Zatreslo

Jak potres M 4.8 kod Rijeke: Uslijedila serija naknadnih podrhtavanja. odmaralište u Puntu teško stradalo

Portal Novi list, Robert Šimonović, Walter Salković, Mladen Trinajstić, Hrvoje Hodak, Dorotea Prpić, Bruna Matičić, Ingrid Šestan Kučić

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Seizmografi su zabilježili jak potres magnitude 4.8 s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Uslijedila je cijela serija naknadnih podrhtavanja, pet s magnitudom između 2 i 3Riječko područje u 10.47 sati pogodio je jak potres. Seizmološka služba RH javlja o potresu magnitude 4.8, s epicentrom kod Krka.

“Danas, 16. veljače 2023. godine u 10 sati i 47 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku.


Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatskog primorja”, izvijestila je Seizmološka služba RH.


Slovensko odmaralište u Puntu teško stradalo u potresu


NOVO! 17:34 Zgrada Omladinskog odmarališta Crvenog križa Maribor pretrpjela je teška oštećenja u potresu koji je jutros pogodio Krk.


Na stotinjak godina starom zdanju, nekad davno hotelskom, a sad već desetljećima objektu u kojem ljetuju slovenski mališani, današnji potres uzrokovao je cijeli niz pukotina, kako u nosivim zidovima tako i u njihovim spojevima s onim pregradnim zidovljem. Više o tome OVDJE.


FOTO Zgrada slovenskog odmarališta u Puntu najteže stradala u potresu, pao strop, pogledajte fotografijeCijela serija naknadnih potresa


NOVO! 16:45 Seizmološka služba Hrvatske jutrošnji je potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku ocijenila kao jak, a kako navodi voditeljica Seizmološke službe, Ines Ivančić, nakon prvog potresa u 10.47 sati uslijedila je cijela serija naknadnih potresa manjeg inteziteta.


– Zabilježili su jak potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice.


Potres se osjetio diljem Hrvatskog primorja. Nakon tog prvog potresa uslijedila je serija. Zabilježili smo niz naknadnih potresa, od kojih je pet bilo magnituda između 2.0 i 3.0, kaže Ivančić.


Do 15 sati Seizmološka je služba zabilježila još dvadeset potresa magnituda između 1.0 i 2.0, a Ivančić kaže da je zabilježen i veliki broj poziva uznemirenih građana.


“Potres je imao intezitet koji može izazvati štetu, ali radi se manjim štetama na građevinama poput otpadanja žbuke, padanja slika sa zidova i predmeta.


Većih šteta ne bi trebalo biti, možda ukoliko je u pitanju slabija gradnja”, pojasnila je Ivančić.


Trenuci straha u Trstu, evakuirane neke zgrade


NOVO! 16:21 Potres se posebno osjetio u urbanom području Trsta, ne samo na višim područjima: bilo je trenutaka straha, a ima i onih koji su izašli na ulice napuštajući domove i urede.


U Trstu su evakuirane neke zgrade. U tijeku je niz strukturnih provjera civilne zaštite. Više o tome OVDJE.


Krčki potres osjetio se i u Italiji. U Trstu evakuirano nekoliko zgradaTrenutak današnjeg potresa snimljen kamerom u stanu na Rabu


NOVO! 16:13  Marko M. trenutke današnjeg potresa magnitude 4.8 s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku uspio je zabilježiti nadzornom kamerom u svojem stanu na području Suhe Punte na otoku Rabu. Video pogledajte OVDJE.


VIDEO Pogledajte trenutak današnjeg potresa u stanu na Rabu: “Dobro nas je protreslo”Škola u Krku sutra bez nastave, statičari pregledavaju pukotine


NOVO! 16:02 PGŽ javlja da sutra Osnovna škola Fran Krsto Frankopan u Krku i sve područne škole te škole na Krku neće imati nastavu.


Na ovo su se odlučili “iz opreza, a kako bi prije povratka djece statičari pregledali pukotine nastale od potresa”.


Škole u Malinskoj i Omišlju imat će redovitu nastavu.


Evo kako su Riječani doživjeli potres


NOVO! 15:06 Potres koji je danas pogodio otok Krk i cijeli Kvarner, osim što je zatresao tlo, uznemirio je i mnoge građane kako na otoku, tako i u Rijeci i cijeloj okolici.


