KUU Sklad Bakar

Jednake mogućnosti za sve: Bakarski volonteri napravili prve korake u gradnji inkluzivnog društva

Portal Novilist.hr

Foto Miljenko Šegulja

Foto Miljenko ŠeguljaKako možemo sami doprinijeti kvaliteti života u lokalnoj zajednici? Kako povećati osjećaj zadovoljstva sebi i sugrađanima kojima život nije dao iste mogućnosti kao i nama? Te su teme volonteri KUU Sklad iz Bakra otvorili na prethodnoj radionici održanoj u prosincu prošle godine, a na onoj održanoj u ponedjeljak su pak došli do konkretnih prijedloga uz stručnu pomoć suradnika iz udruge Spirit, Denisa Pilepića i Laure Grubišić (defektologinja), te osoba s invaliditetom, Ismete i Tamare koje su se odazvale pozivu.


I na ovoj radionici, prisutni su pogledali dva filma s festivala Uhvati film koji već dugi niz godina priređuje udruga Spirit, a nakon toga je uslijedila moderirana rasprava na temu poboljšavanja dostupnosti kulturnih i društvenih sadržaja.


– Ne možemo svi biti jednaki, pa je tako i hendikep jedna od različitosti koja obogaćuje zajednicu i osnovna je pretpostavka inkluzivnog društva. Dijalog vodi k razumijevanju, a zatim i prihvaćanju različitosti u svim varijacijama – od socijalnih i kulturoloških, do onih koje proizlaze iz fizičkog hendikepa, siromaštva ili starosti.
Podizanje svijesti o važnosti pružanja jednakih uvjeta svim članovima zajednice je najbitnija, a ujedno i aktivnost koju svi možemo učiniti – kroz razgovor, radionice poput današnje, kroz volonterske aktivnosti. Svakako je potrebno otkloniti građevinske prepreke i izraditi rampe i rukokohvate, otvoriti nove sekcije i aktivnosti u udrugama koje bi bile dostupne i uključile sugrađane s posebnim potrebama, napominje Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar.


Bakarski volonteri su napravili prve korake u gradnji inkluzivnog društva: “Volontiranje i rad za zajednicu proizlazi iz srca, iz želje svakog od nas da čineći dobro za druge gradimo sami sebe. Nemojmo biti pasivni promatrači – aktivnom suradnjom i promišljanjem gradimo sami sebe, ali i grad u kojem živimo”, poručuju.