Serial. Svakako nas jako raduje i vijest kako je 4IslandsMTB utrka ovih dana ušla u sastav prestižnog Ironman World Championship, dakle najtežu utrku na svijetu. Svakako je trebalo puno truda i rada kako bi ova svjetska imena prepoznala Kvarner kao outdoor destinaciju. Ta priča nije od jučer što potvrđuje sama činjenica da su takve organizacije ustvari prepoznale potencijal koji imamo ovdje, a kojeg ne bi bilo da se ranije nisu stvorili preduvjeti, uredile i označile staze i slično, istakla je direktorica kvarnerskog TZ-a te dodala kako uskoro na Kvarner dolazi i njemački novinar i putopisac Thornsten Brönner koji je sam provozio biciklom 300.000 kilometara po cijelom svijetu i odvozio najpopularnije bike staze od Nordkapa nadalje. On će ovdje raditi na svojem vodiču za bicikliste koji će pokriti područje Alpe-Adria.


Što se jesenskih aktivnosti županijskog TZ-a tiče, bit će tu i nastavak aktivnosti iz projekta Arca Adriatica, dakle oko promoviranja pomorske baštine ove regije, radi se na Kvarner Magazinu za iduću godinu, snimanju novih promotivnih filmova, kontinuirano oglašava na društvenim mrežama, tu je i kampanja na domaćem tržištu, promoviranje Adventa i ostalo.


Jasno, već sada se paralelno priprema i turistička 2022., uz ostalo, sajamski nastupi na sajmu Free u Munchenu te najvećoj europskoj turističkoj burzi ITB-u Berlin. U Berlinu TZ Kvarnera, naime, ima samostalni nastup s pet suizlagača. Osim toga, jedna od važnih aktivnosti do kraja ove, ali i tijekom iduće godine jesu i pregovori oko dovođenja aviolinija na Zračnu luku Rijeka.


Irena Peršić Živadinov / Foto V. KARUZA

Irena Peršić Živadinov / Foto V. KARUZA


 


 


INFOBOX