I dok su neki građani osjetili podrhtavanje i preplašili se, bilo je i onih koji nisu ništa osjetili, a kako su nam kazali u anketi, novih potresa se ne boje ili uopće ne razmišljaju o njima. Više o tome OVDJE.


Riječani o potresu: “To je to, malo nas je preplašilo, nadam se da smo sad 50 godina mirni”U Senju nakon potresa čuli potmulu tutnjavu


NOVO! 13:21 Snažan potres koji je nešto prije 11 sati pogodio Bašćansku Dragu na otoku Krku snažno se je osjetio i u Senju koji se praktički nalazi preko puta epicentra potresa.


Potres je bio kratak, ali snažan, najprije tutnjava, a onda i ljuljanje. Svega desetak sekundi koje su se u toj situaciji bile jako, jako duge.


Potres se je dogodio za vrijeme velikog odmora u senjskoj Osnovnoj školi, a kako saznajemo od ravnateljice Rosande Bilović učenici su iz predostrožnosti pušteni kućama.


Srednjoškolci su kako kaže ravnateljica Danijela Vukelić nastavili sa nastavnom, a i senjski vrtić Travica je nastavio s radom.


Potres je uznemirio građane, tim više što se je nakon glavnog udara u nekoliko navrata čula potmula tutnjava, a u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Senja nisu primili nikakve dojave o eventualnoj materijalnoj šteti i nitko nije ozlijeđen.


Detaljan izvještaj s Krka!


NOVO! 13:02 Donosimo detaljan izvještaj s Krka.


“Dobro smo se prestrašili, noge su mi bole kao od gume”: Krčani su nam ispričali kako ih je “streslo”Moguća nova podrhtavanja


NOVO! 12:32 Seizmolog Krešimir Kuk za Večernji list je rekao da su zabilježena još dva naknadna potresa magnitude između dva i tri.


Upitan očekuje li ih se još, Kuk je još jednom naglasio da se potresi ne mogu prognozirati.


“Ne možemo prognozirati u smislu vremenske razdiobe potresa, ni njihove jačine, ali u dužem vremenskom razmaku, a možda i kraćem, naravno da je realno očekivati da se seizmičnost još može na tom prostoru manifestirati”, kaže Kuk.


Djeca u crikveničkim školama natrag na nastavi


NOVO! 12:19 U dvjema crikveničkim osnovnim školama – OŠ Zvonka Cara i OŠ Vladimira Nazora, kao i u Srednjoj školi Dr. Antuna Barca, učenici su nakratko evakuirani zbog potresa.


Kako kaže ravnateljica crikveničke srednje škole Ana Tomić Njegovan, djeca su evakuirana prevencije radi, sukladno protokolu koji je potrebno provesti u slučaju potresa, ali prije svega da se djeca smire od proživljenog šoka.


Ista situacija bila je i u crikveničkim osnovnim školama, potvrđuje nam ravnateljica OŠ Zvonka Cara Desiree Pečaver.


– Djeca su nakratko izvedena iz škole, ali su vrlo brzo vraćena na nastavu, nakon što nam je povjerenik zaštite rekao da se možemo vratiti u učionice, kaže ravnateljica te dodaje kako je čitavo iskustvo vrlo neugodno proživjela, kao i mnogi drugi u školi.


– Nikad nisam osjetila ovako jak potres. Neki su odmah izašli s učenicima van, a ja sam sjedila dok se sve drmalo i ostala blokirana, govori Pečaver.


Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Crikvenica Robert Hrelja rekao nam je da crikvenički vatrogasci nisu dobili niti jednu dojavu.


– Iako je potres po brojkama vrlo intenzivan, srećom, sve je prošlo kako treba, kaže Hrelja.


Oglasio se Plenković


NOVO! 12.12 O potresu se oglasio i premijer Andrej Plenković.


“Razgovarao sam sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom vezano za potres s epicentrom u blizini Krka.


Prema informacijama koje trenutno imamo, nema dojava o ozbiljnijim štetama, a Vlada i sve službe stoje na raspolaganju ukoliko to bude potrebno”, rekao je Plenković.


