Jaroslav Trešnak

Češki investitor planira nove velike investicije u Rijeci: ‘Ne stajemo s Hiltonom Costabella, gradit ćemo i golf teren’

Edi Prodan

Foto Roni Brmalj / Damir Škomrlj / PIXABAY

Foto Roni Brmalj / Damir Škomrlj / PIXABAY

Rijeka je istinski potencijal za izgradnju još jednog kompleksnog hotela. Ono što dodatno želimo je investicija u infrastrukturu sadržaja. Čemu kriti - želimo izgraditi jedan pravi, veliki golf terenMnogo, mnogo više od investitora. Kad netko u tvoj grad uloži znatno više od pola milijarde kuna, i to u situaciji kad zbog dugotrajne opće recesije, ali i višedesetjetnog gubljenja koraka u željenoj transformaciji modaliteta poslovanja i života grada, polako ali sigurno nestaješ s regala poželjnih investitora, to onda više nije »strani investitor«.


On postaje tvoj sugrađanin, tvoj istomišljenik i lokalpatriot. Čekali smo ga na terasi hotela Navis. Iz nekoliko razloga, jedan od njih je sigurno bio taj što je Jaroslav Trešnak – da ne bi bilo zabune, izgovara se Trešnjak – u njemu odsjeo na nekoliko noći, drugi što je upravo ta pozicija, lučica na Preluku, bila njegov prvi susret s Kvarnerom. Bilo je to 1983., kad mu je bilo 19 godina.


– Milde, ha, sjećate se?
– Da, Milde, sjećamo se!


Početak razgovora. Sa smiješkom. Iako je u Trešnakovom slučaju riječ o poslovnom čovjeku čija JTH kompanija vrti milijune eura godišnje, nevjerojatno je srdačan. Skoro opušten. Nigdje onoga grča koji često karakterizira izraz lica biznismena. Posebno danas u korona katastrofičnom okruženju u kojem živimo.


– Jedva sam dočekao! Od veljače nisam bio u Rijeci i jako mi je nedostajala. Ne, nije bilo baš nikakvih problema jer Borjan Brnčić, naš direktor JTH ogranka Costabella sve suvereno i uspješno vodi, ali znate, kad vam je negdje lijepo, nedostaje vam taj kraj, istaknuo nam je Trešnak na terasi Navisa.


Hilton Costabella / Snimio Sergej DRECHSLER

Hilton Costabella / Snimio Sergej DRECHSLER


 Inače, u Rijeku je doputovao unajmljenim avionom te je tako označio i početak međunarodnih dolazaka u Zračnoj luci Rijeka. Iako je u planu koji je prethodio izgradnji velikog hotelskog resorta na najzapadnijem dijelu Rijeke, na Kostabeli, itekako bio analiziran podatak da se na svega 500 kilometara udaljenosti nalaze iznimno snažni gradovi, od Milana preko Münchena do Beča, Bratislave ili Budimpešte, da se dakle do Rijeke jako brzo stiže automobilom, Trešnak ipak preferira dolazak zrakoplovom. Uostalom, Teplice, češki grad u kojem živi smješten je vrlo blizu njemačke granice, južno od Dresdena, tako da se on i ne nalazi u »luku od 500 kilometara«.


– Manje je bitno za mene, djelomični problem, iako se uistinu radi o jako velikom tržištu smještenom na pet sati vožnje od Hiltona Costabella, je činjenica da se Hrvatska ne nalazi u schengenskom graničnom režimu, tako da se na sam prelazak granice, kad zavladaju ljetne gužve, može čekati i po nekoliko sati. Nadamo se da će se i to uskoro promijeniti jer naše ambicije se dakako ne zaustavljaju s otvaranjem ovog hotela, ističe Trešnak.


