Bela nedeja

Jedinstveni kastavski festival vinara Kvarnera predstavlja 50 vina

Edi Prodan

Na Crekvini uz pratnju žive glazbe, bogati je izbor vina i vinara / Foto TZ Kastav

Na Crekvini uz pratnju žive glazbe, bogati je izbor vina i vinara / Foto TZ Kastav

Festival se održava u organizaciji Udruženja Kvarner Wines, odnosno vinara članova Zadruge Proizvođačke organizacije Vina Kvarnera, uz originalni naziv - CrekVina Kastav 2021.Grad okupan suncem, ispunjen glazbom i s jako zanimljivom – viskom listom. Bio bi to najkraći rezime znamenite Bele nedeje koja se ove godine održava i pod posebnim COVID-pravilima.


Prolazak gradskim ulicama koje ispunjava ne pretjerano velik broj izlagača je slobodan da bio se na posebno uređene trgove, Forticu, Lokvinu i Crekvinu, moglo ući samo s valjanom COVID-putovnicom.


Nakon validacije, dobiva se narukvica s kojom se može ulaziti na sve trgove.
Ove je godine posebno sadržajno po pitanju ponude vina. Na kraju krajeva, kastavska Bela nedeja i jest praznik vina, tako da je odluka o organizaciji posebno sadržajne vinske priče i razumljiva. Saša Špiranec, ugledi vinski pisac i kolumnist, na Lokvini je organizirao vinski grad u kojem izlažu znana vinska imena poput Krauthakera, Skaramuče, Iločkih podruma, Davida Štampara,…


Malo dalje, na Crekvini uz pratnju žive glazbe, bogati je izbor vina i vinara. Grad Kastav i njegova TZ u suradnji s Udruženjem Vina Kvarnera, pripremili su jedinstveni festival Vina Kvarnera na kojem se predstavljaju svi vinari vinske regije Kvarner.


Riječ je o više od 50 različitih etiketa vina. Festival se održava u organizaciji Udruženja Kvarner Wines, odnosno vinara članova Zadruge Proizvođačke organizacije Vina Kvarnera, uz originalni naziv – CrekVina Kastav 2021.


Foto TZ Kastav


Uz vina tu su i gastro proizvodi koji karakteriziraju Kvarner – pršut, sir, ulje, baškot, likeri, rakije,… Centra autohtonih proizvoda »Primorsko-goranska kašetica« zadužen je za edukativni i promidžbeni dio tako da se na Crekvini može uživati u niz slojeva eno-gastronomske priče o Kvarneru.


Zanimljivo je na jednom mjestu vidjeti, i dakako kušati sve veći broj vina vinara iz vinske regije Kvarner. Istaknimo tako OPG Ružić iz Zvoneće, OPG Plovanić vina iz Kastva, Pavlomir iz Novog Vinodolskog i Udrugu vinogradara, vinara i maslinara »Sveta Lucija« iz Crikvenice, pa Estate Winery Katunar, Kuću vina Ivan Katunar, OZ Gospoja, Vinariju Šipun, PZ Vrbnik te Boškinac iz Novalje.


Svoja će vina predstaviti i proizvođači vina Kastavštine – Udruga prijatelja ruž, grozja i vina Belica, Vina Rumac i OPG Mladenić. Izuzev vina predstavit će se i ostali kvarnerski prehrambeni proizvodi – Suza s rakijama, likerima i ginom, sirana Frankulin s Grobnika sa sirevima i proizvodima od mlijeka, Medvedgradska pivovara s craft pivama i Pelagius s pršutom i suhomesnatim proizvodima te likerima i rakijama.


Suorganizatori Vinskog festivala Crekvina su Udruga »Žlahtina vinogradari i proizvođači vina« i Udruga »Kvarnerska Kvaliteta«, dok su pokrovitelji Primorsko-goranska županija, Grad Kastav, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, odnosno Centar autohtonih proizvoda »Primorsko – goranska kašetica, TZ Kvarnera, TZ Kastva, HGK Županijska komora Rijeka, HOK Primorsko – goranske županije, Jamnica, Tent event šatori i dBoki rasvjeta i razglas.


Ili kako bi se reklo modernim rječnikom: Bela nedeja ove je godine totalno – chillanje, uživanje u mnoštvu, ali bez one na trenutke i zamarajuće gužve koja je znala karakterizirati najpopularniji pučki praznik u Županiji.