Neobi

Je li ovo moguće? Građani traže višu cijenu parkiranja u garaži na Kantridi!

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Garaža kod bazena na Kantridi ni ljeti nije popunjena, osim u vršnim satima i cijenom od 4 kune nastoji se potaknuti vozače da je koriste te da se izbjegne i nepropisno parkiranje na prilaznoj prometnici pa u Rijeka plusu cijenu ne planiraju povećavatiRIJEKA – Parking i cijene parkiranja u Rijeci uvijek su vruća tema. Dosta se prostora daje toj temi, osobito kada parking poskupljuje. No, ima građana koji smatraju da nisu svi potencijali u Rijeci baš iskorišteni i da je na nekim lokacijama ova usluga – prejeftina! Prije svega riječ je o garaži izgrađenoj u sklopu bazena na Kantridi, odnosno iznad plaže Ploče.


Štete tvrtki


– Nigdje u Hrvatskoj nema da plaža s plavom zastavom ima parkiralište, garažu, auto gdje vam je u hladu za samo četiri kune po satu! Isto tako, totalno je nelogično da parkiranje jednako stoji i ispred garaže, na uzbrdici, na neuređenoj cesti bez nastrešnice, upozoreno je u reagiranju objavljenom na portalu Grada Rijeke Moja Rijeka.


»Dok Rijeka plus grca u dugovima i kreditima, u garaži nije moguće naći mjesto«, navodi se dalje u ovoj reakciji jednog građanina koji kaže kako je »ljeti garaža stalno sto posto puna, kao i parking ispred ovog objekta«.
– Više građana je to predlagalo, makar 6 ili 8 kuna po satu (i to je iznimno malo) jer bi oni platili i tu nisku cijenu parkiranja za mjesto u hladu, a ovo parkiralište i dalje bi bilo 100 posto puno po ljeti. Ovako niske cijene samo štete poslovanju Rijeka plusa, po zimi stavite 3 ili 4 kuna po satu kada dolaze samo posjetitelji bazena, ali po ljeti, u srcu sezone, stvarno ne vidim razlog tako niskoj cijeni, navodi se dalje u objavi. Zapravo računica je jasna – više cijene znači manje gužve odnosno više prostora na plaži Ploče, a možda i bržu fluktuaciju kupača na toj lokaciji.


U tvrtki Rijeka plus koja upravlja gradskim parkiralištima ne planiraju povećavati cijene. Navode kako je 75 posto kapaciteta garažno-parkirnog objekta Kantrida popunjeno tijekom ljetnih mjeseci, što znači da je od ukupnog broja od 154 parkirna mjesta u prosjeku zauzeto 115 mjesta za parkiranje.


(Ne)savjesni vozači


– Tijekom sezone kupanja, u vršnim satima, između 12 i 17 sati garaža je u kratkim razdobljima maksimalno popunjena, no svakako nije popunjena konstantno tijekom cijeloga dana. S obzirom da se garaža ni tijekom ljeta potpuno ne popunjava, cijenom od 4 kune nastoji se potaknuti vozače da se parkiraju u garaži i na taj način ostvari puna popunjenost te izbjegne nepropisno parkiranje na prilaznoj prometnici (riječ je o Ulici Podkoludricu koja ujedno vodi i do plaže Vila Nora op.a), odgovaraju u Rijeka plusu.


Nažalost, unatoč prihvatljivoj cijeni parkiranja tijekom ljeta odnosno kupališne sezone uvijek ima onih koji su nesavjesni, ne koriste raspoložive kapacitete garaže pa se stoga nepropisno parkiraju i tako ometaju ostale sudionike u prometu. Uglavnom, u Rijeka plusu uvjerenja su da bi dizanje cijena u ovoj garaži destimuliralo vozače i dovelo do još većeg broja povećanja nepropisno parkiranih vozila na prilaznim prometnicama i nogostupima na tom lokalitetu, čime bi se ugrozila sigurnost sudionika u prometu, a posebice pješaka.