EPK

Bio sam na otvaranju EPK. Malo je kiša pokvarila cjelokupan doživljaj, ali bilo je jako lijepo, impresivno. Uživao sam u svemu. Ne krijem kako smo polagali velike nade u rad našeg hotela povezan s činjenicom da je Rijeka tijekom 2020. godine trebala biti Europska prijestolnica kulture, jako mi je žao što su se ti planovi, kao uostalom i oni o terminu našeg otvaranja, jako poremetili zbog korone, ali što je – tu je. Vjerujem da će se zahvaljujući i infrastrukturnim pomacima u samom gradu i u godinama koje dolaze događati kulturni turizam u koji ćemo se i mi uklopiti, naglašava Trešnak.

Željeni Preluk


I odmah daje do znanja kako je beskrajno žalostan što nije uspio u natječaju za zemljište na Preluku. Na taj bi način došlo do integracije čitavog područja na kojem bi, prema Trešnakovim planovima, bilo oko 1500 ležajeva.


– Plan je bio na Preluku izgraditi dvostruko veći hotel od Costabelle, ali i jedan jako dobar aquapark. Prirodni izgled Preluka je takav da baš »priziva« aquapark. Ali, ne treba žaliti za propuštenim. Ponavljam, za to dio krivnje i mi sami snosimo, a s obzirom da smo uvijek nailazili na odličan odnos s čelnim ljudima Grada Rijeke, od gradonačelnika Vojka Obersnela nadalje, nemamo baš nikakvog razloga žaliti se. Bilo pa prošlo, nadamo se samo da će aktualni vlasnik krenuti ubrzo s investicijom, jer i mi smo imali vremenski rok u kojem smo morali početi s izgradnjom, zaključuje Trešnak.


Selimo se razgovorom u Češku. Kako se čini, zahvaljujući i njihovim dobrim rezultatima u suzbijanju epidemije koronavirusa, gospodarstvo izgleda nije pretrpjelo jača oštećenja. Sama Skupina JTH sa sjedištem u Teplicama, gradu sa šezdesetak tisuća stanovnika, ima jako razgranato poslovanje. Riječ je u pravilu o građevinsko-investicijskom poslovanju koje je, osim u Češkoj, razvijeno i u Slovačkoj, dok je u Hrvatskoj odlučio razviti svoj najveći projekt. Uz Rijeku, investicije su pokrenute i u Kastvu, no najznačajnije Trešnakove ambicije ne izlaze iz kvarnerskog okvira.


– Shvaćam da je s vama drukčije. Vama je Rijeka uvijek bila industrijska, Opatija turistička. Kao da niste nikad željeli pomisliti kako je područje od Bivija do Preluka, gdje se nalazi granica između Rijeke i Opatije, savršena upravo za razvoj turizma. Isti je to bazen s Liburnijom, tako da sam oduvijek želio baš na ovom mjestu investirati, pojašnjava Trešnak koji jedva čeka da se nakon korone sve zajedno vrati u normalni radni ritam.


Stadion Kantrida


Naš je fokus u sportskom smislu izgradnja golf terena kao i aquaparka, ali kao investitori koji bi se bavili izgradnjom stadiona Kantrida do sada nismo razmišljali, istaknuo nam je Trešnak.
Krenuli smo mu pojašnjavati naše »nastavi niz« razmišljanje. Što dakle ako u nekoj perspektivi »3. maj« postane moderna marina, mjesto konstrukcije i izgradnje jaht-programa i središnje remontno mjesto za jahtaše i jedriličare s ovog dijela Mediterana. Odličan bazenski kompleks već postoji, Dječja bolnica je pred seljenjem tako da je jasno kako će se i taj prostor pretvoriti u mjesto izgradnje novih hotelsko-turističkih kapaciteta. Nije li onda logično razmišljanje investitora veličine JTH kako se taj prostor, nakon izgradnje stadionsko-hotelsko-zabavnog područja Kantrida može pretvoriti u jedan veliki resort. Koji bi primjerice zimi imao u ponudi savršene sadržaje za pripreme sportaša, organizirao značajnije nogometne turnire,…
– Zanimljivo razmišljanje. Mislite kad nismo uspjeli raširiti se na Preluk, da to učinimo prema Kantridi? Nismo o tome razmišljali, ali zbog čega to ne bismo u nekoj logično posloženoj priči učinili u vremenu koje dolazi… Da, zašto ne, uvijek vrijedi razmisliti.