Potres se osjetio i na Rabu: “Moramo se naučiti živjeti s tim”


NOVO! 12:07 I na Rabu se poprilično osjetilo podrhtavanje tla izazvano potresom s epicentrom kod otoka Krka


Premda nije bilo prijava šteta, suočen s brojnim pozivima građana, zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina je poručio:


“Najprije mi je želja umiriti naše sugrađane. Otok Rab nalazi se na trusnom području, sukladno tome moramo se naučiti živjeti s tim.


Nitko me može predvidjeti kada će se ponoviti potres i koje snage.


Jedino što možemo je poštivati pravila projektiranja i gradnje za naše uvjete, u stanovima i kućama odmaknuti nefiksirane stvari koje mogu pasti s visine (ormara i sl.), odnosno predvidjeti da ne padne gdje ne želimo, održavati puteve i prilaze kao i evakuacijske puteve čistim.”


Odroni kamenja na prilazu u Staru Bašku


NOVO! 12.03 S Krka nam pristižu fotografije našeg Mladena Trinajstića koje prikazuju odrone kamenja na cesti, na prilazu u Staru Bašku, do čega je došlo nakon potresa.


Kao što se vidi cestarske službe su već na terenu i čiste prometnicu.


Foto galerija: Posljedice potresa: Odroni kamenja na prilazu u Staru Bašku Foto: Mladen Trinajstić


Cijeli Kvarner seizmički aktivan


NOVO! 11:58 Cijeli Kvarner je seizmički aktivan, upozoravaju seizmolozi. Podsjećaju na potres magnuitude 5.8 koji je 1916. pogodio Novi Vinodolski, u kojem je bilo i žrtava. Više o tome OVDJE. 


Seizmolozi: “Cijeli Kvarner je seizmički aktivan, sjetite se što je bilo 1916. godine”Škola u Cresu poslala učenike kući


NOVO! 11:49 U OŠ Frane Petrića u Cresu nakon potresa su poslali učenike kući.


Požar u kući u Puntu


NOVO! 11:45 Zapovjednik JVP Krk Goran Grubišić za N1 je potvrdio da je na kući u mjestu Punat izbio požar kad je zbog potresa pao bojler na perilicu rublja. Požar je ugašen, a ozlijeđenih nema.


Odroni snimljeni na Krku


NOVO! 11:28 Čitatelj nam je poslao video iz uvale Sršćica na Krku na kojem se vide  odroni kamenja u samoj uvali tijekom potresa


VIDEO Pogledajte kako je potres izazvao odron u uvali na otoku KrkuU Novom ljudi izletjeli iz kuća


NOVO! 11:20 Kako nam kaže Velibor Velo Topolovec iz DVD-a San Marino Novi Vinodolski, potres se poprilično jako osjetio i na području Novog Vinodolskog, ali prema prvim saznanjima ondje nema značajnijih oštećenja.


– Podrhtavanje je dosta dugo trajalo, čula se i tutnjavina koja je trajala 20-ak sekundi. Prema našim saznanjima epicentar potresa je na otoku Krku, u blizini Baške.


Što se tiče Novoga, ljudi su izletjeli iz kuća, jako se prestrašili, ali nasreću, za sada nemamo nikakvih informacija o ozbiljnijim oštećenjima, kaže Topolovec te nadodaje kako je dobio i informacije prema kojima se potres osjetio sve do Karlovca!


– Vjerojatno je da bi mogao uslijediti još neki, ali ipak vjerujemo da će biti slabiji i da slijedi faza smirivanja, zaključuje Topolovec.


Odroni kamenja kod Bašćanske Drage


NOVO! 11.10 Žitelji Bašćanske Drage javljaju da se u trenutku potresa čula jaka eksplozija i da je došlo do odrona kamenja s lokalnih brda.


Uslijedio potres magnitude 2.0


NOVO! 11:00 EMSC javlja o još jednom potresu magnitude 2.0, koji se dogodio oko 10.53 sati s epicentrom 18 kilometara jugoistočno od Rijeke. 


EMSC je preliminarno magnitudu prvog potresa procijenio na 5,5, a epicentar stavlja 21 km južno od Crikvenice.Googleov servis ranije je magnitudu procjenio na 4.7, a epicentar na 10 kilometara od Novog Vinodolskog.


Pogođene zemlje, uz Hrvatsku su BiH, Italija i Slovenija.