Poziv učeničkim zadrugama

JAVNI POZIV GRADA RIJEKE Jačanje poduzetničkih kompetencija učenika

Ingrid Šestan Kučić

Eugenijalci / Foto V. MRVOŠ

Eugenijalci / Foto V. MRVOŠ

Prijave su otvorene do 8. studenoga 


RIJEKA  Odjel gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke objavio je javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata učeničkih zadruga u školskoj godini 2022./2023. Prijave su otvorene do 8. studenoga, a kako su učeničke zadruge važan oblik odgojno-obrazovnog rada u osnovnim školama kojim se potiče razvoj poduzetničkih kompetencija učenika te razvijaju njihovi potencijali i radne navike, jača motivacija za radnim i proizvodnim procesima, samopouzdanje i svijest o vlastitim interesima i mogućnostima, Grad Rijeka od 2014. godine podupire njihov rad.


Mjerom je predviđeno sufinanciranje troškova nabave opreme i materijala do tri tisuće kuna po učeničkoj zadruzi, kao i sufinanciranje troškova edukacija iz područja produkt dizajna do 1.500 kuna po učeničkoj zadruzi te je ove godine u gradskom proračunu za sufinanciranje učeničkih zadruga planirano ukupno 18.000 tisuća kuna. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, škole mogu stavljati u promet proizvode nastale kao rezultat rada učenika u učeničkim zadrugama, a sredstva stečena takvim prometom posebno se evidentiraju i ulažu u daljnji rad učeničkih zadruga.
U protekloj školskoj godini Grad Rijeka je sufinancirao projekte četiri zadruge riječkih osnovnih škola: Učeničke zadruge “Teslići” OŠ “Nikola Tesla”, Učeničke zadruge “Josip Kulfanek” OŠ “Vladimir Gortan”, Učeničke zadruge “Eugenijalci” OŠ “Eugen Kumičić” te Učeničke zadruge “Gornja Vežica” OŠ Gornja Vežica. “Teslići” su provodili projekt “Ribe, ribe i još riba”, zadruga “Josip Kulfanek” izrađivala je prirodne sapune i druge uporabne predmete pomoću 3D printera, “Eugenijalci” su izrađivali straničnike i držače knjiga, a učenici zadruge “Gornja Vežica” izrađivali su mirisne bukete i vrećice s lavandom, božićne ukrase i nakit te oslikavali staklenke i limenke za sadnice cvijeća.