Nema kašnjenja


 


Projekt Hilton Costabella za sada ne kasni jer je zahvaljujući Brnčiću kontinuitet radova zadržan.


– Bilo je svakakvih ideja. S obzirom da na ovom našem gradilištu radi i više od trideset kooperanata, u nekoliko su navrata pokretali pregovore o prekidu radova, čemu smo mi trebali biti razlog. To bi značilo katastrofu u smislu kašnjenja, ali i fiksni troškovi bi napravili veliku štetu. Ipak, uspjeli smo se uvijek dogovoriti, tako da kašnjenja nema, objašnjava nam Brnčić, Kastavac koji je posebno ponosan da se izgradnjom ovog projekta izašlo na dio zemljišta koje se tradicijski naziva – Kastavskim morem.


Nije dakle bilo problema s izgradnjom, upravo je montirana golema staklena ovalna krovna konstrukcija, što je u svakom smislu bila jako zahtjevna operacija, no prostor kuhinje još uvijek je – prazan.


– Kuhinja dolazi iz Italije, unutarnja vrata iz Ancone. A kod njih je problem s epidemijom bio jako velik. Srećom, počeli su i oni raditi tako da se zahtjevna kuhinjska oprema očekuje u lipnju. Namještaj je u sobama, ali s obzirom da je češka tvrtka Atelier S iz Pardubica također krenula s radom, 20. lipnja dolaze monteri, tako da će se i ti elementi na vrijeme uklopiti u sve što smo predvidjeli, pojašnjava Trešnak.


A ono što kao konačni i definitivni signal očekujemo je dvostruka, ali povezana informacija. Kako je poznato, Costabella je u vlasništvu JTH Costabella d.o.o., dok je upravljanje njezinim radom preuzeo Hilton čiji će hrvatski menadžer otvoriti poziv za više od 200 radnika svih profila. Kad dođe do toga, bit će jasno da za mjesec ili dva vrata otvara i sam hotel. Prijašnji su planovi govorili kako će se hotel otvoriti oko Uskrsa, no jasno je kako je pandemija koronavirusa taj datum pomaknula za najmanje onoliko koliko je trajala.


– Sve stoji što ste rekli, ali morate znati nekoliko elemenata koji su jači od svake naše želje da ovaj predivni kompleks stavimo u funkciju. I svi su ovisni o – koroni, o informacijama koje će iznijeti infektolozi. Da, kažimo i to konačno – želja nam je otvoriti Hilton Costabellu prvih dana jeseni, kad bi trebao krenuti u puni pogon. Ali, ponavljam, nećemo srljati jer to bi nas moglo skupo koštati, pojašnjavaju nam Trešnak i Brnčić.


U češkim rukama i prije Prvog svjetskog rata

U češkim rukama i prije Prvog svjetskog rata


Širola iz 1907.


​Jaroslav Trešnak nam je ponosno pokazao i jednu promotivno-prodajnu knjižicu iz 1907. godine koji na češkom jeziku nudi zemljište na – Costabelli! Da priča bude do kraja povezana, vlasnik tih parcela je i prije 113 godina bio Čeh, no prezimena koje nevjerojatno podsjeća, zapravo povezuje kastavski kraj i Češku – Širola! Da, iako bi deset od nas deset dalo odgovor kako je Širola apsolutno domaće prezime, očigledno da je dio češkog korpusa jer tom je Široli ime bilo Vojtech. Ili kako se to već običava reći – ništa nije slučajno. Koliko nam se god slučajnim činio Trešnakov dolazak 1983. godine, on je izgleda ipak imao i ponešto od dodira sila jačih od naše spoznaje.

Analiza sezone


O čemu je riječ? U prvom dijelu priče neizvjesnost je oko kvalitete aktualne sezone. Ali dobro, to bi, kako je krenulo, moglo itekako dobro izgledati. Ali, ono što muči investitore je najava kako na žalost nije isključena mogućnost da se problem s epidemijom koronavirusa ponovi i na jesen, već od listopada.


– Razumijete! Idemo dakle razgovarati poslovno, idealistički. Gradnja je na samom kraju, obavljaju se razgovori s ljudima čiji su životopisi nakon što su pristigli elektronskom poštom ušli u uži izbor. Postavlja se upravljački tim, zapošljavaju se radnici. Čitava se priča utrenira tijekom ljeta, slijedi otvorenje, svi zadovoljni, a onda – korona. Obaveza zatvaranja objekata, ljudi zaposleni, a ne rade. Nema odgovora hoće li ih ili ne u tom slučaju platiti financijske rezerve hrvatske Vlade ili onaj tko ih je zaposlio. Takav rasplet situacije mogao bi za nas biti poguban odmah na startu, tako da se baš i ne bismo rado vidjeli u njemu. Ne dođe li do plana što i kako ove jeseni, pa pametnije nam je čitavu priču startanja hotela prepustiti za razdoblje otprilike nakon 1. ožujka 2021. godine, direktan je Trešnak.


Da, iako je terasa Navisa ugodno popunjena, što se privode kraju radovi na novom privezištu, nitko ne zna što donosi jesen. A taj podatak može negativno djelovati na još čitav niz investicijskih radova na koje je JTH spreman.


Promo-priča starija od stoljeća

Promo-priča starija od stoljeća


 – Bez obzira na sve, pa i na to da Preluk nije naš i nije nam poznato kad će i što će na njemu nastati, naši se investicijski planovi ne zaustavljaju s Hiltonom Costabella. Želimo još, i to baš u Rijeci. Ona je istinski potencijal za izgradnju još jednog kompleksnog hotela. Ono što dodatno želimo je investicija u infrastrukturu sadržaja. Čemu kriti – želimo izgraditi jedan pravi, veliki golf teren kako bi naš hotel danas, ili više njih u skoroj budućnosti, imali razloga za cjelogodišnje poslovanje. Jako volim Hrvatsku i Rijeku, ali morate me shvatiti da se čudom ne mogu načuditi vašoj priči s golfom. Nevjerojatno je da turistička velesila poput Hrvatske ima, ako se ne varam pet, ili nešto više, ali svakako manje od deset golf terena, dok ih srednjoeuropska država znatno hladnije klime i bez mora kao što je Češka, ima – 182! Da, dobro ste čuli, Češka ima dvadesetak puta više golf trena od Hrvatske!


Planiramo izgradnju golf terena, ali još uvijek vam ne smijemo otkriti preciznu lokaciju naše želje, naglašava Trešnak.


Hilton Costabella / Snimio Sergej DRECHSLER

Hilton Costabella / Snimio Sergej DRECHSLER


​Bolja budućnost


Te nas tako vraća u našu – čudnu realnost. Bez korone, da je sve bilo idealno, jasno je da koliko se god zaklinjali u naš turizam i koliko god nam nosio petinu BDP-a, on je u infrastrukturnom smislu zapravo – slabo razvijen. Udio hotela manji od 20 posto, kao i simbolična zastupljenost poželjnih sadržaja poput golfa, to nam najbolje pokazuju. Pa kako s takvom infrastrukturom poslovanje turizma protegnuti na – čitavu godinu?! Nadajmo se samo da ljudi poput Jaroslava Trešnaka neće od nas – odustati.


– Bez brige. Češka je sređena i gospodarski posložena država, ali dobro znamo odakle smo krenuli. Ne čudim se ja ničemu, samo želim da svi zajedno uspijemo na našem putu, zaključio je naše druženje Jaroslav Trešnak, jedan od ključnih ljudi Skupine JTH prije odlaska na Krk. Iz čije je zračne luke odradio – drugi postkoronarni međunarodni let. Veselimo se: zdravstveno nam je dobro krenulo, granice se otvaraju.


Učini li to do jeseni i Hilton Costabella, Rijeka će uistinu ući u neko sasvim novo, potentno i bogato razdoblje.


Hilton Costabella / Snimio Sergej DRECHSLER

Hilton Costabella / Snimio Sergej DRECHSLER